Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Απάντηση του ΥΠ.ΠΟ.Τ για το Μουσείο της Θήβας και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βοιωτίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων
ΚΟΙΝ: Βουλευτή κα Βασιλική Τσόνογλου-
Βυλλιώτη

Αθήνα 8.4.2010

Θέμα: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 7474/15.3.2010 Ερώτηση

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 7474/15.3.2010 ερώτησης της Βουλευτού κας Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το έργο «Επέκταση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας και διαμόρφωση Περιβάλλοντος χώρου» στο πλαίσιο του Ε.Π «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» του Γ’ ΚΠΣ εκπονήθηκε με αυτεπιστασία από τις συναρμόδιες Εφορείες Θ’ ΕΠΚΑ και 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με φορέα λειτουργίας τη Θ’ ΕΠΚΑ.
Η Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων αποπεράτωσε το κτιριακό μέρος του Νέου Μουσείου στις 28.2.2009. Στις 16.7.2009 πραγματοποιήθηκε μερική διοικητική παράδοση του κτιρίου (εκθεσιακοί χώροι, κυλικείο, χώροι υγιεινής) στην αρμόδια Θ’ ΕΠΚΑ και σύντομα θα ακολουθήσει η συνολική παράδοση του κτιρίου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας παραμένει κλειστό από το α’ εξάμηνο του 2007, όταν πλέον η πρόοδος στις εργασίες επέκτασης του κτιρίου οδήγησε στην υποχρεωτική εκκένωση και των εκθεσιακών χώρων, ώστε να ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι η Βοιωτία διαθέτει ανοιχτά στο κοινό και επισκέψιμα δύο σύγχρονα Αρχαιολογικά Μουσεία που αναδεικνύουν τον σημαντικό πολιτισμό και την ιστορία της στο πέρασμα των αιώνων. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, τα οποία εντάχθηκαν στο Γ’ ΚΠΣ το 2002 και 2003 αντίστοιχα και εγκαινιάστηκαν τον Μάιο του 2008 και τον Μάιο του 2009, αντίστοιχα. Η ανακαίνιση και η επανέκθεση των παραπάνω Μουσείων ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Επίσης από το 1994 είναι ανοικτή στο κοινό και η Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου.
Διευκρινίζεται ότι οι εργασίες που αφορούν στο μεγάλο και σύνθετο έργο της επέκτασης και επανέκθεσης του Μουσείου Θηβών δεν έχουν καθυστερήσει, αλλά μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν σε συγκεκριμένα πλαίσια υλοποίησης κάθε φάσης και πάντα μέσα στις ορισμένες ημερομηνίες παράδοσης των έργων του Γ’ ΚΠΣ.
Ας σημειωθεί ότι από το 2000 και εξής έχει καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ, ώστε τα αρχαία τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εκσκαφών στο οικόπεδο του Μουσείου να διατηρηθούν ορατά και επισκέψιμα, εντασσόμενα στην έκθεση του Μουσείου ως κατά χώρου Μουσείο.
Συγκεκριμένα, η πορεία του έργου μέχρι τώρα έχει ως εξής:
Το ενταγμένο από το Δεκέμβριο 2005 στο μέτρο 1.1 του Ε.Π «Πολιτισμός» έργο «Επέκταση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου» περιελάμβανε μεταξύ άλλων και τα υποέργα: «Εργασίες επισκευής και συντήρησης σε απαλλοτριωμένο οίκημα του μουσείου Θήβας και μεταφορά εκθεμάτων και λοιπών αρχαιοτήτων σε αποθήκες», «Εξοπλισμός εργαστηρίων και αποθηκών – Α’ φάση επενέκθεσης Βυζαντινών αρχαιοτήτων στο Μουσείο Θήβας – Α΄φάση».
Στην υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη το παλαιό και το νέο κτίριο ενοποιήθηκαν δημιουργώντας ένα ενιαίο και εντυπωσιακό εκθεσιακό περιβάλλον. Το κτίριο της επέκτασης έχει συνολικό εμβαδόν 2.692,23 τ.μ, με 1.390 τ.μ στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους, αποτελείται από 3 υπόγεια, ισόγειο και δώμα. Τα αρχαία που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή των θεμελίων επιχώθηκαν προσωρινά και αποφασίστηκε η διατήρηση τους και η μελέτη στερέωσης και ανάδειξης τους, ώστε να είναι ορατά και να αποτελούν τμήμα της επίσκεψης στο Μουσείο.
Η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη της νέας έκθεσης του Μουσείου Θηβών εκπονήθηκε με αυτεπιστασία από τις συναρμόδιες Εφορείες Θ’ ΕΠΚΑ και 23η ΕΒΑ, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μετά την απόφαση συγκρότησης ομάδας εργασίας.
Σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, το Μουσείο θα φιλοξενεί στις αίθουσες του 2.672 αρχαιότητες από την Νεολιθική περίοδο μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας (2134 αρχαία από τη Θ’ ΕΠΚΑ και 538 αρχαία της 23ης ΕΒΑ).
Το πρώτο στάδιο του έργου έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και αφορά στο δύσκολο έργο της ολοκλήρωσης και υποβολής στο αρμόδιο Συμβούλιο της Μουσειολογικής πρώτα και κατόπιν Μουσειογραφικής μελέτης, που περιλαμβάνει και την μελέτη φωτισμού.
Η μουσειογραφική μελέτη της Νέας Έκθεσης, εγκρίθηκε με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ21-Θ/56860/955/1.9.09.
Η «Προμελέτη στερέωσης και ανάδειξης των διατηρούμενων αρχαίων καταλοίπων στο υπόγειο και το αίθριο του Νέου Μουσείου Θήβας» εγκρίθηκε με την απόφαση ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΕΧ/Α1/Φ09/71031/3600/29.7.09.
Το δεύτερο στάδιο του έργου αφορά στην υλοποίηση των μελετών. Το έργο της έκθεσης του μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου του, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ έχει προταθεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για ένταξη στον κωδικό 59 του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, καθώς κρίθηκε απόλυτα ώριμο και αναγκαίο έργο.
Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους της Θήβας γενικότερα, το ΥΠ.ΠΟ.Τ. μέσω της αρμόδιας Θ’ ΕΠΚΑ καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να διατηρούνται καθαροί και επισκέψιμοι. Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία της άνοιξης και της πρόσληψης ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού, αναμένεται να καθαριστούν εκ νέου όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι αρμοδιότητας της Εφορείας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