Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Καθοριστικές αποφάσεις για το Εργοστάσιο καύσης στην Θήβα!!!



Την Μεγάλη Δευτέρα ο Σ. Νάκος είχε επικοινωνήσει για το θέμα με τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος του είχε μεταφέρει την πρόθεση της κ. Μπιρμπίλη να μη γίνει το εργοστάσιο στην Θήβα και προχθές το πρωϊ (12/4/10) αντιπροσωπεία των φορέων (Α. Βούλγαρης, Θ. Τσεκές, Σ. Νάκος και η Αντιδήμαρχος Θηβαίων Ε. Πέτικα) συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα, ζητώντας του να παρέμβει προς κάθε κατεύθυνση για το θέμα.
Ας δούμε όμως τις προτάσεις μερικών από τους φορείς, αλλά και τις αποφάσεις για τις από εδώ και στο εξής κινητοποιήσεις.
Ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών επ. Θήβας Χ. Χαρατσής πρότεινα την δημιουργία Ένωσης Φορέων για τον καλύτερο προγραμματισμό και την οργάνωση των κινητοποιήσεων, ο πρ. Δήμαρχος Θ. Σκούμας το κλείσιμο της Εθνικής Οδού – Νομαρχίας - Δήμων, προκειμένου ν’ αναγκαστεί η Υπουργός να στρέψει την προσοχή της στο πρόβλημα, ο Δ. Αλεξάνδρου το κλείσιμο, με ανθρώπινη αλυσίδα, του χώρου όπου πρόκειται να γίνει το εργοστάσιο, ο Θ. Κοκοντίνης την γνωστοποίηση του προβλήματος στην Βουλή, ώστε να εξαναγκαστούν να δώσουν υπεύθυνα απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, η Ε. Πέτικα δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποφυγή εγκατάστασης της μονάδας, η Α. Σαρρή την προειδοποίηση μέσω φυλλαδίων στα διόδια για το κλείσιμο της εθνικής οδού, ο Β. Τόγιας πρότεινε το από κοινού αίτημα των 4 βουλευτών του Νομού στην Βουλή για την σαφή ενημέρωση για το θέμα, ο Γ. Μουλκιώτης την απόδοση του ψηφίσματος σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ παράλληλα ενημέρωσε και για την πρόθεση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να εκδώσει αντίστοιχη ξεκάθαρη θέση για το θέμα, ο Δ. Βλαχογιάννης ανέπτυξε τους επιπλέον κινδύνους που έχουν ήδη προκύψει στο περιβάλλον (Κάδμιο – χρώμιο) οι οποίοι συντείνουν στην απαγόρευση δημιουργίας μονάδας καύσης στην περιοχή, ο καθηγητής Γ. Φίλλος την δέσμευση των κομμάτων άτι κατά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο με θετική άποψη για το θέμα..
Η συζήτηση κράτησε 2,5 περίπου ώρες και οι φορείς αποφάσισαν ομόφωνα:
* Αίτημα στην Βουλή για ξεκάθαρη στο θέμα απάντηση
* Κοινοποίηση του ψηφίσματος σε όλα τα πολιτικά κόμματα
* Δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας στην περιοχή δράσης της μονάδας
* Κλείσιμο Νομαρχίας και Δήμων για μια ημέρα
* Κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στις 7 Μαίου 2010, αν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει το θέμα από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε, σε κεντρικό επίπεδο, η υδροδότηση της περιοχής των Οινοφύτων με καθαρό πόσιμο νερό, την οποία αναλαμβάνει η ΕΥΔΑΠ, «ανακουφίζοντας τους κατοίκους που για χρόνια έπιναν μολυσμένο νερό εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ρύπανσης που προκάλεσαν οι βιομηχανίες του Ασωπού».
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα κλιμάκιο της δημόσιας επιχείρησης και της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής θα παρουσιάσουν στους κατοίκους όλο το σχέδιο δράσης, το οποίο είχε προαναγγείλει στις αρχές Φεβρουαρίου η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη.
Σύμφωνα με την είδηση, οι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές του Σχηματαρίου, των Οινοφύτων, της Αυλίδας και της Θήβας θα υδροδοτηθούν από την Υλίκη και το Μόρνο και σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνική βοήθεια για την επέκταση των δικτύων, την αποτελεσματική λειτουργία και τον έλεγχο της ποιότητας του παραγόμενου νερού.
Οι δράσεις όμως του υπουργείου δεν σταματούν εδώ καθώς βούληση του ΥΠΕΚΑ είναι να ελέγξει την ρύπανση και να αναθεωρήσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης των βιομηχανιών.
Ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι 40 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την λήψη αντίστοιχων μέτρων.
Η είδηση μάλλον έχει νια κάνει με περιοχές οι οποίες δεν υδροδοτούνται ακόμη από Μόρνο και Υλίκη, καθώς είναι γνωστό πως ο Δήμος Σχηματαρίου υδρεύεται από χρόνια, ακολούθησαν τα Οινόφυτα και η Θήβα, επομένως σχετίζεται με την σύνδεση Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Ωστόσο, πληροφορία της τελευταίας στιγμής φέρει τους Βουλευτές του Νομού (Τσόνογλου – Αγάτσα – Τόγιας) να κατάφεραν την εξασφάλιση ραντεβού με την Υπουργό μέσα σε αυτή την εβδομάδα!