Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Απολογισμός ΔΗΚΕΘ για το 2009


Με την υπ’ αριθμ. 6850/16-7-2008 (ΦΕΚ 1561β΄/6-8-08), απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής & Οικιστικής Ανάπτυξης Θήβας (ΔΕΠΟΑΘ), μετετράπη σε Κοινωφελή Επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.)», προσαρμόζοντας το καταστατικό της στις διατάξεις των άρθρων 252 έως 270 του Ν.3463/06 (Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων).
Η Επιχείρηση διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 4/2009 Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αποτελείται από τους:

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1. Γεώργιος Κατσέλης, Πρόεδρος
2. Σπυρίδων Νικολάου, Αντιπρόεδρος
3. Φώτιος Μπληζιώτης, μέλος
4. Χρήστος Ανδριανός, μέλος
5. Αντιγόνη Δέδε, μέλος
6. Σταυρούλα Γκιζίλη, μέλος
7. Αθανάσιος Σόρκος , μέλος
8. Αναστάσιος Φρούσιος, μέλος
9. Αριστέα Αντωνίου, μέλος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ αντίστοιχα
1. Θεμιστοκλής Νόκας
2. Ιωάννης Παπαδημητρίου
3. Ιωάννης Γουρνής
4. Παναγιώτης Παλληκάρης
5. Κων/να Χατζή
6. Ολγα Κουτσοβασίλη
7. Μαρία Θαλασσινού
8. Αθανάσιος Τσάκωνας
9. Δημήτριος Δημητρίου
Σύμφωνα δε με το άρθρο 259 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 (ΚΔΚ), η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), υπέβαλε στο Δήμο Θηβαίων Διετές Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο περιλάμβανει τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες, την οικονομική δαπάνη αυτών, τη χρηματοδότηση τους από το Δήμο Θηβαίων καθώς τους ειδικότερους όρους άσκησης αυτών κατά τη διάρκεια των ετών 2009 – 2010.
Ειδικότερα για το έτος 2009 η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. υλοποίησε τις δράσεις που προβλέπονται στο Πρόγραμμά της, όπως παρακάτω παρουσιάζονται:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗ.Κ.Ε.Θ.

Α) Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη

1) Εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, με την ίδρυση και λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, κέντρων ανοικτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων, κ.λ.π. και το σχεδιασμό μελέτη και εφαρμογή σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων.
2) Εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή ψυχικής υγείας, όπως η λειτουργία δημοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, υποστήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία
3) Ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
4) Σχεδιασμός και υλοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.

Αναλυτικά:

1. Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας

Λειτουργεί υπό την εποπτεία της Επιχείρησης, υλοποιεί δε προγράμματα έρευνας, αγωγής υγείας, προληπτικής ιατρικής, με στόχο την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού της περιοχής.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του έτους 2009 υλοποιήθηκαν τα κάτωθι:
• Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες του Δήμου Θηβαίων και των δημοτικών του διαμερισμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Στήθους. Συνολικά, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εξυπηρετήθηκαν 680 γυναίκες.
• Συνεργασία με το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», για δωρεάν εξέταση σπίλων σε μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Θηβαίων.
• Συνεργασία με το Τμήμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας του νοσοκομείου ΚΑΤ, για την πραγματοποίηση εξέτασης οστεοπόρωσης σε γυναίκες δημότισσες του Δ.Θ.
• Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη καρκίνου» σε συνεργασία με την Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής.
• Ενημερωτική ομιλία στο ΚΑΠΗ Δ.Θ, με θέμα «Πρόληψη καρκίνου του δέρματος».
• Συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.
• Τέλος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο στη Θήβα όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.
Τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας που υλοποιούνται από το Κέντρο στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αγωγής υγείας, καθώς στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και νοσημάτων.


2) Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας για τσιγγάνους
Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Βοιωτικό Δίκτυο για την απασχόληση» λειτουργεί το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας για τσιγγάνους. Μέσω του Ιατροκοινωνικού Κέντρου προωθείται η πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας και η κοινωνική προστασία των Ελλήνων τσιγγάνων µε απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωµάτωση.
Η διάρκεια λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου είχε οριστεί έως την 31/12/2009, ωστόσο η υλοποίησή του πρόκειται να συνεχιστεί με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους, και κατά τη διάρκεια του έτους 2010, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ

3) Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι – Πρόγραμμα Κοινωνικής μέριμνας
Το πρόγραμμα εξασφαλίζει τη βοήθεια, την περίθαλψη κατ΄ οίκον και εν γένει υποστήριξη ηλικιωμένων, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον εργάζεται ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, για οποιονδήποτε λόγο, στη φροντίδα τους. Προωθείται επίσης η απασχόληση ή επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των γυναικών, λόγω της υψηλής συμμετοχής αυτών σε ειδικότητες που απαιτούν οι εν λόγω Μονάδες και Δομές (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, επισκεπτριών υγείας, νοσηλευτριών και κάθε είδους βοηθητικού προσωπικού).
Στα πλαίσια συνέχισης υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων η Επιχείρηση υπέβαλε πρόταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. πρωτ.: οικ.6092/2158/17-8-2008 ΚΥΑ., στο πλαίσιο της δράσης «παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας», ανακύρηχθηκε ανάδοχος της δράσης η οποία υλοποιείται από το Νοέμβριο του έτους 2009 έπειτα από την υπογραφή και της σχετικής σύμβασης με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδας.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 280.087,50 Ευρώ, το οποίο ανά δομή κατανέμεται ως εξής:
ΔΟΜΗ 1: 84.875,00 Ευρώ για την εξυπηρέτηση 50 ατόμων
ΔΟΜΗ 2: 110.337,50 Ευρώ για την εξυπηρέτηση 65 ατόμων
ΔΟΜΗ 3: 84.875,00 Ευρώ για την εξυπηρέτηση 50 ατόμων

Επιπλέον
Εντός του έτους 2009 ολοκληρώθηκαν και αποπληρώθηκαν οι δράσεις που υλοποίησε η Επιχείρηση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Θηβαίων «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ» και συγκεκριμένα:
1. Δράση Συμβουλευτικής
2. Δράση Δημοσιότητας – Ευαισθητοποίησης
3. Δράση Δικτύωσης

Β) Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός

1) Λειτουργία Δημοτικού Ωδείου.
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η διάδοση του μουσικού – καλλιτεχνικού πνεύματος που στοχεύει στην πνευματική αγωγή των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της,
Πρόκειται για μια δραστηριότητα που σκοπό έχει την παροχή άρτιας μουσικής παιδείας, από καθηγητές που διαθέτουν την απαραίτητη διδακτική εμπειρία, τόσο σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, αλλά και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ασχοληθεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Από το Δημοτικό Ωδείο παρέχονται τίτλοι σπουδών αναγνωρισμένοι από το κράτος, που αποτελούν χρησιμότατο εφόδιο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009 στο Δημοτικό Ωδείο Θήβας παρακολούθησαν μαθήματα πιάνου, κιθάρας (κλασική – ηλεκτρική - ακουστική), μπουζουκιού, κρουστών, βιολιού, ανώτερων θεωρητικών, αρμόνιου, μπαλέτου και μοντέρνου χορού, περίπου 270 παιδιά, ενώ πρόσφατα προστέθηκε Τμήμα Φωνητικής και Μουσικής Προπαιδείας

2) Πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας
Δια Ειδικού Μουσικού Εκπαιδευτή υλοποιήθηκε πρόγραμμα Μουσικοθερεπείας σε παιδιά του Ειδικού Σχολείου Θήβας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συναισθηματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αποσκοπεί στην καλύτερη προσαρμογή τους στο άμεσο και έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.

3) Λειτουργία Φιλαρμονικής Ορχήστρας
Η φιλαρμονική ορχήστρα λειτούργησε με σκοπό την προσφορά μουσικών γνώσεων στους δημότες, καθώς και την κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Θηβαίων. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η Φιλαρμονική Ορχήστρα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. από το Δεκέμβριο του έτους 2008.

4) Λειτουργία Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου
Στις δραστηριότητες της Επιχείρησης περιλαμβάνεται η λειτουργία του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συναντήσεις, ημερίδες, εκθέσεις κ.λ.π. σε όλες τις αίθουσές του, οι οποίες διατίθενται δωρεάν σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους και εν γένει σε φορείς της πόλης και της ευρύτερη περιοχής, ενώ σε ιδιωτικούς φορείς διατίθεται με προκαθορισμένη αμοιβή.

5) Λειτουργία δημοτικών κινηματογράφων
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΣΟΝΙΑ»
Η λειτουργία τόσο του χειμερινού κινηματογράφου που λειτουργεί στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο, όσο του θερινού κινηματογράφου «Σόνια» έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή το κινηματογραφόφιλο κοινό με το σύγχρονο κινηματογράφο, την ψυχαγωγία αλλά και η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των δημοτών της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009 στο χειμερινό κινηματογράφο (8 μήνες λειτουργίας) εκδόθηκαν 7.215 εισιτήρια ενώ στο θερινό (3μήνες λειτουργίας) 1.743 εισιτήρια.

