Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου


Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επιθυμεί τον προσδιορισμό, με ευρεία κοινωνική συναίνεση:
(ι) των υποχρεώσεων του αγροτικού τομέα προς την Εθνική Οικονομία και την Κοινωνία και της συμβατής με τις υποχρεώσεις αυτές στρατηγική του,
(ιι) των απαιτήσεων του αγροτικού πληθυσμού από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του και
(ιιι), του επιπέδου αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, δεξιοτήτων, οργάνωσης και δικτύωσης του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού, οργάνωσης της έρευνας και μεταφοράς αγροτικής τεχνογνωσίας, χρηματοδοτικής υποστήριξης, διαχείρισης του εδάφους και νερού, και υποδομών, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
Σε αυτήν την ημερίδα-συνάντηση-συζήτηση με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη προσεκλήθησαν να παρουσιάσουν στοιχεία από την αγροτική πραγματικότητα ο Δρ Φώτιος Βακάκης, με μακροχρόνια διεθνή εμπειρία στην αγροτική ανάπτυξη σε πολλές χώρες, ο καθ. Δημήτριος Γούσιος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ο καθ Γεώργιος Δαουτόπουλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο καθ Κωνσταντίνος Μάττας (ΑΠΘ), ο καθ. Αθανάσιος Τσαυτάρης (Αριστοτέλειο Παν. Θεσ/νίκης) και ο γεωπόνος Μιχάλης Αναστασιάδης, από τους μάχιμους δημόσιους λειτουργούς.
Η ΠΕΝΑ εντοπίζει ότι τα αγροτικά επαγγέλματα χαρακτηρίζονται από την ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος, από την προσφορά ποιοτικών πιστοποιημένων τροφίμων, από την παραγωγή πρώτων υλών για την βιομηχανία και από την δυνατότητα για παραγωγή ενέργειας, ενώ είναι ενεργά μέλη των τοπικών μικροκοινωνιών και ασκούν το αγροτικό επάγγελμα βιοποριστικά. Ο προσδιορισμός του επαγγελματία αγρότη θα μπορούσε να είναι μια υγιής βάση για την αναγκαία Αγροτική Πολιτική. Και στην ημερίδα της Κυριακής, 7 Φεβ 2010, στις 13.00, στην Corona, θα συζητηθούν πολλές παράμετροι της.