Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. θύμα καταστροφικών επιλογών, αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης


Αντί γι αυτό γινόμαστε μάρτυρες της πιο αδιέξοδης επιλογής: χωρίς μέτρα για την εξυγίανση της επιχείρησης, η μοναδική λύση που προτείνεται είναι ο δανεισμός για να καλυφθεί η μισθοδοσία! Δηλαδή η λήψη ενός δανείου το οποίο αφού φαγωθεί για τις αποδοχές του προσωπικού, θα πρέπει να ακολουθήσει και άλλο μεγαλύτερο προκειμένου να καλύπτει και την εξόφληση του πρώτου. Και αυτά σε μια περίοδο που η ΔΕΥΑΛ, κοντεύει να αποπληρώσει (ως το 2015) τα δάνεια που είχε λάβει για έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ ουδέποτε έλαβε μέτρα αλλά και ουδέποτε ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Χρειάσθηκε να φθάσει η ΔΕΥΑΛ στο απροχώρητο και με υπογραφές της αντιπολίτευσης να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και επειδή όλα τα φαινόμενα έχουν εξηγήσεις, μερικές διαπιστώσεις για το τι συμβαίνει στην επιχείρηση:
- Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΛ αντί να εντάσσει έργα σε προγράμματα συγχρηματοδότησης εκτελεί κυρίως έργα με δικούς της πόρους. Ακόμη, εργασίες και έργα που η ΔΕΥΑΛ μπορεί να καλύψει με το προσωπικό της όπως για παράδειγμα δεξαμενές και μικρά έργα ύδρευσης, τα τελευταία χρόνια αναθέτονται σε εργολάβους. Με ένα ‘μαγικό’ τρόπο, τους διαγωνισμούς φαίνεται να κερδίζει ο ίδιος εργολάβος δίνοντας μάλιστα ασήμαντες εκπτώσεις. Ακόμη χειρότερα τις συχνές κακοτεχνίες αναλαμβάνουν να διορθώσουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ!
- Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με χρήματα της ΔΕΥΑΛ (δηλαδή δικά μας) πληρώθηκε συμπληρωματικό έργο ύδρευσης αξίας πάνω απο 150 χιλ. ευρώ, το οποίο δεν είχε περιληφθεί στο έργο ύδρευσης που επιδοτήθηκε από κονδύλια της Ε.Ε (Γ ΚΠΣ) από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
- Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι για τη συντήρηση του βιολογικού δαπανήθηκε πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, χωρίς μελέτη και ευθύνη για τις επισκευές.
- Υπάρχουν επίσης ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών όπως ο Λεβαδειακός, το Γηροκομείο της Μητρόπολης, το Κολυμβητήριο και τα σχολεία της πόλης που οφείλουν πολλά χρήματα και επί χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τους οφειλέτες όπως π.χ. τα σχολεία ενδεχομένως δεν χρειάζεται να πληρώνουν νερό, ιδιαίτερα αφού οι σχολικές αυλές λειτουργούν και σαν κέντρα γειτονιάς τις εξωσχολικές ώρες. Χρειάζεται όμως τουλάχιστον να μην επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΛ που καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον ΦΠΑ των ανείσπραχτων λογαριασμών. Και για αυτό θα αρκούσε μια απόφαση ώστε να μην χρεώνεται το νερό τουλάχιστον σε αυτούς τους φορείς που τα έξοδά τους καλύπτονται ούτως ή άλλως από τον Δήμο όπως τα σχολεία και το Κολυμβητήριο.
- Τέλος υπάρχουν δύο κατηγορίες διογκωμένων δαπανών που αφορούν το προσωπικό:
Α. Η μια αφορά την πρακτική των τελευταίων ετών να δίνονται υψηλές αποζημιώσεις σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, οι οποίες υπολογίζονται ως να είχαν απολυθεί. Η πρακτική αυτή βασίζεται σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ),σε αντίθεση με παλαιότερη απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης ,χωρίς έγκριση από αυτή και χωρίς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ όφειλε διαπιστώνοντας αυτό το πρόβλημα να φροντίσει νόμιμα την τροποποίησή του ΟΕΥ.
Β. Επίσης επιδόματα που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι που δεν ανήκουν στο εργατοτεχνικό προσωπικό αλλά κυρίως στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία δεν είναι λογικά και ενδεχομένως ούτε νόμιμα. Πρόκειται για επιδόματα όπως ανθυγιεινό, υπευθυνότητας, θέσης ή ακόμη και επιβλέποντος που προβλέπονται να χορηγούνται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι καταχρηστικά. Αυτά τα μη λογικά ή μη νόμιμα επιδόματα δόθηκαν με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ.
Ένα μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα προκύπτει από τις καταγγελίες μέλους του ΔΣ ότι ο δ/ντης της επιχείρησης παραποίησε αποφάσεις του ΔΣ ώστε να λάβει επιδόματα που δεν δικαιούται νόμιμα. Για τον λόγο αυτό συστήθηκε επιτροπή που ανέλαβε τη διενέργεια ΕΔΕ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί κανένα απολύτως πόρισμα.
Είναι όμως πραγματικά άδικο, να θεωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι ακριβοπληρωμένοι και να συκοφαντείται το έργο τους στην επιχείρηση, που έλυσε τα προβλήματα υδροδότησης και αποχέτευσης ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης.
Είναι βέβαιο ότι παραδείγματα σαν αυτά που προαναφέρθηκαν υπάρχουν και άλλα. Επί αυτών όμως καμία πρόταση δεν ακούστηκε. Αντίθετα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ, φθάσαμε στο τέλος Μαρτίου χωρίς να έχει ψηφισθεί προϋπολογισμός και ετήσιο πρόγραμμα έργων (για πενταετές, ούτε λόγος). Ούτε καν η υποχρεωτική από τον ιδρυτικό νόμο (1069/80), έκδοση του ετήσιου φυλλαδίου που διανέμεται σε όλους τους δημότες με το λογαριασμό και δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης δεν τηρήθηκε εδώ και 8 χρόνια από τις δύο τελευταίες δημοτικές αρχές.
Η Δημοτική Αρχή δεν δείχνει να συνειδητοποιεί τις τεράστιες ευθύνες της. Εμμένει στην επιλογή του δ/ντή, προς χάριν του οποίου αντικαταστάθηκε ο αντιδήμαρχος Σ. Αυγέρης από την θέση του Προέδρου και εκδιώχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Καλλιαντάσης όπως ο ίδιος κατήγγειλε. Είναι εξάλλου σύνηθες και διαρκές το φαινόμενο, να αποστασιοποιούνται με φοβερές καταγγελίες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και να επανακάμπτουν άλλοι, μόλις αποκτήσουν θέσεις. Στην χορεία των καταγγελλόντων προστέθηκε ο Ηλίας Γκριτζάπης αφού αντικαταστάθηκε από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιφής πιστός στην μικρόψυχη και κομπλεξική αντιμετώπιση του εκλιπόντος σήμερα συντρόφου μας και τέως Δημάρχου Χρήστου Παλαιολόγου, προσπάθησε αδέξια να ρίξει τα βάρη και στην περίοδο της δημαρχίας του. Όταν η Λιβαδειά πρωτοπορούσε σε όλη την Ελλάδα με τα μεγάλα έργα ύδρευσης που έφεραν νερό σε όλες τις συνοικίες, την αποχέτευση της πόλης, τον Βιολογικό, τον ΧΥΤΑ. Ο κ. Τσιφής επέμενε ψευδώς στον ισχυρισμό ότι την περίοδο 2000-2001 λήφθηκε δάνειο χωρίς να γίνουν έργα, ακόμη και όταν του απέδειξαν το αντίθετο. Δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και στον άθλο αναμόρφωσης ολόκληρης της Κρύας, λέγοντας ότι ο Δήμος ξόδεψε εκατομμύρια για κτίρια και χώρους που ανήκαν στον ΕΟΤ. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε ως πρότυπο έργο με κονδύλια από την Ε.Ε., προβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη και βραβεύτηκε από την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ, λοιδορείται από τον Δήμαρχο του καμένου ΞΕΝΙΑ, της εγκατάλειψης της Κρύας, της ερήμωσης του Κάστρου, της κλειστής ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΕΛ και της χρεωκοπημένης πλέον ΔΕΥΑΛ.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Λιβαδειά βιώνει το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις των κ. Ρούσσαρη και Τσιφή που διαδέχτηκαν η μία την άλλη με καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη. Όσοι δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούν να περισώσουν κάτι από τον κατήφορο της ΔΕΥΑΛ και του Δήμου, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες άμεσα.
Αλλιώς είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στους συμπολίτες τους.
Η ΔΕΥΑΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΕΟΥΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ.
Τ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