Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Με νταούλια και πίπιζες τα εγκαίνια των Βλάχων στην Θήβα!!!


Ήταν την πρώτη φορά που «μυήθηκε» στον Βλάχικο Γάμο, όπου και συνέχισε με την παραίνεση των γονιών του.
Χαρακτηριστική είναι και η παρουσία του 12χρονου τώρα Σπύρου Ψούνη, που όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα όμως τις τελευταίες μέρες της προετοιμασίας ήταν παρών και γρήγορος στις παντός είδους εργασίες που απαιτούνταν!
Για «νέες βάσεις» στο έθιμο έκανε λόγο ο Δήμαρχος Θηβαίων, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή και βοήθεια στον Σύλλογο, ενώ για τα μοναδικά στοιχεία του Βλάχικου Γάμου μίλησε η Λαογράφος Dr. Ανδρομάχη Οικονόμου!
«Είμαι εδώ για να στηρίξω το έθιμο, με καταβολές πολλών χρόνων πριν» είπε ο Νομάρχης Βοιωτίας, δηλώνοντας την στήριξή του σε αυτού του είδους τις προσπάθειες, που είναι πολύ σημαντικές για την πόλη της Θήβας και για την Βοιωτία γενικότερα!
Την σημαντική πρωτοβουλία του Συλλόγου συνεχάρη ο Βουλευτής Βοιωτίας Μ. Γιαννάκης, οι δημιουργοί του οποίου ασχολούνται με ένα έθιμο που είναι ταυτισμένο με την ιστορία της πόλης.
«Η συμμετοχή όλων μας σε αυτή την πρώτη εκδήλωση δείχνει το ενδιαφέρον όλης της τοπικής κοινωνίας για την πορεία και το μέλλον του Βλάχικου Γάμου, που μπορεί να αναδείξει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης και να αναπτύξει την οικονομία της περιοχής» είπε, δηλώνοντας και την δική του συμπαράσταση την προσπάθεια του Συλλόγου.
«Σφραγίδα για την περιοχή της Θήβας» χαρακτήρισε το πατροπαράδοτο έθιμο η Βουλευτής Βοιωτίας Α. Αγάτσα, καλώντας τους συμπολίτες της «να το προστατέψουμε, να το περιφρουρήσουμε και να το διαδώσουμε όσο το δυνατόν περισς΄τοερο», δηώοντας αρρωγός στην προσπάθεια των Βλάχων!
Την στήριξή της στον Σύλλογο των Βλάχων δήλωσε και η Βουλευτής Βοιωτίας Β. Τσόνογλου από την Βουλή των Ελλήνων, καθώς η συμμετοχή της στην Επιτροπή για την SIEMENS δεν της επέτρεψε να είναι παρούσα, αλλά και ο Α. Βαγιάκος που επίσης δεν κατάφερε να παραστεί λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων.
«Θέλω να υποσχεθώ σε όλους πως η δουλειά μας δεν αρχίζει τώρα, παρά την Καθαρή Τρίτη, για να οργανώσουμε το έθιμο καλύτερα και από κοινού, προκειμένου το έθιμο να πάρει την θέση που του αξίζει» τόνισε τέλος ο Ν. Χατζηδούρος, λίγο πριν αρχίσει το γλέντι.
Ο Σύλλογος ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2008 με Πρόεδρο τον Ν. Χατζηδούρο, Αντιπρόεδρο τον Β. Γρυπάρη, Γ.Γ τον Χ. Ρόδη, Ταμία τον Ν. Δελή και μέλη τους Β. Ψούνη, Σ. Μπεκρή, Χ. Ανδριανό και την Π. Κουρκούτη.