Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ασφυκτικός ο προϋπολογισμός του Δήμου Θηβαίων!!!

Παράλληλα, ο Δήμος, με την δυνατότητα που του δίνει ο νόμος, θα προχωρήσει στην σύναψη δανείου ποσού 5.900.000 ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Δάνειο, προκειμένου να προχωρήσει στην εξόφληση όλων των οφειλών.
«Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σε καιρούς δεινής οικονομικής κατάστασης, έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα μεγέθη των πρ. Δήμων, αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση και προσπαθήσαμε να μην αλλοιώσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Παπαδημητρίου, προτείνοντας την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και όλων των πόρων (ΕΣΠΑ ΤΣΕΣΙΚΑ) καθώς και την κατάργηση των ανώφελων δαπανών, αλλά και την μείωση των εξόδων προβολής και διαφήμισης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του Δήμου, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά και γιατί δεν μπορεί να πληρώνουν συνεχώς οι ευσυνείδητοι υπέρ εκείνων που έχουν μάθει να ζουν σε βάρος του Δήμου» δίνοντας το έναυσμα για συζήτηση και προτάσεις, που έχουν να κάνουν με την είσπραξη εσόδων απ’ όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως όμως προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου…
Έντονος ήταν ο προβληματισμός του Σώματος στο θέμα των περικοπών από τα έσοδα ΚΑΠ, όπου αποτυπώνεται έλλειμμα, το οποίο θέτει σε αμφισβήτηση την μισθοδοσία των εργαζομένων, προτρέποντας έτσι τον Δήμο να βρει ίδιους πόρους…

«Ο προϋπολογισμός είναι πολύ σημαντικό θέμα για την λειτουργία του Δήμου και υπήρξαν πολλές προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει πράξη» δήλωσε ο Κ. Βενιζέλος, από την μείζονα μειοψηφία, ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος Σ. Χαλβατζής επανέλαβε την θέση του υπέρ της Διοικητικής μεταρρύθμισης ως προς την ισχυροποίηση των Δήμων για να μπορούν να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες αξιόλογα πράγματα, επεσήμανε όμως τα καθημερινά κενά του νέου θεσμού, που διαπιστώνονται μετά από 5 μήνες λειτουργίας του νέου θεσμού.
Μίλησε για προβλήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως είναι τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Δήμου μας, ο οποίος με βάση τα δεδομένα των εισπράξεων (τακτικών εσόδων) και τακτικών εξόδων (αμοιβές υπαλλήλων και πάγιες ανάγκες) αφήνει έλλειμμα, που ο δανεισμός δεν μπορεί να καλύψει και αναφέρθηκε στην υλοποίηση της εισήγησης που υπάρχει για είσπραξη ποσών από τον Δήμο που μέχρι τώρα πήγαιναν στην κεντρική διοίκηση.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, γιατί σύμφωνα με τον Α. Τουλουμάκο, «ανεξάρτητα για τα επιμέρους έργα στα οποία δεν διαφωνούμε γιατί θέλουμε να γίνουν έργα, αναδείξαμε σαν παράταξη ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά κάποια κονδύλια που λογιστικά τα ισοσκελίζεις , αλλά προέρχεται από συγκεκριμένους πόρους, που σήμερα με τον Καλλικράτη μειώνονται δραστικά και το κενό καλείται να καλύψει ο Δήμος με την τοπική φορολογία».
«Συνολικά, θεωρούμε ότι οι Δήμοι δεν πρέπει να είναι τοπικοί φορομπήχτες, αλλά πρέπει να διεκδικούν αυτά που το κράτος τους οφείλει και αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όχι μόνο των Δήμων αλλά όλων των φορέων» κατέληξε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας.
Τον προϋπολογισμό δεν ψήφισε ούτε ο πρ. Δήμαρχος Θ. Σκούμας, θεωρώντας πως η Τ.Α οφείλει να αντιπαρατεθεί ευθέως απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και της υποχώρησης όλων των κοινωνικών δαπανών.

«Στις σημερινές συνθήκες, ο Δήμος προϋπολογίζει να λάβει 6 εκ δάνειο για να καλύψει τις λειτουργικές τους ανάγκες , ποσό, δηλαδή, που περικόπτεται από την κεντρική διοίκηση και την ίδια ώρα αδυνατεί να εισπράξει έσοδα που εισέπραττε από τους πολίτες που πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις τους» επισήμανε, καλώντας Δήμο, φορείς και πολίτες να αντιδράσουν, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η Τ.Α και οι τοπικές κοινωνίες.
Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011 υποβλήθηκε, διαμορφώνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει.