Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Εκσυγχρονισμός χερσαίων εμπορευματικών δικών μεταφορών

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε προδημοσίευση. Πιθανόν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές

Αντικείμενο
δραστηριότητας Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στους τομείς των αμιγώς χερσαίων εμπορευματικών οδικών μεταφορών (διεθνών και μη) και οι οποίες ταξινομούνται στον επιλέξιμο ΚΑΔ «49.4 Οδικές Μεταφορές Εμπορευμάτων και Υπηρεσίες Μετακόμισης». Οι επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύθηκαν πριν την εφαρμογή του Ν. 3887/2010 (30/10/2010) πρέπει να έχουν νομική μορφή όπως ορίζεται από το άρθρο 2 παράγραφος 7α, 7β, 7γ του Ν. 3887/2010. Οι εταιρείες που ιδρύθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου πρέπει να έχουν νομική μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ.
Δικαιούχοι Α) Υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει τη δραστηριότητά τους το αργότερο μέχρι την 31/12/2008
Β) Νέες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που, έχουν αρχίσει την δραστηριότητα τους μετά τις 31/12/2008 και μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος.
Γ) Υπό σύσταση Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος από φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Ύψος Προϋπολογισμού από €30.000,00 μέχρι του ποσού των €180.000,00


Επιλέξιμες ενέργειες
1. Δαπάνες Σύμφωνα με τον κανονισμό DE MINIMIS
• Κτιριακές εργασίες (ανέγερση / διαμόρφωση), χώρων συνεργείων, στάθμευσης, αποθήκευσης και συντήρησης
• Μετασκευή οχήματος (δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά δεύτερης καρότσας) / Εξοπλισμός φόρτωσης – εκφόρτωσης, ράφια κλπ / Εξοπλισμού συνεργείου συντήρησης και επισκευής οχημάτων / Εξοπλισμός πρατηρίου υγρών καυσίμων.
• Αγορά οικοπέδου
• Δαπάνες για ΑΠΕ και εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας
• Αγορά τεχνογνωσίας, λογισμικό, πληροφοριακά συστήματα κλπ.
• Δαπάνες για τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ΒΙ.ΠΕ., Βιοτεχνικά Πάρκα / Ενοικίαση οικοπέδου σε περιοχή εκτός ΒΙΠΕ για περίοδο ενός έτους.
• Άυλες δαπάνες
• Λειτουργικές Δαπάνες για Νέες και Υπό Σύσταση Επιχειρήσεις
2. Δαπάνες Σύμφωνα με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό
• Απόκτηση καινούργιων μεταφορικών οχημάτων των οποίων οι προδιαγραφές υπερβαίνουν τα κοινοτικά πρότυπα ή αυξάνουν το βαθμό προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει κοινοτικών προτύπων με περιβαλλοντική βελτίωση. Σημειώνεται ότι επιλέξιμες θεωρούνται οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος από το επίπεδο που απαιτούν τα κοινοτικά πρότυπα
• Δαπάνες απασχόλησης πρόσθετου προσωπικού για συνολική διάρκεια 1 έτους (άτομα σε μειονεκτική θέση κατά την έννοια του κανονισμού 800/2008)

Επιδότηση 25% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 35% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για δαπάνες σύμφωνα με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό 800/2008 και 70% για δαπάνες σύμφωνα με τον κανονισμό De Minimis
Διάρκεια υλοποίησης
18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης