Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου Γιώργου Κατσιμπάρδη


Η φιλοσοφική και η λογοτεχνική αξία και πρωτοτυπία του 1ου τόμου του βιβλίου έγκειται στο ότι καταγράφονται, μέσα από τις σελίδες του, οι ιστορικές διαδρομές που ακολούθησαν Επτά αρχαιοελληνικοί αρχετυπικοί Μύθοι, οι οποίοι δεν υμνούσαν μόνο Έλληνες δημιουργούς, αλλά και ξένους ηγέτες, που είχαν έρθει κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. μετανάστες στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η προσπάθεια που γίνεται να αναδειχθούν οι λογοτέχνες του πρώτου μισού της 1ης χιλιετίας π.Χ., οι οποίοι με έργα τους πέρασαν στους ανθρώπους της εποχής τους πανανθρώπινα μηνύματα για τη θρησκεία, την κοινωνία και την πολιτική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Βασιλικός στον πρόλογό του για τον 1ο τόμο του βιβλίου, «Η πολυετής εντρύφηση του Γιώργου Κατσιμπάρδη στο “Θηβαϊκό Κύκλο”, τα προηγούμενα βιβλία του για τη Θήβα, τη Λιβαδειά και τους Δελφούς, η πολυσήμαντη κοινωνική του προσφορά, καθώς και η βαθιά παιδεία του, συνταιριαγμένη με την ευαισθησία του καλλιτέχνη, συντέλεσαν ώστε να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο, που συμπληρώνει ένα κενό της Γραμματολογίας σχετικά με τα θέματα της ελληνικής μυθολογίας και δραματουργίας…»

Η αξία του 2ου τόμου του βιβλίου έγκειται στο ότι πραγματεύεται πενήντα εννέα τραγωδίες που αντλούν τις πηγές τους από τους Επτά Μύθους - τη λογοτεχνική διαδρομή των οποίων ιστορεί ο 1ος τόμος. Το βιβλίο επίσης καταγράφει τις φιλολογικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι τραγικοί ποιητές των κλασικών χρόνων στην προσπάθειά τους να μεταπλάσουν τα παλαιότερα εκείνα κείμενα των Επτά Μύθων σε ολοκληρωμένα θεατρικά έργα, πολλά από τα οποία αναλύουν και αξιοποιούν –με το δικό τους βέβαια επί σκηνής τρόπο– τόσο τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων του 5ου αιώνα π.Χ., όσο και το Πρόγραμμα των σοφιστών (του Γοργία, του Πρωταγόρα και του Αναξαγόρα) για το φυσικό δίκαιο· πραγματεύονταν, δηλαδή, θέματα διαχρονικής αξίας.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στον πρόλογό του για τον 2ο τόμο του βιβλίου γράφει: «Ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, με το δίτομο αυτό βιβλίο του, υφαίνει περίλαμπρο χαλί, με στημόνι τον κοινόχρηστο μύθο και υφάδι τις ιδέες, τις αξίες, τα ήθη και τους πόθους μιας ξεχωριστές για τον παγκόσμιο πολιτισμό εποχής (…) Τέτοιο έργο θα ανέμενε κανείς από πανεπιστημιακό αρχαιοελληνιστή ή θεατρολόγο. Και όμως το πνευματικό αυτό εργαλείο
–απαραίτητο για κάθε μαθητή, φοιτητή, δάσκαλο και πανεπιστημιακό– μας έρχεται από μια “απροσδόκητη πηγή”: από ένα νομικό, πρώην πρωταθλητή στίβου και πολιτικό…»

Ο Γιώργος Κατσιμπάρδης εκλέχθηκε οχτώ συνεχείς φορές βουλευτής Βοιωτίας (1977-2000) και δυο φορές (1994 και 1995) μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1990 έως το 1994 ήταν γραμματέας, υπεύθυνος για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Προηγουμένως (1987-1988), είχε υπηρετήσει ως υφυπουργός Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων υπήρξε βαλκανιονίκης στους δρόμους ταχύτητας, ενώ αργότερα εκλέχθηκε δύο φορές πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, υπηρετώντας και από τη θέση εκείνη το χώρο του αθλητισμού. Το 2001 ανακηρύχθηκε ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος αυτής της ομοσπονδίας. Εκτός από τις παραπάνω δραστηριότητές του, εργάστηκε και ως δικηγόρος, ενώ, παράλληλα, έχει αναπτύξει πλούσιο συγγραφικό έργο, με την έκδοση των βιβλίων Το Δίκαιο του Εργατικού Αγώνα (εκδ. Σάκουλα), Βλάχοι και Βάκχοι στη Θήβα (λαογραφική μελέτη), Από τον Διόνυσο Καδμείο στον Οιδίποδα (εκδ. Λιβάνη), Ο Ευριπίδης και τα Μηνύματα που Εκπέμπουν οι Φοίνισσες (εκδ. Λιβάνη), ΠΑΣΟΚ και Εκσυγχρονισμός (εκδ. Λιβάνη) κ.ά.

Με εκτίμηση
Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη