Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στην «αγκαλιά» του ΕΣΠΑ πάνω από 300 αρχαιολογικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα

Εργασίες και συντηρήσεις θα γίνουν και στις οικίες που βρίσκονται στη Δήλο ενώ από τα χρήματα του προγράμματος πρόκειται να αποκατασταθεί και η αντιπυρική προστασία στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών.
Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί επίσης ο «πολύπαθος» ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.
Υπό αξιολόγηση βρίσκεται το αρχαίο Θέατρο της Θάσου, όπως και το στέγαστρο της Ιολκού, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να υπογραφεί από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη και η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.
«Mε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος φέρνουμε σε πέρας την 'υποχρέωση της χώρας' προς την UNESCO για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
Η υλοποίηση τριών νέων μουσείων μελετάται σε Χανιά, Αλεξανδρούπολη και Μεσαρά.
Επιπλέον, τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα βρίσκονται στον κατάλογο με τα σπουδαία έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το νέο Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Υπό υλοποίηση βρίσκονται και οι ψηφιακές εφαρμογές του αρχαιολογικού μουσείου Θηβών ενώ μέχρι τέλος του μήνα υπάρχουν δυο διακηρύξεις για έργα διοικητικής μεταρρύθμισης του ΥΠΠΟΤ.
Αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των πρακτικών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Μουσείων.
Με αυτό τον τρόπο ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί από τον υπολογιστή του την υπόθεση που τον αφορά ενώ η ηλεκτρονική πρόσβαση διευκολύνει και την επιστημονική κοινότητα στην διεξαγωγή των μελετών.