Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

«Ζιζανιολογικά προβλήματα στις καλλιέργειες»


Στην εκδήλωση μίλησε εκ μέρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου ο κος Πασπατάς -Πρόεδρος Τμήματος Ζιζανιολογίας.
Ο κος Βυζαντινόπουλος παρουσίασε τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον εν σχέση με την νέα ΚΑΠ και τις φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές.
Ο κος Καρπούζας επίκουρος καθηγητής του Πανεπ/μίου Θεσσαλίας ανέφερε τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται ήδη στον Ευρωπαϊκό χώρο και που ερευνητικά αξιολογούνται στις Ελληνικές συνθήκες και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπως επίσης και τη χρήση βιοκλινών για τον περιορισμό της Γεωργικής ρύπανσης στο νερό από σημειακές πηγές.
Ο κος Χάχαλης Δημοσθένης-Ερευνητής στο Μ.Φ.Ι. παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος EcoPest που υλοποιείται στα πλαίσια του LIFE στην περιοχή του Δήμου Χαιρώνειας και ανέπτυξε νέες προσεγγίσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στο βαμβάκι.
Ο Δρ. Ηλίας Τραυλός, Ζιζανιολόγος στο Μ.Φ.Ι., παρουσίασε τη χρήση των κατάλληλων ποικιλιών ως μέσο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ζιζανίων στις μεγάλες καλλιέργειες και ειδικά στο βαμβάκι.
Ο Δρ Θωμάς Γιτσόπουλος, ερευνητής ζιζανιολογίας στο ΕΘΙΑΓΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο διαχείρισης των ζιζανίων στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας.
Σημαντική ήταν η εισήγηση της κας Παπαγιαννοπούλου Αρετής, μηχανολόγου του ΕΘΙΑΓΕ/Ι.Γ.Ε.Μ.Κ., σχετικά με την εφαρμογή του ελέγχου στα μηχανήματα ψεκασμού για την μείωση της ρύπανσης, μεταφέροντας την εμπειρία από την υλοποίηση του προγράμματος EcoPest.
Ο γεωπόνος κος Διαμαντής Χαράλαμπος, Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Ευβοίας–Βοιωτίας καθώς και επιβλέπων στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση στο βαμβάκι και στο πρόγραμμα LIFE από την εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ, ανέφερε τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στο βαμβάκι και τις φιλοπεριβαλλοντικές εφαρμογές του EcoPest.
Η ημερίδα που είχε την υποστήριξη του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ ΑΕ, ολοκληρώθηκε με εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε των εισηγήσεων, με την συμμετοχή των παρευρισκομένων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ECOPest που υλοποιείται στα πλαίσια του LIFE+ στην περιοχή της Χαιρώνειας σε 9.000 στρέμματα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν επιδείξει οι τοπικοί και εθνικοί φορείς στην υλοποίησή του.
Τέλος από την πλευρά της οργανωτικής επιτροπής (Στουπής Ν., Τσιτσιρίγκος Β., Βυζαντινόπουλος Σ.) στο κλείσιμο των εργασιών υπήρξαν δεσμεύσεις για την προώθηση των ιδεών, προτάσεων και συμπερασμάτων στις τοπικές και εθνικές αρχές προκειμένου να αξιοποιηθούν ανάλογα.
Μετά τη λήξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε συζήτηση των μελών του Συλλόγου επαγγελματιών Γεωπόνων Βοιωτίας-Εύβοιας με την αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας που εκπροσωπήθηκε από τους κκ. Γιάννη Σταύρου, Γ. Καρακώστα και Νίκο Στουπή.
Η εκδήλωση έκλεισε με ελαφρύ δείπνο που παρέθεσαν οι οργανωτές στους προσκεκλημένους.