Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το έτος 2010


Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Η χώρα μας περιβάλλεται από πανέμορφες ακτές και καταγάλανες θάλασσες. Κάτοικοι και επισκέπτες της χώρας μας χαίρονται την ομορφιά αυτή. Το ΥΠΕΚΑ, διά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες” μέσω της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα “Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Κολύμβησης”. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ συμμετέχουν εξάλλου στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών. Από το κρατικό αυτό Πρόγραμμα οι διαχειριστές των ακτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, έχουν στη διάθεση τους τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις δικές τους ακτές. Επιπροσθέτως, ως μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων, συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων για βράβευση ακτών και μαρινών.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Συμμετέχει δε με εκπρόσωπό της στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερεις κατηγορίες:
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής, Οργάνωση ακτής, Ασφάλεια επισκεπτών,
Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στην Βοιωτία οι γαλάζιες σημαίες θα κυματίζουν και φέτος στις παραλίες Πλάκα Δηλεσίου του Δήμου Σχηματαρίου και Αγίου Ισιδώρου στην κοινότητα Αντίκυρας.
Στην Εύβοια οι Αλυκές Δροσιάς (ιππόκαμπος) του Δήμου Ανθηδώνος και στον Δήμο Ερέτριας η παραλία Ερέτρια 3.