Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ένα κάλεσμα για την πόλη και τους πολίτες


Ανταπόδειξη βεβαίως πάντοτε χωρεί.
Με αυτό το πατροπαράδοτο ελληνικό δόγμα του « διαίρει και βασίλευε» φθάσαμε μέχρι το 2010.
Επειδή όμως πρέπει όλοι να σκεφθούμε ότι μισός αιώνας είναι αρκετός για να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, όταν μάλιστα γύρω μας αναπτύσσεται ένα περιβάλλον οικονομικής δυσπραγίας, το οποίον μετά βεβαιότητος θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις απροβλέπτων μεγεθών, καταλίποντας στις επερχόμενες γενιές την αποτυχία του πολιτικού συστήματος και την απουσία της δημοκρατικής εφαρμογής της έννοιας «πολίτης - δημότης».
Με αφορμή τις εντός του έτους δημοτικές εκλογές και με τη σκέψη ότι διπλές θα είναι οι δυσκολίες και ως προς τη διαχείρηση αλλά και τη διευθέτηση και ικανοποίηση των αναγκών του Δήμου, προβάλλω μία μόνο σκέψη: «ΕΝΟΤΗΤΑ» .
Η ενότητα όμως αυτή θα πρέπει να εφαρμοσθεί κατ’ εξοχήν στη διαδικασία εκλογής του Δημάρχου, ο οποίος θα κληθεί να διαχειρισθεί ένα Δήμο διπλό από αυτόν που ξέρουμε, κι ως εκ τούτου με διπλάσιες υποχρεώσεις.
Απάντηση στην κοτζαμπάσικη και αντιδημοκρατική νοοτροπία του κομματικού φαινομένου οφείλουμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες, επιλέγοντας τον υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης μας και δεσμεύοντάς τον ως προς τις γενικές αρχές της θητείας του.
Λόγος καλός θα πεί κανείς αλλά και άλλοι μας εκμηστηρεύθηκαν τα όνειρά τους.
Δεν πρόκειται για όνειρο και επιστημονική φαντασία αλλά για την εφαρμοσμένη δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πως λοιπόν θα πετύχουμε δημο-ολοκληρωτικά εκλεγμένο Δήμαρχο;
Η υλοποίηση του σχεδίου περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

Α’ φάση
Αρχικά καλούνται με πρωτοβουλία κάποιου από τους πολλούς συλλόγους της πόλης μας (επιστημονικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς, κόμματα κλπ) όλοι οι φορείς προκειμένου, εντός 60 ημερών, να προτείνουν, μέσω των γενικών του συνελεύσεων, τρεις προσωπικότητες της πόλης, οι οποίες θεωρούνται κατάλληλες και ικανές να ηγηθούν του Δήμου Θηβαίων.

Β’ φάση
Οι φορείς παράλληλα εκλέγουν 2 αντιπροσώπους εξουσιοδοτημένους και επιφορτισμένους να καταθέσουν την άποψη του φορέα στην συνέλευση, η οποία θα προκληθεί, καθώς και τις προτάσεις τους για τον προγραμματισμό του Δήμου. Η συνέλευση αυτή θα απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους των φορέων και μπορεί κάλλιστα να ονομάζεται «Θηβαϊκή Αντιπροσωπεία».

Γ’ φάση
Η Θηβαϊκή Αντιπροσωπεία, λοιπόν καλείται εντός 30 ημερών με ευθύνη του ενός εκ των αντιπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου, κι αν αυτός δεν μετέχει με ευθύνη του αντιπροσώπου του Εργατικού κέντρου, ή σε κάθε άλλη περίπτωση με ευθύνη του προέδρου ή νομίμου εκπροσώπου του προκαλούντος τις διεργασίες φορέα.

Στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας, η οποία για λόγους λειτουργικούς θα πρέπει να συνεδριάσει όχι δημόσια, εκλέγεται αρχικά τριμελής διοικούσα επιτροπή (Προεδρείο) μεταξύ των αντιπροσώπων με μυστική ψηφοφορία ή διά βοής αν υπάρχουν μόνο τρείς υποψηφιότητες. Εν συνεχεία ανοίγεται κατάλογος ομιλητών, με διάρκεια ομιλίας αυστηρά τα 5 λεπτά. Οι ομιλίες είναι δυνατό να περιέχουν και προτάσεις τις οποίες το Προεδρείο θα συγκεντρώσει και θα τις παραδώσει, εφόσον ψηφισθούν από το σώμα, στον εντελλόμενο να σχηματίσει συνδυασμό, ως προτάσεις των πολιτών. Όταν κλείσει ο κατάλογος των ομιλητών, εκλέγεται πενταμελής εφορευτική επιτροπή και ακολουθεί μυστική ψηφοφορία. Ο κατά σειρά πρώτος θα λάβει την εντολή από την Αντιπροσωπεία να σχηματίσει συνδυασμό, προκειμένου να διεκδικήσει την ψήφο των Θηβαίων.
Ο συνδυασμός τον οποίον θα σχηματίσει ο εντελλόμενος είναι δυνατό να στελεχωθεί από μέλη των φορέων έτσι ώστε να υπάρχει ισχυρό το στοιχείο των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Βεβαίως η διαδικασία αυτή είναι κάπως χρονοβόρα (μπορεί να διαρκέσει 2-3 ημέρες) και θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα (κυρίως στις ομιλίες), αλλά πιστεύω ότι είναι άκρως δημοκρατική και μπορεί να οδηγήσει στον κοινής αποδοχής υποψήφιο Δήμαρχο της Πόλης.
Βεβαίως, εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο και καταλήξουμε (ή κατακτήσουμε το δικαίωμα) να έχουμε υποψήφιο Δήμαρχο από τον πυρήνα των πολιτών, ουδείς εμποδίζεται είτε να συμμετάσχει στις εκλογές ως κομματικός υποψήφιος, είτε ως ανεξάρτητος.
Καταθέτω την παραπάνω πρόταση προς ενημέρωση και περίσκεψη των Θηβαίων πολιτών, με την ταυτόχρονη έκκληση στους φορείς της πόλης μας, να προκαλέσουν τη δημιουργία της Θηβαϊκής Αντιπροσωπείας.
Ενδεχομένως να δυσαρέστησα με τα γραφόμενα μου όσους μετείχαν στα κοινά των παρελθόντων ετών, τους οποίους σέβομαι καθ’ όλα και τους θεωρώ αγαθών προθέσεων, πλην όμως, νομίζω ότι απουσίαζε η επιθυμητή συναίνεση από τη δράση τους προκειμένου να κατακτήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλης μας.
Με τις σκέψεις αυτές και με το νεοεισηγμένο πνεύμα της διαβούλευσης θέτω την πρότασή μου αυτή προς δημοσίευση και ενημέρωση των πολιτών, πιστεύοντας ότι η Θήβα μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον, αρκεί να το αποφασίσουν οι πολίτες της.