Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ερώτηση Τσόνογλου για Κωπαίδα και αγρότες


Είναι καιρός λοιπόν οι αγρότες να ανακουφιστούν και αυτό μπορεί να συμβεί αν ληφθούν μέτρα άμεσα και αν προγραμματιστούν έργα για την άρδευση περίπου 450.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Κωπαίδας, της Θήβας και της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, χωρίς μεγάλο κόστος, εφόσον παράλληλα ληφθούν και τα αναγκαία οργανωτικά θέματα όπως π.χ:
H δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του Νομού Βοιωτίας που θα υποστηρίξει την συντήρηση των δικτύων και το κόστος άρδευσης στην αυτοχρηματοδότησή του.
Η στελέχωση του φορέα με κατάλληλο προσωπικό κι εξοπλισμό αλλά και με παράλληλη τακτοποίηση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων στον Οργανισμό Κωπαίδας.
Η νομοθετημένη εξασφάλιση είσπραξης των οφειλών, με διαδικασία ρύθμισης των οφειλών.
Η μηχανογραφική υποστήριξη του φορέα.
Η δημιουργία μόνιμης υπηρεσίας ελέγχου της ποιότητας του νερού της γεωργικής ρύπανσης και προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής κι εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών.
Ανταποδοτικό τέλος από την ΕΥΔΑΠ στον φορέα για την χρήση νερού ύδρευσης.
Ενίσχυση και χωρίς άδεια κατασκευή μικρών δεξαμενών αποθήκευσης νερού από τους αγρότες.
Η δημιουργία περιφερειακής λαχαναγοράς καθώς μεγάλο μέρος των κηπευτικών που διοχετεύεται στην Αθήνα προέρχεται από το Νομό Βοιωτίας.
Η χρηματοδότηση των αγροτών με απλές διαδικασίες προς αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων με στάγδην άρδευσης με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση νερού πάνω από 60% και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, θέλω να αναφέρω ενδεικτικά κάποια τελικά μέτρα που πιστεύω ότι θα είναι πνοή ανάπτυξης, προοπτικής και προόδου των καλλιεργειών του κωπαιδικού χώρου και τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν και να ληφθούν σταδιακά χωρίς μεγάλο κόστος, όπως:
Ο άμεσος καθαρισμός όλων των καναλιών του Κωπαιδικού πεδίου τα οποία είναι χωμάτινα κι έχουν μήκος 920 χιλιόμετρα περίπου.
Η βελτίωση των αγροτικών δρόμων, που κάθε χρόνο τον χειμώνα πλημμυρίζουν χιλιάδες στρέμματα, με συνέπεια να καταστρέφεται η καλλιέργεια σε εκατοντάδες παρακείμενους σε αυτούς αγρούς.
Η δημιουργία μικρών φραγμάτων στον Κηφισό ποταμό για αποθήκευση νερού τον χειμώνα, ώστε να χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την άρδευση και να μην χάνεται.
Η δημιουργία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ στο κάμπο της Κωπαίδας με την εγκατάσταση ηλεκτροκινητήρων για την άρδευση, ώστε οι γεωργοί να αλλάξουν τα συστήματα άρδευσης με αποτέλεσμα να έχουν μείωση νερού πάνω από 60%.
Τα κεντρικά αρδευτικά κανάλια να τσιμεντοστρωθούν και να γίνουν μικρά φράγματα ώστε να αποθηκευτούν ποσότητες νερού κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να χάνεται στις καταβόθρες της Υλίκης – Παραλίμνης και να ποτίζονται οι καλλιέργειες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αν σκεφθεί κανείς ότι πάνω από 50% του νερού χάνεται μέσω των χωμάτινων διωρύγων.
Εν’ όψει πάντων των ανωτέρω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα προτίθενται να ληφθούν για την βελτίωση του «Κωπαιδικού πεδίου» και ειδικότερα:

1. Για τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ των αναδασμών στο Νομό Βοιωτίας όπως στον Αγ. Δημήτριο, Αγ. Γεώργιο, Βάγια, Μαυρομάτι, Θήβα, Μουρίκι, Δερβενοχώρια κ.λ.π.

2. Για την ολοκλήρωση της μελέτης και της χρηματοδότησης του έργου μεταφοράς νερού από την λίμνη Υλίκη στο Κωπαιδικό πεδίο.

3. Για τον σχεδιασμό και την δημιουργία έστω και μελλοντικού αρδευτικού δικτύου (κλειστού αγωγού) για την άρδευση του κάμπου των Βαγίων και Θηβών, ώστε να σταματήσει η άντληση εκατομμυρίων κυβικών νερού από γεωτρήσεις σε βάθη που ξεπερνούν τα 400 μέτρα με τεράστιο κόστος κατασκευής και άντλησης και η συνέχεια αυτών η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα.

4. Τι προβλέπεται να γίνει σχετικά με τον καθαρισμό των καναλιών του κωπαιδικού χώρου?
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος ώστε να υπάρξει φορέας διαχείρισης ολόκληρου του υδάτινου δυναμικού της Βοιωτίας ή έστω να βελτιωθεί ο υφιστάμενος οργανισμός χωρίς να θιγούν οι εργασιακές συμβάσεις των υπαλλήλων του?
Η Βουλευτής Βοιωτίας
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη