Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Θ. Σπυρόπουλος: «Θεωρώ ότι παραπλανήθηκε ο κ. Υπουργός…»


Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαν τα επιστημονικά ζητήματα να λυθούν με υπουργικές αποφάσεις ή με εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαμε να λύσουμε πολύ σοβαρά ζητήματα. Εγώ, ως είχα υποχρέωση από την ανασκαφή που μου ανέθεσε η πολιτεία, παρουσίασα την έρευνα του μνημείου στην ολομέλεια των καθηγητών της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έγινε με παμψηφία δεκτή και παράλληλα μου δόθηκε και η σχετική ακαδημαϊκή διάκριση του υφηγητή και στην συνέχεια Επίκουρου καθηγητή.
Ο κ. Σπυρόπουλος πηγαίνει πίσω στα χρόνια των ανασκαφών, όπου η ανακάλυψη στον Αμφείο λόφο έγινε αιτία ξαφνικής μετάθεσής του, ενώ το φρέαρ πρόσβασης προς τις εσωτερικές σήραγγες καλύφθηκε με ποσότητα μπετόν από τους διαδεχθέντες συναδέλφους του.
«Οι εσωτερικές σήραγγες, θεωρούνται όχι μόνο από την δική μου έρευνα , αλλά και από τον Α. Κεραμόπουλο και μαρτυρούνται οφθαλμοφανώς από οποιονδήποτε περιτρέξει το μνημείο. Είναι υποκρισία να λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στο εσωτερικό του Αμφείου, το οποίο εγώ θεωρώ ότι είναι διάτρητο, ως μια σφηκοφωλιά. Και δεν πρόκειται για άτακτες και ακανόνιστες διόδους . Πρόκειται για ένα έντεχνο μοναδικό στο είδος του έργο στον Ελλαδικό, πιθανώς και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Δοθέντος δε ότι για την εξωτερική του μορφή (βαθμιδωτό μνημείο) έχουν αποφανθεί και σημαντικότατοι επιστήμονες ξένοι. Άρα είναι ευνόητο πως και το εσωτερικό του να έχει μια ρύθμιση που αντιστοιχεί σε αυτό το σχήμα.
Θα πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο, προκειμένου να ακουστούν ελεύθερα γνώμες επιστημονικές! Ας μη στεκόμαστε μόνο στις εισηγήσεις της εφορείας, η οποία καλό θα ήταν κάπου – κάπου να προσέχει το μνημείο, να το συντηρεί και να το καθαρίζει διότι η κατάσταση στην οποία ευρίσκεται μόνο μελαγχολία προκαλεί!
Ρωτήσαμε τον κ. Σπυρόπουλο πως κρίνει την παγκόσμια θεωρία του Αμφείου λόφου ως πυραμίδα από την μία και την σιωπή – συγκάλυψη από την άλλη.
« Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με μια πολύ σύντομη έρευνα δυο ημερών και θα λύνονταν όλες οι απορίες. Αν δεν είναι το μνημείο πυραμίδα όπως υποστηρίζουν έγκριτοι επιστήμονες και πανεπιστημιακά ιδρύματα που θίγονται μάλιστα με αυτή την άρνηση και απραξία, τότε θα ησυχάσει και το κοινό αίσθημα στην Θήβα, που τα τελευταία χρόνια έχει διεγερθεί και για το συγκεκριμένο ζήτημα και για την ανάδειξη των λοιπών αρχαιοτήτων. Είναι λυπηρό να έχει μείνει η Θήβα ένα χωριό στο τόπο αυτό, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγάλους πόλους του ελληνικού πολιτισμού ιδιαίτερα του προϊστορικού. Δεν καταλαβαίνω γιατί φαίνεται να είναι υπό δίωξη ο προϊστορικός πολιτισμός της Ελλάδος; Ποιους ενοχλεί; Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η δημιουργία μιας έγκριτης επιτροπής διεθνών επιστημόνων, που με σύγχρονα μέσα (σόναρ) και μετά από σχετική άδεια του ΥΠ.ΠΟ θα μπορούσε σε μια εβδομάδα να λύσει το αίνιγμα. Κάποιος που δεν το κάνει μου θυμίζει το γνωστό θεατρικό έργο Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ. Είναι κάποιος που φοβάται την ανακάλυψη; Έχω γίνει θύμα δυο τουλάχιστον τέτοιων αποσιωπήσεων εκ μέρους των αρχαιολόγων Η μία είναι η περίπτωση του Αμφείου , το φρέαρ του οποίου καλύφθηκε με μπετόν και κανείς δεν έχει τιμωρηθεί γι’ αυτό και η δεύτερη επίσης πικρή εμπειρία μου αφορά στην ανακάλυψή ενός βασιλικού τάφου στην Πελάνα, την οποία εγώ ταυτίζω με την ομηρική Λακαιδέμονα την Λακωνία, δηλαδή την έδρα του ανακτόρου το Μενελάου και της Ελένης, όπου για να μην αποκαλυφθεί εκείνο που θα απεκαλύπτετο, έριξαν 250 τόνους αμμοχάλικο και αρνούνται να το αφαιρέσουν, παρά την εντολή κατάχωσης για διάστημα 2 – 3 μηνών. Έχουν περάσει έκτοτε 7 – 8 χρόνια και κανένας δεν φιλοτιμείται να δει τι έγινε αυτό το μνημείο. Δεν καταλαβαίνω γιατί φαίνεται να είναι υπό δίωξη ο προϊστορικός πολιτισμός της Ελλάδος; Ποιους ενοχλεί;
Ο κ. Σπυρόπουλος θυμάται επίσης και την διαβεβαίωση του Δημάρχου Θηβαίων για το ηχοβολιστικό μηχάνημα (σόναρ) που ανέμενε για την έρευνα του λόφου του Αμφείου, εκφράζοντας την απορία του για την εξέλιξη του θέματος αυτού, καθώς και την εξέλιξη με το ίδρυμα ΠΑΚΑΡΝΤ, προκειμένου να ανασκαφεί το κέντρο της Καδμείας.
«Το ενδιαφέρον μου είναι θεωρητικό! Αφού υπηρέτησα εδώ ως έφορος Αρχαιοτήτων και είχα ανακαλύψει μερικά σημαντικά μνημεία της πόλης, αυτό μου δίνει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενδιαφέρομαι για την συνέχισή τους, όχι βέβαια να κάνω εγώ αυτή την συνέχιση, αλλά να συνεχιστούν οι έρευνες, για να μην είναι η Θήβα στην κατάσταση που την βρήκα εγώ πριν 35 – 40 χρόνια και χειρότερη ακόμη!

Στο δεύτερο, αυριανό μέρος, της συνέντευξης σοβαρότατα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις και κάποιοι σίγουρα θα στριφογυρίζουν ανήσυχοι…..