Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Προτάσεις Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας για τον Καλλικράτη


• στην αρχή της αναλογικότητας των ευθυνών σε ότι αφορά την κατανομή και την άσκηση αρμοδιοτήτων.
• Και τέλος στην αρχή της διαφάνειας των λειτουργιών και της κοινωνικής λογοδοσίας.
Η διαφάνεια των λειτουργιών επιβάλει μετάβαση από το δημαρχοκεντρικό σύστημα σε μια κοινοβουλευτικού τύπου λειτουργία των οργάνων της αυτοδιοίκησης.
Στη βάση αυτών των αρχών η νέα διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να κινείται σε τρείς κατευθυντήριες γραμμές.
• Η πρώτη είναι ο εθνικός αναπτυξιακός και χωροταξικός σχεδιασμός, η νέα αρχιτεκτονική που οριοθετεί και απλοποιεί τα αναπτυξιακά πεδία και αποκαθιστά την αντιστοιχία τους με το θεσμικό παραγωγικό και διοικητικό σύστημα.
• Η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή αφορά την ριζική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης με τη γενναία και ολοκληρωμένη αποκέντρωση εξουσιών που εμπεριέχουν σε κάθε περίπτωση το τρίπτυχο: αρμοδιότητα- διοικητικός μηχανισμός υλοποίησης- επαρκείς και αποδοτικοί πόροι.
• Η τρίτη κατευθυντήρια γραμμή είναι το κράτος για τους πολίτες όπου η διοικητική μεταρρύθμιση ολοκληρώνει ένα αποκεντρωμένο, ενιαίο και λειτουργικό σύστημα κρατικής διοίκησης – αυτοδιοίκησης.
Η διοικητική μεταρρύθμιση γίνεται κατά κύριο λόγο για τις επόμενες γενεές. Όλες οι ενέργειες του σήμερα γίνονται εξάλλου κυρίως για τη νεολαία. Δεν θέλουμε να είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη και γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούμε ρόλο στην διαμόρφωση απόψεων και στην λήψη των αποφάσεων για το μέλλον μας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
1.Θεσμοθέτηση ποσόστωσης νεολαίας σε ποσοστό 20% στα ψηφοδέλτια που θα καταρτιστούν σε Δήμους και Περιφέρειες. Μια τέτοια προσθήκη μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στα κατά τόπους ψηφοδέλτια καθώς θα συντελέσει τα μέγιστα στην ανανέωση των ψηφοδελτίων. Θα δώσει επίσης ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους οι οποίοι αφενός δεν είναι φθαρμένοι, αφετέρου δεν αποτελούν μέρος του συστήματος. Η συμμετοχή των νέων πέραν του γεγονότος ότι θα δώσει ελπίδα στις τοπικές κοινωνίες θα προσδώσει και δυναμική στους εκάστοτε συνδυασμούς.
2. Ισχυροποίηση του θεσμού των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας και θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Συμβουλίων Νεολαίας. Παράλληλες εκλογές την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ξεχωριστή κάλπη σε νέους 16-28 ετών. Τα Τοπικά και Περιφερειακά Συμβούλια Νεολαίας να έχουν συμβουλευτικό ρόλο και τα μέλη τους να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στις διάφορες επιτροπές του Δήμου και της Περιφέρειας.
3. Υποχρέωση όλων των συνδυασμών που θα στηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ να καταρτίζουν ξεχωριστό πρόγραμμα για τη νέα γενιά τουλάχιστον δύο μήνες πριν τις εκλογές. Ενεργό ρόλο θα έχουν σε αυτό τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Δίκτυα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
4. Θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τα ανώτατα αξιώματα όπως αυτά του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις δύο θητείες. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην διάλυση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ δημοτών και τοπικών αρχόντων, θα πάψουν οι δήμοι να αποτελούν φέουδα των εκάστοτε δημάρχων όπως συχνά συμβαίνει σήμερα καθώς και θα ξεπαγώσει η διαδικασία ανάδειξης νέων (όχι μόνο ηλικιακά) στελεχών τα οποία είναι άξια και αναγνωρισμένα στους χώρους δράσης τους.
5. Υποχρεωτική κατάθεση του ‘πόθεν έσχες’ όλων των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στους συνδυασμούς που θα στηριχθούν από το Κίνημα. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην διαφάνεια και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των ΟΤΑ απέναντι στον πολίτη.
6. Περικοπή του 50% της μηνιαίας αποζημίωσης των αμειβομένων αιρετών συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ειδικών συμβούλων Δήμων και Περιφερειών και παραχώρηση του ποσού αυτού στο Ταμείο Αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημοσίου Χρέους.
Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις πρέπει να υιοθετηθούν για να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανανέωση όλου του πολιτικού δυναμικού της χώρας.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα έχει ενεργό συμμετοχή στη νέα τοπική και περιφερειακή διάρθρωση της χώρας.
Θα είναι παρούσα ώστε να κατοχυρωθούν άλλες επιλογές στη λειτουργία του κράτους και τη σχέση του με την αγορά, στην αναστροφή του αναπτυξιακού προτύπου και την πράσινη ανάπτυξη και κυρίως στην παραγωγή και τη δικαιότερη διανομή του πλούτου.

Γιώργος Σκλάβος
Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας