Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μήνυμα Βασ. Τόγια για Παγκόσμια ημέρα Νερού


Η κλιματική αλλαγή και η συνακολουθούμενη έλλειψη νερού έχει περάσει ήδη την πόρτα της χώρας μας και μας απειλεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε ερημοποίηση περιοχών, μείωση της γεωργικής παραγωγής, μειωμένη ροή ποταμών, μεταβολές στην διαθεσιμότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και του νερού που προορίζεται για άρδευση.
Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για ένα Νομό, όπως η Βοιωτία στην οποία το νερό συντηρεί την κυριότερη ίσως αναπτυξιακή και οικονομική της δραστηριότητα, την γεωργία. Τα σημαντικότερα θέματα του Νομού μας σχετικά με το νερό είναι η άρδευση της Κωπαϊδας και η ρύπανση του Ασωπού.
Όσον αφορά την Κωπαϊδα απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων. Σχετικά με το θέμα του Ασωπού η επίλυσή του φαίνεται να έχει πάρει επιτέλους τον σωστό δρόμο μετά από τις εξαγγελίες της Υπουργού ΠΕΚΑ.
Είναι χρέος όλων μας να υπερασπίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό, ένα φυσικό αγαθό σε έλλειψη το οποίο έχει αρχίσει σε -ευτυχώς λίγες προς το παρόν- χώρες του κόσμου να αποτελεί εμπορικό προϊόν.
Απαιτείται αλλαγή της προσωπικής στάσης του καθενός μας απέναντι στο νερό, αλλά και δραστηριοποίηση σε επίπεδο πολιτικών προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή, ώστε να περιοριστούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την επάρκεια και την ποιότητα των υδατικών αποθεμάτων της Χώρας.