Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η ημερίδα της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη Θήβα για την καύση απορριμμάτων


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010 η ημερίδα που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) και οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. του Νομού Βοιωτίας, με θέμα:
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: Με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα στην υπηρεσία του πολίτη και την προστασία του Περιβάλλοντος».
Την ημερίδα παρακολούθησαν, βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, συνδικαλιστικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και κοινωνικών φορέων του Νομού Βοιωτίας καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τρεις εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες με τις οποίες αναδείχθηκε, αφενός η ανάγκη για την διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα στην Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή ως κύριας μεθόδου για την διαχείριση των απορριμμάτων και αφετέρου, τονίστηκε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου καύσης Στερεών Αποβλήτων που σχεδιάζεται για την περιοχή της Θήβας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως εξήγησαν οι ομιλητές θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Συγκεκριμένα:
Ο κ. Χαράλαμπος Ζιώγας, Πολιτικός Μηχανικός, Υγιεινολόγος, επιστημονικός σύμβουλος της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στο πρώτο μέρος της εισήγησής του αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όπως και άλλοι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα (Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Δημόσιοι πόροι και περιουσία), έτσι και η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων υπακούει στη χώρα μας, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, στις αρχές της ελεύθερης αγοράς με κεντρικό στόχο το μέγιστο δυνατό κέρδος υπέρ του Κεφαλαίου που επενδύει στους τομείς αυτού. Κέρδος που, όπως απέδειξε με συγκεκριμένα παραδείγματα, τροφοδοτείται από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία το μέγεθος της προωθούμενης κατασκευής μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Θήβα, αλλά και τις μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία της στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «μιλάμε για Μονάδα – γίγαντα, που θα καίει από την πρώτη κιόλας φάση, σε 24ώρη βάση, 40 τόνους απόβλητα την ώρα. Δηλαδή, θα «βομβαρδίζει» την γύρω περιοχή με περισσότερο από 40x7.000=280.000 κυβικά μέτρα επικίνδυνων αερίων την ώρα. Και μάλιστα, επιδοτούμενη γι’ αυτό από δημόσιους πόρους, τόσο για την κατασκευή του γίγαντα αυτού, όσο και για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει
Ταυτόχρονα επεσήμανε: «Το σοβαρό επίσης, περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα υπάρξει από την τεράστια ποσότητα θερμότητας που θα συσσωρεύετε στο περιβάλλον από την ψύξη του νερού, που θα χρησιμοποιείται υπό μορφή ατμού, για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω ατμοστροβίλων), αφού ελάχιστο μέρος της πλεονάζουσας θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για τηλεθέρμανση».
Ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ανέλυσε διεξοδικά την εναλλακτική πρόταση στην διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία περιλαμβάνει ως κύριες δράσεις την ανακύκλωση και κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή και κατέληξε λέγοντας ότι, η καύση των απορριμμάτων όχι μόνο είναι επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον αλλά είναι και πανάκριβη.
Ο κ. Παναγιώτης Ρωμανάς, Χημικός και εκπρόσωπος της κίνησης «Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον» στην εισήγηση του με τίτλο «Καύση αποβλήτων: Επικίνδυνη για την Δημόσια υγεία και το περιβάλλον», παρουσίασε αναλυτικά τις αρνητικές επιπτώσεις των εργοστασίων καύσης στην υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων. Το πρόβλημα μάλιστα, είπε ο ομιλητής, αποκτά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις όταν το εργοστάσιο αυτό σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε μια περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή όπως αυτή της Θήβας.
Για την ανακύκλωση συσκευασιών που εφαρμόζεται στον Δήμο της Θήβας τα πέντε τελευταία χρόνια ο εισηγητής σημείωσε ότι, το πρόγραμμα αυτό πολλές φορές δυσφημίστηκε και απογοήτευσε τους πολίτες με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχει δώσει πενιχρά αποτελέσματα. Δήλωσε δε ότι πολλές φορές η δυσφήμηση και η μη προώθηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης γίνεται σκόπιμα, προκειμένου τα προγράμματα αυτά να αποτυγχάνουν, να απογοητεύονται οι πολίτες και κάποιοι να παρουσιάζουν την καύση των αποβλήτων σαν μονόδρομο.
Ο εισηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών της Θήβας με σκοπό να αποτραπεί η εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης Στερεών Αποβλήτων που σχεδιάζεται στην περιοχή.
Στο κλείσιμο των εργασιών ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους φορείς του Νομού Βοιωτίας για τη συμμετοχή τους στην ημερίδα και εκφράζοντας τις διαθέσεις όχι μόνο των διοργανωτών αλλά όλων των συμμετεχόντων για την συνέχιση των παρεμβάσεων για υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και την αποτροπή με κάθε μέσο της κατασκευής του εργοστασίου καύσης αστικών αποβλήτων στη θέση ΣΕΛΤΣΙ Θηβών και της δραστηριοποίησης ιδιωτών στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.