Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τα νερά και τα συμφέροντα. Η στάση μας απέναντι στα γεγονότα


Και από αυτές είναι που περιμένουν οι πολίτες το αυτονόητο: «καθαρό ,υγιεινό, εγγυημένης ποιότητας Νερό». Αυτή είναι η πλευρά «των ευθυνών του κράτους προς τον πολίτη». Δεν μπορεί να αποδέχεσαι να παραμένει κάποιος «ρυπαντής φάντασμα» και να μιλάς για απορρύπανση και αντιρρύπανση, ενώ συνεχίζεις την διανομή τοξινομένου νερού στον κόσμο, επί πληρωμή .Τότε απλά κοροϊδεύεις. Κοροϊδεύει η πολιτεία ολόκληρη τους ρυπασμένους. Και τότε μιλάμε για ένα «μονόπλευρο κράτος». Αν οι ρυπαντές είναι «οι ισχυροί του χρήματος» σε ένα τόπο, και έχουν «στρώσει» την δουλειά με τους αρμόδιους τις εξουσίας, με χίλια δύο τερτίπια γραφειοκρατικά. Τότε, έχουμε «ένα κράτος των ολίγων», στο οποίο οι παρανομούντες ισχυροί, φτάνουν να θεωρούν εαυτόν και τους επιτρέπεται να στέκονται, «πάνω από τον νόμο».
Στο πλαίσιο αυτό : Όχι μόνο η άρση των συνεπειών δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ούτε η ρύπανση σταματά. Μάλιστα κάποιοι από τους «εξυπηρετητές» των ισχυρών ρυπαντών, αποθρασύνονται και φτάνουν να ισχυρίζονται πως το ορθόν είναι ,να πίνουμε τοξινομένο νερό, π.χ. με εξασθενές χρώμιο !! Έστω και μέχρι τα πενήντα μικρογραμάρια στο λίτρο!!!
Τί κάνουμε λοιπόν ; Τι πρέπει να γίνει ;;Τι ;;; πρέπει ο τοξινούμενος πολίτης να πράξει. Ειδικά , όταν βρίσκεσαι μπροστά σε φαινόμενα σκόπιμης «μακαριότητας» και ουσιαστικής αδιαφορίας των αρμοδίων εξουσιών ;;;;
Από πολλούς και με πολλούς τρόπους (ανοιχτά, λυσσασμένα απειλητικά, υπόγεια, μουλωχτά, ή άλλως πως ) μας λένε : Μη μιλάτε ! Συνεχώς μας πιέζουν: Γιατί φωνάζετε;; ,Τι;; θέλετε δηλαδή, να σταματήσετε τα εργοστάσια;;; (και εννοούν την παραγωγική διαδικασία του ρυπαντή ). Γιατί μιλάτε;;; Θέλετε να δυσφημίζετε τους τόπους και τα τοπικά προϊόντα;;;.!!!!
Σημαντικές ερωτήσεις , και με ιδιαίτερη σημασία.
Εμείς απαντάμε λοιπόν ευθέως : ΟΧΙ. Και για αυτό ακριβώς μιλάμε.
Θέλουμε νερό χωρίς εξασθενές χρώμιο! και βαρέα μέταλλα κάτω από τα νόμιμα όρια. Είναι υπερβολικό;;; Δεν θέλουμε βρώμικη την περιοχή του Ασωπού, Βρώμικη Μεσσαπία, βρώμικους τόπους της κεντρικής Εύβοιας. Είναι αυτό τραβηγμένο ;;;; Θέλουμε νερό καθαρό, υγιεινό και αρκετό για όλες τις παραγωγές των τόπων αυτών . Ειναι ανεδαφικό;;; αυτό που ζητάμε;
Με άλλα λόγια : Ζητάμε προϋποθέσεις ανάπτυξης δουλειάς και ζωής στους τόπους αυτούς για όλους . Είναι τρομερό πια αυτό πού επιδιώκουμε ;;;
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα, που το πιστέυουμε: Υπάρχουν π.χ. στην περιοχή των Οινοφυτων-Σχηματαριου-Αυλιδας:1040 επιχειρήσεις , δουλέυουν 20000 εργάτες και 50000 κάτοικοι πού θίγονται άμεσα, από την κατάσταση αυτή. Είναι μόνον 6-7 οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν εξασθενές χρώμιο στην παραγωγή τους και δημιουργούν το άμεσο θέμα . Λοιπόν προτιμάμε ,αυτοί οι 6-7 να στριμωχθούν, να δυσκολευτούν ,να ξοδευτούν για να νοικοκυρευτεί η διαδικασία παραγωγής τους, όπως οι νομοί ορίζουν, και μαζί, ο τόπος και τα νερά να καθαριστούν !!!. Εμείς αυτό επιλέγουμε και το προτιμάμε, παρά όλοι οι άλλοι, να τραβούν αυτόν τον Γολγοθά.!