6) Λειτουργία Εργαστηρίου Παραδοσιακών Στολών.
Κατασκευή- πώληση ή εκμίσθωση παραδοσιακών στολών για ιδιώτες, για το Δήμο Θηβαίων, για τις ανάγκες του Βλάχικου Γάμου και για συλλόγους της περιοχής.
Εντός του έτους 2009 οι στολές που είχε στη διάθεση του το Εργαστήριο παραχωρήθηκαν δωρεάν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.

7) Λειτουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Απευθύνεται σε νέους και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχοντας ως σκοπό να τους μάθει το σωστό τρόπο συμπεριφοράς τόσο ως μέλλοντες οδηγοί αυτοκινήτων όσο και ως πεζοί.
Οι τάξεις και ηλικίες, στις οποίες απευθύνεται το Π.Κ.Α. για τη διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής είναι του νηπιαγωγείου, και από την 1η Δημοτικού μέχρι και την 1η Γυμνασίου. Αναλόγως της ηλικίας των παιδιών επιτρέπεται ή όχι η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και των ποδηλάτων. Για μεγαλύτερα ή εύσωμα παιδιά το μάθημα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής περιορίζεται στο θεωρητικό τμήμα και κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης λειτουργούν ως πεζοί ακολουθώντας και παρακολουθώντας τους εκπαιδευτές.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009 το Πάρκο λειτούργησε με επιτυχία, ωστόσο μετά την αποχώρηση της υπεύθυνης εκπαιδεύτριας, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη λειτουργία του, δεδομένου ότι για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών απαιτείται πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το Υπ. Μεταφορών.
Ωστόσο η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. έχει προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου από το μήνα Μάρτιο του έτους 2010 το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

8) Λειτουργία Δημοτικού Θεάτρου.
Με στόχο, ως επί το πλείστον την ενίσχυση της πειραματικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας, καθώς την εν γένει προώθηση της θεατρικής τέχνης, υπό τη διεύθυνση της Επιχείρησης λειτουργεί το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με σκοπό τη διοργάνωση μουσικών, θεατρικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009, στο δημοτικό θέατρο πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής του ενώ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου διοργανώθηκαν παραστάσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Επιπλέον η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. ως αρμόδια επιχείρηση προτίθεται, κατόπιν προτροπής του Δημάρχου Θηβαίων και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού της Συμβουλίου, να προχωρήσει στην ίδρυση θεατρικού εργαστηρίου με σκοπό να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για το θέατρο και τη θεατρική Παιδεία γενικότερα.
Προκειμένου δε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα συνεργαστεί με το Δήμο Θηβαίων, το Πνευματικό Κέντρο και πιθανόν και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου.

9) Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας

H Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ο Δήμος Θηβαίων και Λεβαδέων, καθώς επίσης η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.) και η Βοιωτική Ανώνυμη Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη και προβολή του πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής της Βοιωτίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, έχει ήδη ξεκινήσει το έργο «Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία: Μαντείο Τροφωνίου και Μυκηναϊκή Θήβα και δικτυακή πύλη πολιτισμού και τουρισμού Βοιωτίας». Tο έργο, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση και πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.
Το συγκεκριμένο έργο αναδεικνύει σημαντικά μνημεία της Βοιωτίας και δημιουργεί ένα νέο τρόπο δικτυακής πρόσβασης στον πολιτιστικό πλούτο και το τουριστικό δυναμικό της.
Η ΔΗ.Κ.Ε.Θ., η οποία είναι ένας από τους φορείς λειτουργίας του έργου πρόκειται να αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα εγκατασταθεί στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο, καθώς επίσης την παροχή πρόσβασης στους επισκέπτες. Επιπλέον θα αναλάβει να καταχωρεί κάθε τουριστική πληροφορία επικαιρότητας στη δικτυακή πύλη Πολιτισμού Βοιωτίας που θα αφορά στο Δήμο Θηβαίων, ενώ ευθύνη της θα αποτελεί επίσης η προβολή του έργου στο ευρύ κοινό, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται σε αυτό αλλά και από τις γενικότερες δράσεις και ενέργειες προβολής της Επιχείρησης.

από τη ΔΗ.Κ.Ε.Θ.