Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Διοικητικής Επιτροπής Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας


Για τη δημιουργία μιας πραγματικής αναπτυξιακής δυναμικής θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της προώθησης των παρακάτω αναπτυξιακών στόχων:
-Άμεσης ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ και έναρξης των αναγκαίων προγραμμάτων και δράσεων για την εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά. Η στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας με συγχρηματοδοτούμενα συγκεκριμένα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι επιβεβλημένη, και η παρατηρούμενη αναβλητικότητα πλήττει καίρια το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πρόβλημα.
-Επανέναρξης του προγράμματος χορήγησης εγγυήσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΤΕΜΠΜΕ (ως φάση ΙΙΙ) που θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας στην αγορά.
-Επιτάχυνσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης και ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, με απώτερο στόχο την τόνωση της οικονομίας.
-Εξασφάλισης της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που είναι βιώσιμες) από τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά.
-Αλλαγής του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό ειδική αναφορά έγινε σε έργα στα οποία η ΚΕΕΕ έχει αναλάβει βασικό ρόλο, με βασικότερο παράδειγμα το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Η ΚΕΕΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΝΔ για την ηλεκτρονική υποδομή που έχει αναπτυχθεί για το ΓΕΜΗ καθώς και για την ανάγκη υιοθέτησης της νομοθετικής πρότασης που έχει εκπονήσει και υποβάλλει για την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του ΓΕΜΗ ως μηχανισμού υποστήριξης ίδρυσης, εξέλιξης και λύσης επιχειρήσεων με τρία απλά βήματα, αναδεικνύοντας τα Επιμελητήρια ως τις «υπηρεσίες μιας στάσης» για όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στη Διοίκηση της ΚΕΕΕ τα 23 μέτρα – ανάσες για την τόνωση της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επεσήμανε δε το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από τα μέτρα που έλαβε ή αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και ότι η οικονομία θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς την οποία η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη. Χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της ενεργού ζήτησης. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα πολλών κυβερνητικών μέτρων, όπως η αύξηση των φορολογίας καυσίμων και η υπέρμετρη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και θεωρεί οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που εmβαρύνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια καταπολέμησης των εκφυλιστικών φαινομένων της διαφθοράς, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ακόλουθων πολιτικών και μέτρων που θα δώσουν άμεσα μια ανάσα τόνωσης στην ελληνική αγορά. Τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν ελάχιστα ή καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε αύξηση της κατανάλωσης και αποτελούν μια άμεση απάντηση στην ύφεση».