Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Οι δηλώσεις μετά την συνάντηση με την Τίνα Μπιρμπίλη


Ο Βουλευτής της Ν.Δ Μιχ. Γιαννάκης τόνισε «εκφράσαμε την αγωνία μας αλλά και την ομόφωνη απόφαση μας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή η λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή μας. Η Υπουργός άκουσε τις απόψεις μας. Αυτή τη στιγμή η όλη διαδικασία είναι σε αρχικό στάδιο και η προκαταρκτική μελέτη εξετάζεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε σε επιφυλακή και φαντάζομαι ότι η Υπουργός έχει αντιληφθεί ότι μια τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να την αντέξει μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή».
Σε δηλώσεις της η Β. Τσόνογλου είπε: «Δυστυχώς η απελθούσα κυβέρνηση είχε δώσει θετική έγκριση στην προμελέτη του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων . Η Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι δόθηκε άμεσα εντολή για επαναξιολόγηση της μελέτης και μάλιστα μας ανέφερε ότι θα παρακολουθεί προσωπικά πως θα συνταχθεί ο φάκελος, ο οποίος προφανώς θα έχει προβλήματα, εφόσον βρίσκεται εντός των 10 χιλιομέτρων από την λίμνη Υλίκη και πολύ κοντά στο Νοσοκομείο της Θήβας.
Η Υπουργός έλαβε το στίγμα της αντίδρασης των κατοίκων και των φορέων της πόλης που σήμερα μεταφέρθηκε σε αυτήν, από εκπροσώπους των φορέων, όχι μόνο της πόλης των Θηβών αλλά ολόκληρης της επαρχίας Θήβας.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις χωρίς φανφάρες, μεγαλοστομίες και επικοινωνιακά τρικ, καθώς η Θήβα και η Βοιωτία στο σύνολο της δεν μπορούν να δεχθούν άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το Υπουργείο περιβάλλοντος δείχνει μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις».
Από την πλευρά της η Ά. Αγάτσα απευθυνόμενη προς την Υπουργό είπε "Δεν είμαστε μόνο αυτοί που βλέπετε, είναι ολόκληρη η κοινωνία της πόλης και της πρώην επαρχίας Θήβας που εναντιώνεται στο ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στην περιοχή. Ανησυχούμε πάνω απ' όλα για τη δημόσια υγεία, ανησυχούμε για τον πολιτισμό μας. Η περιοχή της Βοιωτίας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη με την μόλυνση της περιοχής του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα και δεν μπορεί να δεχτεί άλλη επιβάρυνση. Επίσης βρίσκεται πολύ κοντά η λίμνη Υλίκη, η οποία προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA. Γνωρίζουμε κα. Υπουργέ την ευαισθησία σας στα περιβαλλοντικά θέματα και ευελπιστούμε στην καλύτερη δυνατή λύση του προβλήματος."
Ο Βουλευτής Βασ. Τόγιας είπε: «στην συνάντηση αυτή αφενός επαναλάβαμε την ομόθυμη άρνηση-διαμαρτυρία με οποιονδήποτε τρόπο των κατοίκων και των φορέων στην λειτουργία του εργοστασίου, αφετέρου οι Βουλευτές καλέσαμε την Υπουργό να υπερασπίσει έμπρακτα την περιβαλλοντική οντότητα της περιοχής της Θήβας. Είναι θετικό ότι η Υπουργός συμμερίστηκε την αγωνία και τια διαθέσεις όλων μας να μην γίνει το εργοστάσιο. Θετικό σημείο είναι ότι η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο».
Ο Δήμαρχος Θηβαίων Νίκος Σβίγγος είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι πήραμε αυτό που όλοι επιθυμούσαμε να αποσαφηνιστεί. Δηλαδή την σαφέστατη τοποθέτηση της Υπουργού η οποία ουσιαστικά βάζει τελεία και παύλα στο αιωρούμενο, μέχρι σήμερα, και πολυσυζητημένο θέμα του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών. Επιχειρήθηκε προ αρκετών ετών από επιχειρηματία να εγκατασταθεί μονάδα θερμικής επεξεργασίας βιομάζας και δευτερογενών προϊόντων στην πόλη μας. Και ο Δήμος Θηβαίων αλλά και η ΔΕΠΟΔΑΘ, ομόφωνα είπαν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εγκατάσταση της μονάδας. Πέραν αυτού, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Τίθεται προς διερεύνηση το θέμα της διαχείρισης στην μετά ΧΥΤΑ εποχή. Εκτός του ότι με σαφήνεια καταθέσαμε το μεγάλο ΟΧΙ της Θηβαϊκής κοινωνίας θέσαμε υπόψη της Υπουργού την αναγκαιότητα της διαχείρισης του μεγάλου φάσματος των σκουπιδιών. Και αν λάβετε υπόψη ότι τα αστικά σκουπίδια είναι το 3% επί του συνόλου των απορριμμάτων, μένει ένα 97% τα οποία μολύνουν το περιβάλλον. Πήραμε επίσης μια πολύ σημαντική πληροφόρηση. Ότι η έκγριση για την θεσμοθέτηση Φορέα Διαχείρισης Υλικών Κατεδάφισης είναι ήδη στο Συμβούλιο Επικρατείας και θέλω να πιστεύω, και με την διαβεβαίωση της κ. Υπουργού, ότι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως αυτό θα λυθεί. Με το ίδιο ενδιαφέρον πιστεύω, ότι η Υπουργός θα μας απαντήσει για την διαχείριση όλων των Στερών Αποβλήτων όπως αγροτικά, κτηνοτροφικά, λυματολάσπη και βιομηχανικά».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Πρωτόπαπα είπε «Η κ. Υπουργός, μετά από πολλές πιέσεις και πολύ χρόνο, συναντήθηκε μαζί μας. Φάνηκε θετική όμως βρεθήκαμε και προ τετελεσμένων γεγονότων αφού μας είπε ότι είχε προεγκριθεί η μελέτη και τώρα έδωσε εντολή για επανεξέταση. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και ελπίζουμε από τη Υπουργό να είναι στο πλευρό μας. Επίσης την ενημερώσαμε και για την μονάδα παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο που λειτουργεί την περιοχή μας».
Θετικό έκρινε το γεγονός της επανεξέτασης του όλου θέματος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Θήβας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κ. Χαρατσής ο οποίος δήλωσε έτοιμος για νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το θέμα προχωρήσει.