Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

«Φορολογική δικαιοσύνη προϋπόθεση για την κοινωνική δικαιοσύνη»


Πολύς λόγος έγινε για τα κέρδη, τα αδιανέμητα και τα διανεμόμενα. Δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη, δεν είναι αναπτυξιακή πρόκληση, δεν είναι μέτρο που βοηθά την ανάπτυξη τα κέρδη που δεν επενδύονται να φορολογούνται όπως όλα τα άλλα, να μπαίνουν σε μια ενιαία κλίμακα και μάλιστα να υπεισέρχονται και τα φυσικά πρόσωπα; Γιατί γινόντουσαν φορολογικές λαθροχειρίες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ή μήπως δεν είναι αναπτυξιακό μέτρο τα κέρδη που δεν διανέμονται, να επανεπενδύονται; Και εδώ θα έλεγα ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρό, να έχει ακόμα μικρότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά αυτός ο φορολογικός συντελεστής να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις επένδυσης και διατήρησης θέσεων εργασίας.
Η φοροδιαφυγή, όμως, που γίνεται προσπάθεια να συλληφθεί και να αντιμετωπιστεί με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, θέλει κατά τη γνώμη μου να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα πολιτικής, γιατί ο κόσμος, η κοινωνία όλη δεν αγωνιά μόνο για τη φοροδιαφυγή και τους φοροδιαφεύγοντες. Αγωνιά και ζητά από την πολιτική εξουσία να αντιμετωπίσει τον κλεμμένο πλούτο. Η φράση «που πήγαν τα κλεμμένα» ζητάει απάντηση. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με φορολογικές παρεμβάσεις. Το «που πήγαν τα κλεμμένα», πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα δραστικό «πόθεν έσχες». Η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός είμαστε και ικανοί και αποφασισμένοι και τη φοροδιαφυγή να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να δώσουμε στο εναγώνιο ερώτημα όλου του κόσμου την απάντηση. Όχι πια στην ατιμωρησία και όχι στην χειρότερη μορφή της που είναι η οικονομική εγκληματικότητα, γιατί το κλέψιμο του δημόσιου πλούτου και η φοροδιαφυγή ταυτίζονται, είναι στοιχεία εγκληματικότητας.
Αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί τομή και συνοδευόμενο από ένα δραστικό πόθεν έσχες, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, θα δώσει αίσθημα δικαιοσύνης σε όλους του πολίτες, θα τονώσει το κοινωνικό κράτος και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής εξουσίας. Κανένας δεν θέλει να κοροϊδεύεται πλέον και κανένας δεν εμπαίζεται. Εν τέλει το νομοσχέδιο θα κριθεί στην πράξη. Χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί να παρακολουθούν και να ελέγχουν την εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων. Είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες, η ευκαιρία που μας δίνεται αυτή τη στιγμή. Η υλοποίησή αυτού του νομοσχεδίου θα πάει μπροστά την οικονομία και τη χώρα αλλά και την ίδια την πολιτική.