Όλοι εσείς που μας πιέζεται, Πιστεύεται πως κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο ;;
Συγγνώμη, αλλά Εμείς δεν το πιστεύουμε. Για αυτό ερχόμαστε και αντι – ρωτάμε τούς ρυπαντές : Ποιός σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα να ρυπαίνετε και να καταχράσθε τα νερά του τόπου ;;
Και ταυτόχρονα ρωτάμε τις εξουσίες: Απαντήστε μας παρακαλούμε : Τι κατορθώνετε; επιτρέποντας την συνέχιση τις αυθαιρεσίας;;; Όταν Εσείς, διαλέγετε να κουκουλώσετε το θέμα. Όταν επιλέγετε συνειδητά, «να πνίγεται» η ζημία που μας κάνουν. Τι θωρείται ότι πετυχαίνεται για τους τόπους;;;
Λοιπόν ,τώρα τουλάχιστον, φτάσατε να ξέρετε και να ξέρουμε. Κάποιοι παραγωγοί, που χουν να κάνουν π.χ. με το εξασθενές χρώμιο και τα βαρέα μέταλλα κάνουν την όλη ζημιά και τοξινώνουν τα υπόγεια νερά!
Από αυτά τα υπόγεια νερά, οι Δήμαρχοι έκαναν πόσιμο νερό και αυτό, καταστράφηκε .Από αυτά οι γεωργοί ποτίζουν χωράφια ,ζώα ,πουλερικά και ανοίγουν την τροφική αλυσίδα στην τοξική ρύπανση. Από αυτά τα νερά παράγουν στα εργαστήρια και στα εργοστάσια, ψωμί ,γλυκά τρόφιμα ,αναψυκτικά, ζωοτροφές, καλλυντικά, φάρμακα και άλλα υδατοεξαρτημένα προϊόντα και αυτά είναι επικίνδυνα. Αυτό είναι το ουσιαστικό.
Λοιπόν και εμείς και εσείς ,Αρχοντες, Προεστοί και Αρμόδιοι μας, Τώρα ξέρετε καλά τι συμβαίνει ! Και τώρα δεν ταιριάζει να μένετε αδρανείς. Δεν ταιριάζει να ροκανίζετε τον χρόνο και μάλιστα όταν οι υπαρκτοί νόμοι άλλα σας ορίζουν. Φυσικά, αυτά έχουν νόημα και ουσία ,γιά μιά πολιτεία και εξουσία που εξακολουθεί να σέβεται τόν εαυτό της και τους νόμους που διέπουν την ύπαρξή της. Αλλιώς, όταν οι διοικούντες περιφρονούν τον νόμο τους, ο πολιτισμός της ανομίας διασπείρεται παντού. Οι εξουσίες αυτοκαταργούνται και οι «πόντικες»της παρανομίας χορέυουν .
Περιφρονώντας την έννομη και την έλλογη εξουσία, πέρα των άλλων, χάνεται και το ηθικό ανάστημα ανθρώπων, θεσμών, και κοινωνικών φορέων όταν συμπεριφέρονται άνομα και άλογα. Έτσι «ηγήτορες» και «άρχοντες» της κοινωνίας, ενώ αναμένεται να κρατούν μετερίζια ηθικής και αρχών, καταντούν έσχατοι. Στο «απολίτιστο καθεστώς της ανομίας» λογαριάζουν τα πάντα με το «τι μάς συμφέρει», και τότε μετατρέπουν την κοινωνία σε «μικρομάγαζο» ιδιοτέλειας. Η «συμφορά του εξασθενούς χρωμίου και των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό», γίνεται έτσι μια ακόμη αφορμή και αιτία να αναδεικνύονται και πάρα πολλές άλλες «χρόνιες ζημιές που γίνονται στην τοπική κοινωνία». Αναγνωρίζονται συστατικά «ακυβέρνητης πολιτείας» και προσπάθεια ξεχαρβαλώματος του κοινωνικού ιστού. Αυτά τα χρειάζονται για να μας σκαρώνουν την πλήρη εξαθλίωση.
