Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ομιλία Ουρανίας Παπανδρέου για το τεράστιο θέμα των Πολυτεκνικών και Τριτεκνικών επιδομάτων...

Γιατί πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ –και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, σαν καταπληκτικός γιατρός παθολόγος που είστε- ότι το άγχος καταστρέφει την ψυχή, αλλά και το σώμα κάθε ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο άγχος βρίσκονται αυτές οι οικογένειες από πάρα πολύ καιρό.
Είναι αλήθεια, βέβαια, κύριε Υπουργέ –και θέλω να το τονίσω αυτό- ότι κάπου το Δεκέμβριο, μετά από παρέμβαση του κόμματός μου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του συναδέλφου μου πολύτεκνου γονέα του κ. Ροντούλη και εμένα που νιώθω τιμή και χαρά όταν λέω ότι προέρχομαι από μία πολυπολύτεκνη οικογένεια με δέκα μέλη, πήρατε πίσω αυτό το άδικο πλαφόν των σαράντα χιλιάδων. Εμείς το θεωρήσαμε ένα θετικό βήμα και μια θετική προσπάθεια από τη δικιά σας την πλευρά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίας Βουλευτού)
Από τότε όμως κουβέντα. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση, κύριε Υπουργέ, για το θέμα τι θα γίνει με τα επιδόματα των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών. Χθες, μάλιστα, εδώ στην Ολομέλεια που τιμούσαμε τη μάνα, αναφερθήκαμε και στην πολύτεκνη μάνα και είπαμε ότι πρέπει ιδιαιτέρως να την τιμήσουμε, θα την τιμήσετε, κύριε Υπουργέ, κόβοντας της αυτό το πενιχρό επίδομα ή την ισόβια σύνταξη; Αυτή είναι η τιμή στην πολύτεκνη μάνα;
Αλλά δεν προσβάλουμε μόνο και δεν δημιουργούμε μόνο προβλήματα στις πολύτεκνες οικογένειες. Δημιουργούμε πρόβλημα και πολύ μεγάλο, θα έλεγα, με αυτή την αναποφασιστικότητά σας, κύριε Υπουργέ και βάζετε ταφόπλακα και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε την πρωτολογία σας.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Μιλώ συνέχεια με νέα παιδιά, με νέα ζευγάρια και μου λένε ότι φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί το μέλλον και αυτό είναι αβέβαιο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ο κύριος Πρωθυπουργός τους είχε τάξει την 1η του Νοέμβρη του 2009 στην κυριολεξία, λαγούς με πετραχήλια…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συνεχίσετε στη δευτερολογία σας.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ούτε λαγούς θέλουν, ούτε πετραχήλια. Θέλουν την αλήθεια για το τι είναι αποφασισμένη η Κυβέρνησή σας σήμερα να κάνει με αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η κυρία συνάδελφος είναι καταπέλτης όταν συζητάει για κάποια θέματα. Πάντα αναφέρεται με θέρμη και δεν μπορούμε πράγματι να τη σταματήσουμε.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι μια ειδική ομάδα πληθυσμού, την οποία η πολιτεία οφείλει να φροντίζει και το έχει κάνει διαχρονικά, δεν θα έλεγα πάντα με τον επιτυχέστερο τρόπο.
Να σας πω ότι προέρχομαι από μια εξαμελή οικογένεια, είμαστε δηλαδή τέσσερα αδέλφια. Επομένως, είμαι και εγώ από πολύτεκνη οικογένεια. Όμως, δεν πρέπει να το δούμε έτσι, επειδή κάποιος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Πρέπει η πολιτεία συνολικά να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.
Η πολιτεία ενισχύει τόσο την τρίτεκνη όσο και την πολύτεκνη οικογένεια με τα επιδόματα που έχουν θεσπιστεί διαχρονικά: με το ν.1892/1990 και όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα, είτε με το επίδομα του τρίτου παιδιού είτε με το πολυτεκνικό επίδομα είτε με την ισόβια πολυτεκνική σύνταξη.
Με το ν.3454/2006 δίδεται στη μητέρα που αποκτά τρίτο τέκνο από την 1η Ιανουαρίου και μετά, καθώς και για κάθε παιδί μετά από το τρίτο, εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ, ανεξάρτητα βέβαια από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή κ.λπ. Παρέχονται, επίσης, οικονομικές ενισχύσεις και επεκτείνονται κοινωνικά πολυτεκνικά δικαιώματα και στους γονείς με τρία παιδιά, χωρίς να θίγονται τα κεκτημένα της πολύτεκνης οικογένειας.
Επίσης, με το ν.3631/2008 θεσπίστηκε η χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες. Πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, ψηφίσαμε τον ν.3918/2011, στον οποίο δεν τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια μετά από παρεμβάσεις πολλών συναδέλφων και του κόμματός σας, αλλά και δικές σας προσωπικά.
Ειδικότερα, τα επιδόματα αυτά έχουν διαμορφωθεί ως εξής: επίδομα τρίτου παιδιού 177 ευρώ, τριτεκνικό επίδομα 44 ευρώ, πολυτεκνικό επίδομα 44 ευρώ, ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας 102 ευρώ. Παραμένει η εφάπαξ παροχή γέννησης τρίτου παιδιού και πλέον 2.000 ευρώ.
