Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Α. ΑΓΑΤΣΑ: Ομιλία στη Βουλή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο


Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι επιλογές ήταν αδιαπραγμάτευτη επιλογή της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μας. Μια πολιτική κι όχι απλά μια προεκλογική δέσμευση μας.
Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου έρχεται να αντικαταστήσει την αποτυχημένη φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, την πολιτική που ευνοούσε τους έχοντες και κατέχοντες.
Μια φορολογική πολιτική που πρόσφερε χαριστικό «δωράκι» ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο στους μεγαλομετόχους. Με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και την επιβολή του Ε.Τ.ΑΚ. χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν τη φορο-ελάφρυνση των εχόντων και κατεχόντων.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονταν αποκλειστικά τα φορολογικά βάρη. Και αυτό ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία οι εισπρακτικοί μηχανισμοί διαλύθηκαν, με αποτέλεσμα την «νομιμοποίηση» της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ανείσπρακτες οφειλές από 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003 εκτινάχθηκαν το 2007 στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τριπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια (τα στοιχεία από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Απολογισμό του 2007).
Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το σημερινό νομοσχέδιο, που αποκαθιστά φορολογική δικαιοσύνη, στηρίζεται σε πέντε (5) βασικούς πυλώνες. Κινείται σε πέντε σημαντικούς άξονες, που πρέπει όλοι μας να παρατηρήσουμε, ώστε να ασκήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εισάγει για πρώτη φορά στη χώρα μας τη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι ένα Δίκαιο Φορολογικό Σύστημα.
Είναι ένα νομοσχέδιο που εισάγει την Αναπτυξιακή προοπτική, αφού παρέχει ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για να κτυπηθεί η ανεργία που έχει μετατραπεί σε μάστιγα του τόπου μας.
Θέτει σε νέες, στέρεες και δίκαιες βάσεις, την αναδιανομή των εισοδημάτων. Έχει δίκαιο Αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με ένα νέο πλαίσιο που συνεισφέρει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στα έσοδα του Προϋπολογισμού. Σήμερα, για πρώτη φορά στη βουλή των Ελλήνων, καλούμαστε να στηρίξουμε ένα φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα, τους έχοντες και κατέχοντες και που ταυτόχρονα ελαφρύνει αυτούς που πάντα πλήρωναν το μάρμαρο. Ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ενθαρρύνει με ουσιαστικά κίνητρα την αποκάλυψη της πραγματικής φορολογητέας ύλης. Είναι ένα Αποτελεσματικό φορολογικό νομοσχέδιο.
Είναι ένα Αποδοτικό σύστημα φορολόγησης. Απλό και κατανοητό από τον πολίτη, χωρίς στρεβλώσεις και διαχειριστικό κόστος που πάντα επιβαρύνει τους πολίτες.
Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τέλος, αυτοί οι πέντε (5) άξονες στηρίζονται σε δύο βασικές αρχές, που εξέλιπαν σε όλα τα φορολογικά συστήματα της χώρας:
Την αρχή της πλήρους και ουσιαστικής ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Και την ανάκτηση, αποκατάσταση και ταυτόχρονα οικοδόμηση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους.
Με το νέο νομοσχέδιο έχουμε σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές του φορολογικού μας συστήματος:
Εφαρμόζεται μια ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
Εφαρμόζεται η προοδευτική φορολόγηση της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση.
Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές.
Έχουμε Καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης.
Γίνεται λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων.
Φορολογούνται οι εξωχώριες (offshore) εταιρίες.
Υλοποιείται η ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία και Φορείς και εφαρμόζονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Συγκροτείται περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ.
Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νέο δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο εισάγει ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Κίνητρα για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας (άρθρο 69)
Θεσπίζεται 3ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.
Κίνητρα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας (άρθρο 70)
Από την επιβολή του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας εξαιρούνται οι συνδέσεις παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Internet), εφόσον αφορούν αποκλειστικά και μόνο συνδέσεις δεδομένων (data).
Φορολογικά Κίνητρα Ευρεσιτεχνίας (άρθρο 71)
Το μέρος των κερδών που προέρχεται από την πώληση αγαθών που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα της επιχείρησης απαλλάσσονται του φόρου για τρεις εταιρικές χρήσεις.
Κίνητρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας (άρθρο 73)
Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατά 3 μονάδες για τις επιχειρήσεις που παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών τους διατηρούν αμείωτες τις θέσεις εργασίας.
Κίνητρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (άρθρο 73)
Από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα μεταποιητικής επιχείρησης αφαιρείται ποσό ίσο με το ήμισυ της δαπάνης που καταβλήθηκε μέσα στην ίδια διαχειριστική περίοδο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο με τεράστια κρίση και παρέλαβαν συντρίμμια από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Βρισκόμαστε ως χώρα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και έχουμε καλέσει όλους, όλα τα κόμματα, σε έναν διάλογο και μια συστράτευση μπροστά στις δυσκολίες.
Αυτό το δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο είναι μια πολιτική ευκαιρία όλων μας σ’ αυτή την αίθουσα, για την στήριξη της χώρας απέναντι στις διεθνείς επιθέσεις κερδοσκοπίας και την εμπέδωση σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική.
Υπερψηφίζω το νομοσχέδιο με ευθύνη απέναντι στους έλληνες πολίτες, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη διαφάνεια.