Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Λαϊκή Συσπείρωση: Βιομηχανικά απόβλητα σε ρέμα στην Αυλίδα

Θεωρούμε ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όταν στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, στα Οινόφυτα και την Αυλίδα, χρόνια τώρα, δηλητηριαζόταν κόσμος με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, αυξάνονταν οι θάνατοι από καρκίνο, υπήρχαν καταγγελίες, ακόμα και μελέτες που επιβεβαίωναν το πρόβλημα και οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά το απέκρυπταν προκειμένου να μην «ενοχλήσουν» τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων.

Όταν πια έφτασε ο κόμπος στο χτένι αναγγέλθηκαν τα πρώτα μέτρα. Μόνο που ακόμα δεν έχει δοθεί λύση για καθαρό πόσιμο νερό μέχρι να γίνουν τα έργα. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει επιδημιολογικός έλεγχος των κατοίκων. Δεν έχει ξεκινήσει ή διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε ότι θα έχει ενταθεί ο έλεγχος στις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις , ότι θα έχουν παρθεί μέτρα, ώστε να μη συνεχίζεται η ρύπανση και η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω μας ανησυχούν ιδιαίτερα για το ποια είναι η κατάσταση. Θεωρούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε τα έγγραφα του Υπ. Περιβάλλοντος και της Ε.Υ.Ε.Π.(αρ. πρ. 655-13/5/11 και 1727-10/5/11).

Ζητάμε να μας απαντήσετε άμεσα και εγγράφως για το τι μέτρα θα πάρετε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην περιοχή της Αυλίδας.
Να μας απαντήσετε για τις ρυπαίνουσες επιχειρήσεις και τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων τους. Τι έλεγχοι γίνονται.

Πριν από μερικά χρόνια ο κ. Περιφερειάρχης, ως Νομάρχης Βοιωτίας, έφτιαξε μια βάση δεδομένων για τις βιομηχανίες της Βοιωτίας με την οποία θα παρακολουθούσε τη διαχείριση των αποβλήτων. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν έχει λειτουργήσει και εάν έχει στοιχεία. Τι συμπεράσματα προκύπτουν.

Το περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει και να τοποθετηθεί στο θέμα.

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)