Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Απάντηση Υφυπουργού εργασίας στην Β. Τσόνογλου για τον ΟΕΚ Θήβας

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η κυρία Τσόνογλου έθιξε ένα θέμα που αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών ευρύτερα και στη συγκεκριμένη περίπτωση την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Θα πρέπει να πούμε ότι ο Οργανισμός είναι αποκεντρωμένος, έχει παρουσία σε όλους τους νομούς της χώρας, ακριβώς για το λόγο ότι πρέπει να είναι κοντά στους εργαζόμενους, πρέπει να είναι κοντά στους ανθρώπους, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και για τον επιπλέον λόγο ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα.
Στο Νομό σας υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Ποια είναι αυτή η ιδιαιτερότητα; Ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση επιχειρήσεων και εργαζομένων στην περιοχή της Θήβας λόγω της βιομηχανικής περιοχής η οποία βρίσκεται εκεί, και αυτό επιβάλλει από τα πράγματα να υπάρχει παρουσία του ΟΕΚ, αλλά και άλλων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση. Μέχρι τώρα λειτουργεί σημείο εξυπηρέτησης που υπάγεται στο γραφείο της Λειβαδιάς, προκειμένου να έχουμε αυτήν την εξυπηρέτηση για την οποία προείπα. Δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση, κανένας σχεδιασμός για κατάργηση αυτού του σημείου εξυπηρέτησης και με αυτό θα ήθελα να είστε σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει από τον ΟΕΚ τέτοια απόφαση.
Όμως, θα έχω τη δυνατότητα να σας ενημερώσω στη δευτερομιλία μου για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα σε σχέση με τον Οργανισμό και με τις επερχόμενες αλλαγές, προκειμένου στα πλαίσια αυτά και εσείς να έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε και να συμμετέχετε -και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς προσωπικά, αλλά σε όλους τους Βουλευτές, κυρίως αυτούς που είναι από την περιφέρεια- στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την ανασυγκρότηση των Οργανισμών.
Η βουλευτής στη δευτερολογία της είπε τα εξής: Θα ήθελα να κάνω μια προσέγγιση στην οποία πιστεύω και εσείς συμφωνείτε και πράγματι είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε σήμερα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας. Είναι γεγονός ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει συμπυκνώσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με εξάλειψη αγκυλώσεων και στρεβλώσεων του παρελθόντος και βεβαίως έχουν να κάνουν με νομοθετήματα τα οποία είναι καινοτόμα, ριζοσπαστικά και προσβλέπουν στη βελτίωση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, της παιδείας, της εργασίας, της ασφάλισης και βεβαίως της ανάπτυξης της υπαίθρου.
Αυτές, όμως, οι μεταρρυθμίσεις, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, όπως και εσείς έχετε διαπιστώσει, δεν αγγίζουν τον πολίτη, όταν αγγίζουμε την καθημερινότητά του και πράγματι αυτό είναι που τον ενδιαφέρει, μία τέτοια προσέγγιση, λοιπόν, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η ανάγκη του πολίτη είναι να διατηρηθεί η πολιτεία και το κράτος κοντά, όταν το χρειάζεται. Αυτό εξυπηρετεί πράγματι το Γραφείο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην πόλη μας. Όταν έξω από τη Θήβα υπάρχει ένας ολόκληρος οικισμός ο οποίος αποτελείται από δεκάδες στοίχους πολυκατοικιών, σχολείο σε πλήρη ανάπτυξη, εμπορικά καταστήματα, είναι μια μικρή πόλη ακριβώς έξω από τη Θήβα. Πρέπει να γίνει, λοιπόν, και ένας εξορθολογισμός. Με ποια έννοια;
Ο Νομός Βοιωτίας έχει δυο δυνατούς πόλους, τη Λειβαδιά και τη Θήβα. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα παντού και σε όλες τις υπηρεσίες. Ναι, μεν να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις οργανισμών ή οτιδήποτε, αλλά να εξορθολογίσουμε και τις ανάγκες -μεταξύ των οποίων βέβαια και τον εξορθολογισμό των δαπανών- των πολιτών, διότι υπάρχει η Επαρχία Θήβας, η οποία μάλιστα είναι και πολυπληθέστερη. Δεν κατηγορώ την Επαρχία Λειβαδιάς, προς Θεού! Υπάρχει όμως μια συνεχής αποδυνάμωση της πόλης της Θήβας.
