Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Παιδειατροφή»


Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σβίγγος είπε: «Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας το Ευρωπαϊκό Δίκτυο το οποίο λειτουργεί από το 2008 και έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, συνεργάστηκε στην Ελλάδα με τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας καθώς και με Ιδρύματα αλλά και με μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίες, προκειμένου να διαδώσουν και στην χώρα μας το μήνυμα για την πρόληψη αυτού του κοινωνικού προβλήματος.
Οφείλω να πω ότι η χώρα μας είναι, δυστυχώς, από τις πρώτες στην Ε.Ε με υψηλούς δείκτες στην παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι συνέπεια άγνοιας, αδιαφορίας ή ανυπαρξίας μεθόδων ή Υπηρεσιών, κυρίως κρατικών, προκειμένου να ενημερωθεί η οικογένεια και τα παιδιά, έτσι ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες αλλά και να αθλούνται.
Στην προσπάθεια αυτή, ο Δήμος μας συμμετέχει με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗΚΕΘ) και με επιστημονικούς συνεργάτες στο πρόγραμμα «Παιδειατροφή».
Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τις οικογένειες, τα παιδιά για να προλάβουμε την παχυσαρκία η οποία ευθύνεται για μια σειρά νοσημάτων που σημαδεύουν και ακολουθούν για όλη την ζωή, τα παιδιά.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας είναι ο διαβήτης. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι όμως ότι από μόνα τους τα παιδιά μπαίνουν σε ένα περιθώριο αδράνειας με συνέπεια τον αυτοαποκλεισμό τους από τις κοινωνικές δραστηριότητες που προσφέρουν ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.
Χαιρετίζω και συγχαίρω την πρωτοβουλία αυτή, όπως και τους συνεργάτες. Ιδιαίτερα δε, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΘ κ. Γιώργο Κατσέλη και τις συνεργάτιδες κ.κ Κατσιφή και Πάλλιου.
Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ελπίζω η προσπάθεια αυτή να τύχει ανάλογης αποδοχής και από άλλους Δήμους».
Η κ. Κωνσταντίνα Πάλλιου κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος σημείωσε: «Το πρόβλημα της Παιδικής παχυσαρκίας είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Το 20% των παιδιών είναι ηλικίας 7-11 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Καταλαβαίνετε ότι η παχυσαρκία έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Η αύξηση του ποσοστού οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής δηλαδή στην κατανάλωση λιπαρών τροφών, στην εγκατάλειψη της Μεσογειακής διατροφής, στην έλλειψη άσκησης και στο άγχος της σύγχρονης κοινωνίας.
Σκοπός, λοιπόν του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των γονέων και των παιδιών για στροφή προς έναν τρόπο πιο σωστής και ισορροπημένης διατροφής με έμφαση και στην φυσική δραστηριότητα με απλές συμβουλές».
Ο κ. Κατσέλης Γιώργος, Πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ υπογράμμισε «Η παχυσαρκία είναι μια πραγματικότητα. Την ζούμε μέσα στα σχολεία και είναι ανάγκη να παρέμβουμε δυναμικά πάνω στην αντιμετώπιση της. Εμείς, ως Δημοτική Επιχείρηση θα λειτουργήσουμε παρεμβατικά επί του προβλήματος αυτού θα συνεργαστούμε με την οικογένεια αλλά και όλους τους Διευθυντές των σχολείων όλων των Βαθμίδων. Ελπίζουμε να έχουμε και την συμπαράσταση της κοινωνίας».
Η υπάλληλος της ΔΗΚΕΘ κ. Αναστασία Κατσιφή τόνισε: «Αμέσως μετά το Πάσχα, σε συνεργασία και με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα πραγματοποιήσουμε σχετικές ομιλίες και εκδηλώσεις για την συγκεκριμένη θεματική ενότητα που είναι το “πρωινό, το μυστικό μου όπλο”».
Το πρόγραμμα τόσο σε εθνικό όσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την αιγίδα των:
1. Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
2. Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
3.Υπουργείου Ανάπτυξης, Γενικής Γραμματεία Καταναλωτή
4. Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος
5. Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
6. Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων
7. Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας.
8.Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας & Διατροφής
9. Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας