Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ομιλία Δημάρχου Θηβαίων στην ημερίδα του ΤΕΕ


3. Την δημιουργία ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την σύσταση & λειτουργία του φορέα τόσο για τον Βοιωτικό Κηφισό όσο και για τις λίμνες Υλίκη & Παραλίμνη που ανήκουν στις περιοχές Natura.
4. Την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή και την εκπόνηση μελετών για την οργάνωση - πολεοδόμηση - υποδομές των υφιστάμενων πυρήνων του δευτερογενούς τομέα.
5. Την χρηματοδότηση έργων υδροδότησης με ποιοτικά κατάλληλο και ποσοτικά επαρκές νερό, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην υδροδότηση από την ρύπανση των υφιστάμενων πηγών υδροδότησης καθώς και την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης τόσο του Δήμου Θηβαίων όσο και των λοιπών οικισμών της περιοχής με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων.
6. Την επίλυση του προβλήματος αδειοδότησης των έργων των μονάδων βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων του Δήμου, των Δημοτικών σφαγείων και του Νοσοκομείου της πόλης.
7. Την ολοκλήρωση των μελετών για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στα νερά, το έδαφος, τον αέρα & τα τρόφιμα της περιοχής.
8. Την κατασκευή του ΧΥΤΑ Θήβας καθώς και τη λειτουργία του από τις αρχές του 2009. Με την έναρξη κατασκευής του έργου καταρτίσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει την έναρξη τόσο των δράσεων ανακύκλωσης όσο και των υποστηρικτικών δράσεων για την καθαριότητα κάθε Δήμου. Παράλληλα διαρκής είναι η ενημέρωση των πολιτών, των φορέων αλλά και των βιομηχανιών της περιοχής για την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια. Στόχος μας είναι ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων) να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), τηρώντας τόσο τους όρους του ΠΕΣΔΑ όσο και αυτούς της εγκριτικής απόφασης του ταμείου Συνοχής της Ε.Ε που συγχρηματοδοτεί το έργο, με την εκτροπή των βιοαποδομήσιμων και την μείωση του συνολικού όγκου των προς υγειονομική ταφή απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ της Θήβας λειτουργεί στα πρότυπα του Οδηγού Ελέγχου & Λειτουργίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εφαρμόζει την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει με την ζύγιση και τιμολόγηση των εισερχομένων απορριμμάτων και τηρεί πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν σχέση με την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής αυτής δηλαδή των λιμνών Υλίκης & Παραλίμνης. Παράλληλα έχει κλείσει το σύνολο των 34 ΧΑΔΑ (χωματερών) των 11 Δήμων, έχει ήδη αποκαταστήσει τις 19 και βρίσκονται στο στάδιο μελετών και αποκατάστασης οι υπόλοιπες 15.
Οι ενέργειες μας αυτές, δεν θα είχαν αυτήν την θετική εξέλιξη εάν δεν υπήρχε η συμπαράταξη και η ομόφωνη θέση και των 11 Δήμων που συμμετέχουν στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό.
Με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ των Αστικών απορριμμάτων και του κλεισίματος των ΧΑΔΑ, αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των λοιπών κατηγοριών αποβλήτων (όπως βιομηχανικά, αγροτικά, υλικά κατεδαφίσεων & μπαζών), αφού τα απόβλητα αυτής της κατηγορίας στην περιοχή μας, ανέρχονται σε 97% περίπου του συνολικού όγκου των στερεών αποβλήτων όλων των κατηγοριών.
Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς που οδηγούνται τα απόβλητα αυτών των κατηγοριών όπως επίσης και τι πρόκειται να γίνει.
Με δεδομένη την ανυπαρξία συστήματος διαχείρισης αυτών των κατηγοριών των αποβλήτων και με δεδομένη την μέχρι σήμερα αδυναμία της Πολιτείας να παρέμβει, η Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε με ομόφωνη απόφαση των 11 Δήμων που συμμετέχουν σε αυτήν, αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες και να αναδείξει το πρόβλημα με στόχο την επίλυσή του.
Κυρίες & Κύριοι,
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην σημερινή πραγματικότητα αποτελεί ένα μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό, οικονομικό, τεχνικό και πολιτικό ζήτημα. Πάνω απ΄ όλα όμως, αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα.
Η λογική της επίρριψης των ευθυνών σε άλλους, της μετάθεσης των λύσεων στο μέλλον, η λογική του στρουθοκαμηλισμού, μόνο το πρόβλημα επιτείνει και την αναζήτηση επειγουσών και βεβιασμένων λύσεων με στόχο, όχι την αντιμετώπιση αλλά απλά την ανάσχεση του προβλήματος.
Απαιτείται λοιπόν η συστηματική και σύγχρονη αντιμετώπιση του προβλήματος, απαιτείται όραμα, στρατηγική & σχέδιο. Απαιτείται τέλος η συνεργασία όλων καθώς και η κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή.
Με βάση αυτές τις αρχές και θέσεις πορευόμαστε και με βάση αυτές χαράζουμε την πορεία και την δράση μας.
Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων με κανόνες και έλεγχο, θα δημιουργήσει επίσης την αξιοπιστία και την κοινωνική συναίνεση που σήμερα είναι το ζητούμενο.
Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, αυτήν της ανατολικής Βοιωτίας, με γνώμονα την ποιότητα ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος & την βιώσιμη ανάπτυξη.
Νικόλαος Σβίγγος
Πρόεδρος ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ
Δήμαρχος Θηβαίων