Για παράδειγμα, εξαγγέλλεται ότι θα μεταφερθεί κατά το μεγαλύτερο τμήμα της η ΔΟΥ στη Λειβαδιά και θα μείνει στη Θήβα ένα απλό τμήμα. Φημολογείται ότι θα καταργηθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Έγινε απόπειρα να καταργηθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Θα πρέπει, λοιπόν, αυτές τις πόλεις που είναι ισοδύναμες στους νομούς να τις κρατήσουμε και να τις ενισχύσουμε γιατί ενισχύοντας αυτές, ενισχύουμε το ζητούμενο που είναι η κοινωνική συνοχή.
Ο Υφυπουργός στο τέλος ευχαρίστησε την κυρία Τσόνογλου για την ερώτησή της και είπε ότι επειδή αναφερθήκατε στα γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με συγχωνεύσεις, θα έλεγα ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτά που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί αφορούν υπηρεσίες και οργανισμούς που μέχρι τώρα μόνο δαπανούσαν τον κόπο και τον ιδρώτα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν αφορούν υπηρεσίες εξυπηρέτησης σε όλους τους τομείς.
Ιδιαίτερα, όμως, επειδή αναφερθήκατε στους εργαζόμενους, στο ΣΕΠΕ, τον ΟΕΚ και τις άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, θέλω να σας πω ότι μας απασχόλησε πάρα πολύ στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ αυτό το θέμα και αναφορικά με το Νομό σας.
Έχω την πληροφόρηση ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο. Όλα αυτά λαμβάνονται υπ’ όψιν γιατί πραγματικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι από τη μια μεριά εξοικονόμηση της σπατάλης και από την άλλη καλύτερη, αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Οργανισμών.
Γι’ αυτό το λόγο, συγκεκριμένα για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συγχώνευσης. Υπάρχει πολιτική απόφαση της συνένωσης με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων, όχι της συγχώνευσης με κατάργηση αρμοδιοτήτων ή κατάργηση των Οργανισμών.
Και αυτό γιατί μιλάμε για δυο Οργανισμούς που έχουν κατ’ αρχήν ένα σοβαρό κοινωνικό πόρο από τους ίδιους τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες. Δεν έχουν να κάνουν με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης πρέπει να ενισχυθεί. Γι’ αυτό η συνένωση των δυο αυτών Οργανισμών θα γίνει με διεύρυνση αρμοδιοτήτων, με διεύρυνση των δυνατοτήτων των πόρων, όπως ακριβώς αναφέρεται στο πλαίσιο, στο τεχνικό δελτίο της μελέτης που έχει δοθεί για εκπόνηση.
Επομένως, για όλη την Ελλάδα αυτό που είναι ζητούμενο είναι ένας Οργανισμός πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός, που θα μπορέσει να υλοποιήσει και άλλες πολιτικές πέρα απ’ αυτές που μέχρι σήμερα έχουμε δει να προσφέρουν πάρα πολλά στον τόπο μας και στους εργαζόμενους.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το οργανωτικό σχήμα. Ασφαλώς το κριτήριο παραμένει, δηλαδή η εγγύτητα στον εργαζόμενο και το δικαιούχο. Ασφαλώς, θα ληφθούν υπ’ όψιν και οι ιδιαιτερότητες. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι σημαντικό και γι’ αυτό σας κάλεσα να παρακολουθήσετε από κοντά και το θέμα της διεργασίας μέχρι να έρθει η ρύθμιση που θα αφορά τη συγχώνευση και το θέμα της τελικής απόφασης προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ.