Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Θαλάσσια Καταφύγια στον Κορινθιακό


Αναγνώστης, μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδος, ερωτά την Ελληνίδα Επίτροπο, Κα Δαμανάκη Μαρία, τι σκοπεύει να κάνει για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκαλούν τα συρόμενα, στα ψάρια, στους βιότοπους και στο βένθος, που σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεύθερων περιοχών για την αλιεία, αποτελούν το ιδεώδες υπόβαθρο για την εξαφάνιση της ιχθυοπανίδας. Η απάντηση της Κας Δαμανάκη ήταν: « Η κατάσταση στη χώρα μας δεν είναι καλή. Έχουμε προβλήματα εφαρμογής αλιευτικών κανονισμών. Γι’ αυτό δήλωσα κατηγορηματικά στο συμβούλιο Υπουργών αλιείας ότι, μετά την 31 / 05 / 2010, ο κανονισμός αλιείας θα εφαρμοστεί απαρεγκλίτως και απολύτως. Ο κανονισμός προβλέπει απαγόρευση της βιτζότρατας, αυστηρό περιορισμό γρι – γρι και ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Οι Υπουργοί υποσχέθηκαν ότι θα συνεργασθούμε. Αν οι κανονισμοί δεν εφαρμοσθούν, είμαι υποχρεωμένη - χωρίς διακρίσεις, να προχωρήσω στις αντίστοιχες κυρώσεις, για όποια χώρα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία. »
Θα προσέξατε ότι ο αναγνώστης μίλησε για συρόμενα γενικώς και πήρε μισή απάντηση από την επίτροπο. Κι εμείς ξαναρωτάμε: Τι θα γίνει με τις μηχανότρατες που οργώνουν την κλειστή και ευαίσθητη θάλασσά μας, που απορρίπτουν το 70% των αλιευμάτων, ως μη στοχευμένων, που διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία, για να ¨ ξετρυπώνουν ¨ ψάρια και στα πιο δύσκολα και απομακρυσμένα σημεία του βυθού; Τι θα γίνει με την μη εφαρμογή της οδηγίας 1967 / 2006, για δήλωση νέων περιοχών προστασίας από την αλιεία; Θα συμπεριληφθεί ο Κορινθιακός κόλπος σε αυτήν; Τι θα γίνει με την χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας ( αυτής που έχει απομείνει ); Τι θα γίνει με την προστασία των 4 ειδών δελφινιών στον Κορινθιακό κόλπο; Και τέλος τι θα γίνει με την προτεινόμενη από ΟΛΟΥΣ δημιουργία δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, έστω και σε πιλοτική βάση, στον Κορινθιακό κόλπο, σαν μία λύση που θα μπορούσε ν’ απαντήσει με μιάς σ’ όλα αυτά τα προβλήματα; Τι περιμένουν οι υπεράριθμοι βουλευτές γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο για να πάρουν από ΜΟΝΟΙ τους την πρωτοβουλία; Για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να κάνουν ερωτήσεις κι επερωτήσεις στο κοινοβούλιο ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα πάρουν ¨ άσχετες ¨ απαντήσεις; Γιατί δεν αποφασίζουμε να ΔΡΑΣΟΥΜΕ διαφορετικά; Γιατί η κοινή λογική δεν υπερισχύει; Τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί. Έτσι λένε αυτοί που ασχολούνται κάθε μέρα μαζί τους, χωρίς περιστροφές, οι ΑΠΛΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ. Εδώ, δεν μας χρειάζονται πλέον οι ¨ ειδικοί ¨ , με τις εικονικές τους πραγματικότητες και τις ¨ σπαστικές ¨ τακτικές τους. Το ψάρι « βρωμάει….»
Δεν θα θέλαμε να γίνουμε φορτικοί, αλλά εκτός από την Ελλάδα, θα πρέπει να σώσουμε και τον Κορινθιακό Κόλπο. Ξέρετε, αποτελεί και αυτός μέρος της. Μέχρι νεωτέρας….
Ο διαχειριστής της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κορινθίας Κος Παλαμάρης Γιώργος
Ο Πρόεδρος του Οικολογικού Συλλόγου Προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου ( ΟΙΚΟ.ΣΥΛ.ΚΟ ) Κος Κελλάρης Βασίλης
Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κιάτου
( ΟΙΚΟΖΩΗ ) Κος Στάμος Κων/νος