Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Προχωρά η καταγραφή των κατοικιών του Συνοικισμού


Φίλ(ε)(η) συμπολίτ(η)(ισσα)
Καθημερινά διαπιστώνουμε την ραγδαία και επιταχυνόμενη επιδείνωση των συνθηκών στον Παλαιό Προσφυγικό Συνοικισμό, που πληγώνει πλέον όλη τη πόλη.
Η κατάσταση σήμερα είναι άθλια . Οι τριακόσιες κατοικίες του Π.Π.Σ. συμπλήρωσαν 80 χρόνια ζωής. Έχουν πλέον πάψει να συντηρούνται, η πλειοψηφία τους εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους των, καθώς ακόμη και όσα σπίτια αναπλάστηκαν, αποδείχθηκε ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις σύγχρονες απαιτήσεις για πολιτισμένη στέγαση και διαβίωση οικογενειών.
Κάθε νέα πρόταση για ανάπλαση με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς μοιάζει με κακόγουστη φάρσα.
Είναι φανερό ότι οι στέγες τουλάχιστον θα καταρρεύσουν όλες στα προσεχή λίγα χρόνια, αχρηστεύοντας το σύνολο των κατοικιών που στεγάζουν.
Η επισκευή τους είναι απαραίτητη.
 Το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε στο παρελθόν, ως όφειλε, πιστεύει κανείς ότι θα το κάνει τώρα ;
 Ο Δήμος δεν επιτρέπεται από τον νόμο να διαθέσει χρήματα για επισκευή ιδιωτικών περιουσιών.
 Η ιδιοκτησιακή εικόνα για κάθε μπλοκ σπιτιών (συνήθως 4 κάτω + 4 πάνω) με κοινή στέγη είναι θολή. Πλήθος συγκληρονόμων, μικρή κληρονομική μερίδα, άρα έλλειψη ενδιαφέροντος σε κάθε σχεδιασμό επισκευής ή άλλης αξιοποίησης. Καθώς δε απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και η οικονομική συμμετοχή όλων των συνιδιοκτητών για κάθε μείζονα επέμβαση στο μπλόκ και για κάθε σπίτι ξεχωριστά, διαφαίνεται το ουτοπικό κάθε τέτοιας πρότασης.
Κάθε πρόταση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης οφείλει να συμφωνεί με τους νόμους, διαφορετικά θα ασχολούμεθα με ανεφάρμοστες αερολογίες, ή θα καθυστερούμε από ύποπτα συμφέροντα.
Οφείλουμε να δούμε την απαράδεκτη πραγματικότητα κατάματα και να την πολεμήσουμε με όσα όπλα μας δίνει ο νόμος.
Απαράδεκτη πραγματικότητα είναι:
1. Τα αυθαίρετα παραπήγματα που κτίσθηκαν μετά το 1955. ΄Οσο κάλυπταν τις στοιχειώδεις στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών των προσφύγων, η πολιτεία έκλεινε τα μάτια της στην αυθαίρετη ανέγερσή τους. Δεν θα ανεχθούμε όμως την ενοικίασή τους χωρίς συνθήκες υγιεινής και με τόση αθλιότητα στους δύστυχους μετανάστες. Θα καταγγελθούν , θα επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα και θα κατεδαφισθούν.
2. Όσοι στοιβάζουν με «κεφαλιάτικο» μετανάστες στις ιδιοκτησίες τους αδιαφορώντας για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και για τα προβλήματα που δημιουργούν στους πρώην γειτόνους τους, θα καταγγελθούν στην υγειονομική υπηρεσία της Νομαρχίας και στην Οικονομική Εφορία.
3. Τα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα σπίτια θα παραπεμφθούν στις διαδικασίες του νόμου για κατεδάφιση.
Είναι ανεπίτρεπτη η αδιαφορία των ιδιοκτητών των παραπάνω καταστάσεων για τις συνέπειες που δημιουργούν στην κοινωνία μας και στην πόλη γενικότερα.
Ο Δήμος της Θήβας έχει ήδη αγοράσει 40 περίπου κατοικίες, Επειδή ο νόμος μας επιτρέπει να διαθέσουμε χρήματα μόνο για δημοτική ιδιοκτησία, καλούμε τους ιδιοκτήτες να σκεφθούν τα παραπάνω και τις δικές τους δυνατότητες και να μας δηλώσουν εάν επιθυμούν την πώλησή τους στον Δήμο. Βεβαίως ισχύει και η πρόταση της πώλησης στο Δήμο με την δυνατότητα του σημερινού ιδιοκτήτη και της συζύγου του να παραμείνουν ανεμπόδιστα και δωρεάν στα πωληθέντα σπίτια τους όσο ζούν. Η εικόνα της αγοράς κάποιων σπιτιών θα ξεκαθαρίσει αφού συμπληρωθεί η εικόνα των επιθυμούντων την πώληση. Ο σχεδιασμός του Δήμου για «μετά» θα γίνει με σεβασμό στην ιστορία, με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων και της Θήβας, αφού βέβαια ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας και των απαιτήσεων του νόμου.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ποιότητα ζωής στη συνοικία και στην πόλη , με κάθε μέσον και νόμο.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου θα ενημερώνουν πρόθυμα κάθε ενδιαφερόμενο.
Θεωρούμε ότι σ΄ αυτή τη προσπάθεια έχουμε την αποδοχή και υποστήριξή σας.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων Νίκος Σβίγγος