Ρωτήσατε ευθέως αν υπάρχει κάτι. Μέχρι στιγμής ισχύουν αυτά που σας είπα. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα.
Θίξατε το δημογραφικό, αυτό το σοβαρό πρόβλημα της χώρας. Να σας πω ότι οι μελέτες αναφέρουν ότι βεβαίως οι πολύτεκνες οικογένειες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του ισοζυγίου νέων γεννήσεων. Αλλά οι περισσότερες μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εάν κάποια χώρα περιμένει μια αλλαγή, θα πρέπει οι πολιτικές της να στραφούν και στις άλλες οικογένειες, που είναι οικογένειες με ένα παιδί, με δύο παιδιά και να δοθούν και εκεί κίνητρα. Είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών των οικογενειών και μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα.
Άρα, η αντιμετώπιση του προβλήματος, πέρα από αυτή την ευαίσθητη ομάδα, πρέπει να στραφεί και στο άλλο κομμάτι του πληθυσμού. Θα πω περισσότερα στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κ. Ουρανία Παπανδρέου Παπαδάκη.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, άνθρακας ο θησαυρός! Δηλαδή τι μου είπατε τώρα; Αναφέρατε αυτά που έπαιρναν και που τους τα κόβετε. Είναι δυνατόν να μιλούμε τώρα για κοινωνική πολιτική στους πολυτέκνους και στους τριτέκνους, σε πεντακόσιες χιλιάδες οικογένειες;
Φαίνεται ότι οι σοσιαλιστές το έχετε στο γονίδιό σας να τα βάζετε με τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους. Ξέρετε, επί Κυβερνήσεως Σημίτη πάλι τα ίδια είχατε κάνει. Τότε, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας –και μπράβο του, διότι φαίνεται ότι οι δικαστές αγαπούν πιο πολύ τα παιδιά απ’ ό,τι τα αγαπούν οι πολιτικοί- έκρινε αντισυνταγματική όλη αυτή την προσπάθεια.

Εσείς κι εγώ βέβαια σαν γιατροί δεν είμαστε καλοί νομικοί, αλλά ο αξιότιμος κ. Υπουργός ο οποίος είναι έγκριτος συνταγματολόγος μπορεί να καταλάβει πως σ’ ό,τι και να προσπαθήσει πάλι να «κουτσουρέψει», να κόψει στα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων και κυρίως στην πολύτεκνη μάνα, θα βρει ευτυχώς το νόμο απέναντί του.
Κύριε Υπουργέ, δεν είμαι καλή στα οικονομικά και δεν έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως, αλλά μ’ έναν απλό προϋπολογισμό δίνετε το χρόνο γύρω στα 800 εκατομμύρια για τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες οικογένειες και το επίδομα και τη σύνταξη στην πολύτεκνη μάνα. Όλα αυτά που κάνετε είναι για να κερδίσετε γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με απλοχεριά δίνετε 100 εκατομμύρια ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν λέω «όχι» και στην τέχνη, αλλά εμείς στην Κρήτη λέμε ότι όταν διψάει η αυλή μας, δεν χύνουμε το νερό έξω, κύριε Υπουργέ. Επιτέλους ας λογικευτούμε λιγάκι.
Να κάνω εγώ κάποιες προτάσεις; Θέλετε να βρείτε χρήματα για να στηρίξετε όντως αυτές τις οικογένειες, γιατί το πρόβλημά μας είναι και δημογραφικό; Σας είπα προηγουμένως ότι έρχονται νέοι γονείς, νέα παιδιά και τους λέω: «Γιατί έχετε μόνο ένα παιδί»; «Μα, πώς να κάνω δεύτερο και τρίτο; Δεν βλέπεις ότι εδώ μας κυνηγάει και η πολιτεία;».
Δεν δίνονται έτσι κίνητρα, κύριε Υπουργέ, κόβοντας επιδόματα από άλλους. Κόψτε τα επιδόματα, τους παχυλούς μισθούς των μεγαλοπροέδρων και των μεγαλοδιευθυνόντων στον ΟΣΕ, στον ΟΠΑΠ, στη ΔΕΗ. Τα βλέπει αυτά ο κόσμος.
Κύριε Υπουργέ, ακούμε για μισθούς 20 και 30 χιλιάδων ευρώ που πληρώνονται από το δημόσιο φορέα. Είναι δυνατόν αυτά να τα ακούει ο άνθρωπος και να μην τον προκαλούν και να μην τον εξοργίζουν;
Αποφασίσατε να αυξήσετε κατά 30% την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων. Και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ χρωστάτε –ακούτε να δείτε- γύρω στα 40 εκατομμύρια στο κράτος. Να λοιπόν πού είναι οι φοροφυγάδες. Δεν μπορεί ένας να πιάσει τα κόμματά σας και να πάρει αυτά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και να τα δώσει στις οικογένειες που ειλικρινά τα έχουν ανάγκη;
Μου έλεγε προχθές ένας φίλος: «Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, γιατρίνα μου, δεν μπορούν να φτιάξουν τα οικονομικά των κομμάτων τους και έρχονται να μας φτιάξουν τα οικονομικά της Ελλάδος; Και οι δύο είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να μας βοηθήσουν».

ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, δίνουμε το χρόνο –και είναι εξοργιστικό, αλήθεια- 4,5 εκατομμύρια –λέει- για συντάξεις πρώην Πρωθυπουργών. Βγήκε τώρα το νέο «φιρμάνι» στους τέως Βουλευτές να δοθούν 80 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά εξοργίζουν τον κόσμο. Έχουν εξοργίσει κι εμένα.
Επειδή πιστεύω πως κι εσείς πιστεύετε, όπως κι εγώ, και υπηρετείτε το δόγμα πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό, επιτέλους πια ας θεσμοθετήσουμε μια κατάσταση σ’ αυτή τη Βουλή των Ελλήνων για να μη βγαίνουμε έξω και να μας παίρνει ο κόσμος με τις ντομάτες, για να μην πω με κάτι άλλο. Θεσμοθετήστε κάτι, συμμαζέψτε τα οικονομικά του κράτους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και μ’ αυτό ολοκληρώνετε, κυρία συνάδελφε.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: …και βοηθήστε τις ασθενείς οικονομικά ομάδες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Έγινε αναφορά σε πάρα πολλά πράγματα και νομίζω ότι μερικά δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα είπατε, κυρία συνάδελφε. Εγώ δεν ξέρω να παίρνουν πάρα πολλοί 20 και 30 χιλιάδες. Υπήρξαν βέβαια τέτοια φαινόμενα. Θέλω να σας θυμίσω ότι από την ημέρα που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση έχουν αλλάξει αυτά τα ποσά…
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Μην βάζετε το χέρι στο Ευαγγέλιο, κύριε Υφυπουργέ!
ΜΙΧΑΗΛ ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχουν αλλάξει για έναν πολύ μεγάλο αριθμό διοικητών και υπευθύνων φορέων. Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα με εκείνους τους φορείς που είναι στο Χρηματιστήριο και που έχουν έναν διαφορετικό τρόπο να πληρώνουν τους επικεφαλής διευθύνοντες συμβούλους, όμως πρέπει να αναγνωρίσετε ότι στον δημόσιο τομέα κατεβλήθη μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχουν περιοριστεί οι αμοιβές των υπευθύνων σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν.

Θα ήθελα να θυμίσω επίσης, ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από την Κυβέρνηση και από τον ελληνικό λαό, ο οποίος όντως έχει υποστεί πολύ σοβαρό πλήγμα από τις πολιτικές που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε για να σωθεί η οικονομία της χώρας και παρ’ ότι πονάει και ζορίζεται, μας δείχνει το δρόμο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για να σώσουμε τη χώρα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια.
Βεβαίως εμείς δεν ξεκινήσαμε από την ευαίσθητη ομάδα των πολυτέκνων. Κάναμε μια αλλαγή μόνο σε εκείνη την περίπτωση όπου μια οικογένεια που έπαιρνε και το ένα επίδομα του τριτέκνου και κατέστη πολύτεκνη, να μην παίρνει και τα δυο επιδόματα. Αυτή είναι η αλλαγή που έχει γίνει. Το ξέρετε πολύ καλά.
Από εκεί και πέρα, το θέμα που είχε τεθεί για τα εισοδηματικά κριτήρια μετά από και δική μας συναίνεση δεν ετέθη. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον αυτά ισχύουν. Να μην παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι πολιτικές που θα πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση, μια πολιτεία γενικότερα, είναι να μπορέσει να καταφέρει να ανορθωθεί η οικονομία, να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρχει αύξηση της παραγωγικής βάσης, έτσι ώστε οι οικογένειες, είτε είναι πολύτεκνες, είτε με λιγότερα μέλη να μπορούν να βρίσκουν εύκολα εργασία. Αυτό ισχύει και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά, όταν φτάσουν σε ηλικία που πρέπει να εργαστούν. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε.
Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία στη χώρα. Και σ’ αυτό το κομμάτι έχουμε αύξηση της ανεργίας που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σ’ αυτές τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως και στις άλλες. Όμως γίνεται μια προσπάθεια και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε.
Από εκεί και πέρα, ως προς το τι θα συζητήσουμε στο μέλλον, εδώ στη Βουλή είμαστε να συζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα πάει προς τη θετική κατεύθυνση, να βοηθήσει όλους.
Θα κλείσω πάλι με την επισήμανση ότι μαζί με τις πολύτεκνες, τρίτεκνες –όπως θέλετε να τις χαρακτηρίσουμε- οικογένειες θα πρέπει να λάβουμε μέριμνα για όλες τις οικογένειες νέων ανθρώπων, έτσι ώστε να τους διευκολύνουμε να αυξήσουν έστω κατά ένα μέλος τις οικογένειές τους. Αυτό θα είναι μια σημαντική παρέμβαση στο να λύσουμε ένα χρονίζον πρόβλημα που είναι το δημογραφικό πρόβλημα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.