«Οι αρχαιότητες είναι κτήμα του Δήμου και των Θηβαίων και θα πρέπει πρώτα να εκτίθενται στην Θήβα, προκειμένου να αναδεικνύεται η πόλη, αλλά και οι Αρχαιολόγοι που τις ανακάλυψαν και όχι να μεταφέρονται στην Ν. Υόρκη και αλλού. Να κερδίζει πρώτα η γη μας και μετά οι υπόλοιποι» υπογράμμισε ο κ. Κατσιμπάρδης, ικανοποιημένος που η πρότασή του βρήκε προσφορότατο το έδαφος από τους συμπολίτες του.
«Είναι αδιανόητο να σκάβουν το σπίτι μας και να μας ενημερώνουν πολύ αργότερα για το τι βρήκαν» υπογράμμισε και ο Σ. Χαλβατζής, προτείνοντας να «επισημανθεί στον προϊστάµενο της τοπικής εφορείας Αρχαιοτήτων Β. Αραβαντινό, πως είναι υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και όχι τοποτηρητής της Θήβας».
«Οι Θηβαίοι κουβαλούν πανάρχαια ιστορία και είναι αποφασισμένοι να την διεκδικήσουν» είπε, με σύμφωνους τους παρευρισκόμενους.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, στον λόφο που ήταν και το ιερό υπήρχαν οι Πρόναοι, Αθηνά και Ερμής κατασκευασμένοι από μάρμαρο, έργο του Φειδία ο Ερμής και του Σκόπα η Αθηνά, ενώ το άγαλμα του Απόλλωνα ήταν κέδρινο, όμοιο στην όψη με αυτό των Βραγχιδών.
Στον λόφο όμως, υπήρχε και ο βράχος, πάνω στον οποίο καθόταν η κόρη του Τειρεσία Μαντώ και δεξιά του ναού λίθινες εικόνες, της Ηνιόχης και της Πύρρας, που ήσαν θυγατέρες του Κρέοντα.