Οι ηγήτορες τις κοινωνίας ,ρισκάρουν και επωμίζονται αστικές, ποινικές και οικονομικές ευθύνες, πέρα από τις πανθομολογούμενες πολιτικές ευθύνες. Το τολμούν γιατί λογαριάζουν πώς μπορούν να χειρισθούν καταστάσεις και να την «βγάλουν καθαρή»,στο καθεστώς που λειτουργούν, τόσο απέναντι σε άλλους παραγωγούς και παραγωγές (τροφής, φαρμάκων καλλυντικών ,ζωοτροφών, αγρό-κτηνοτροφικών, κ.λ.π.), όσο και απέναντι στον κόσμο και την καταστραμμένη δημόσια υγεία.
Δυστυχώς οι εξουσίες, δεν ενήργησαν και δεν ενεργούν κατά νόμον, και κάποιοι ηγήτορες της κοινωνίας αυτό το αποδέχονται. Αποτέλεσμα: Χαοτικές εξελίξεις στον χρόνο, πράγμα που καταστρέφει παραπέρα ζωές για να υπηρετήσει άνομα και τα μερικά συμφέροντα μόνον. Ο χρόνος ροκανίζεται. Οι συνέπειες στην δημόσια υγεία συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται. Δεν φέρνουν «καθαρό πόσιμο νερό» για όλους και «κατάλληλο νερό» για όλες τις χρήσεις. Δεν ενεργούν για την αποκάλυψη και τεκμηρίωση του (η των ) ρυπαντών, και φυσικά δεν κάνουν τίποτα για απορρύπανση και αντιρρύπανση νερών, αέρα ,γης. Εκείνοι πλέον θάβουν τον τόπο για να μην ενοχληθούν οι ισχυροί ρυπαντές του τόπου. Εξουσιαστές και παρατρεχάμενοι της εξουσίας, συσκοτίζουν τα δεδομένα και επιτείνουν την κρίση. Πνίγονται στα χαρτιά, τις διαδικασίες, την μεγαλοστομία και στο μηδέν αποτέλεσμα. Όλα αυτά, τα πληρώνει ο κόσμος των τόπων. Είναι αυτά που πρέπει να αλλαχτούν άμεσα ,για να υπάρξει πραγματική προοπτική «τοπικής ανάπτυξης με υγεία και δουλειά για Όλους».
Εμείς δεν θέλουμε καμιά δουλειά να σταματήσει. Αν όμως κάποιοι στήσανε έτσι «το μαγαζί τους», που για να επιβιώνει, «πρέπει να πετά ανεξέλεγκτα τα τοξικά απόβλητα του» για να γλυτώνει έξοδα και να κατατρώγει την υγεία εργατών, γειτόνων και να ερημώνει τον τόπο ,Τότε συγνώμη αλλά :Είναι δικό τους το πρόβλημα! Αυτοί έκαναν λάθος λογαριασμούς, «χωρίς τον ξενοδόχο»!! Δεν θα τους καθίσει η αρπαχτή !!!.Αυτοί δεν είναι βιώσιμοι. Ας πρόσεχαν. Δεν τους φταίει κανένας άλλος .
Για αυτό εμείς ξανά τονίζουμε: Επειδή το εξασθενές χρώμιο και τα άλλα τοξικά, στο τοπικό νερό δεν επιτρέπουν συμβίωση. Επειδή η λάθος πολιτική και η συνέχιση της, φτιάχνει και νέες πληγές και μέτωπα. Επειδή η ρύπανση πρέπει να σταματήσει και η αντιρύπανση να αρχίσει.
Για αυτό ξανά απαιτούμε: άμεση αντίδραση των εξουσιών για να επιτελέσουν, τον κατά νομό, ρόλο τους. Πρέπει να επικρατήσει το δικαίωμα στην ζωή. Γιατί είναι το λογικό, το δίκαιο, αυτό που επιτάσσει η γνώση, ο νόμος και η εμπειρία. Ας είναι σαφές: Ο τόπος ,η αναπτυξή του, η επιβίωση σε αυτόν από παρεμβάσεις κατά τις εντολές των νόμων περιμένει!!!. Η στράτευση σε αυτό τον αγώνα είναι ένδειξη συνειδητοποίησης καθήκοντος και ευθυνών. Δυστυχώς οι καιροί δεν περιμένουν.!!!