Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Προτάσεις αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Βιομηχανία – Περιβάλλον

 Ίδρυση ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης και μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα.
Στον σχεδιασμό τους να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Ειδικού χωροταξικού Σχεδίου για την Βιομηχανία, ως προς το αριθμό των ΒΙΠΕ και ΒΙΟΠΑ αλλά και τον χωροταξικό σχεδιασμό τους.
Άμεση η προτεραιότητα αυτών των επενδύσεων, δεδομένης της τεράστιας πίεσης που δέχεται η Στερεά Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βοιωτία για εγκατάσταση νέων βιομηχανιών, καθώς και το μεγάλο χρόνο υλοποίησής των (3-4 χρόνια).
Η υλοποίηση ΒΙΠΕ –ΒΙΟΠΑ είναι απαραίτητη προυπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας. Παράλληλα θα μειωθούν σημαντικότατα οι χρόνοι που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις των νέων επιχειρήσεων.

 Ανάπτυξη μηχανισμών ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας- Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Πάρκο Βοιωτίας. Αναγκαία η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της Περιφέρειας και της χώρας., εάν θέλουμε να δώσουμε διέξοδο στις επιχειρήσεις μας, στην οικονομική κρίση που ζούμε και να βγούμε από την δίνη της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας προχώρησε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή Μνημονίου Οικονομικής Συνεργασίας της Βοιωτίας με την Περιφέρεια Jiangxi Κίνας, μιας περιφέρειας 44 εκατομμυρίων κατοίκων, της πιο δυναμικής οικονομίας του πλανήτη. Παράλληλα δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – WWW. viotia-business-park.gr μέσω του οποίου ενισχύεται η αξιοποίηση του διαδικτύου – internet, και διευκολύνει την ανάπτυξη των συνεργασιών των επιχειρήσεων της περιφέρειάς μας 1) με άλλες επιχειρήσεις της περιφέρειας μας και της χώρας μας γενικότερα 2) με άλλες επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό και γενικότερα στον παγκόσμιο χώρο και 3) με επιχειρήσεις της Κίνας, καθ΄ όσον το Ηλεκτρονικό βιομηχανικό Πάρκο θα είναι μεταφρασμένο και στην Κινεζική γλώσσα.. Από τις πρώτες επαφές μας με τους εκπροσώπους της περιφέρειας Jiangxi Κίνας έχει προκύψει ζωηρό ενδιαφέρον για εξαγωγές σε λάδι και κρασί, καθώς επίσης και τουριστικό ενδιαφέρον.

 Ανάπτυξη Συστήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης της λειτουργίας των βιομηχανιών της Περιφέρειας. Ανάπτυξη σημαίνει αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων μιας περιοχής. Η Βοιωτία είναι ένας Νομός με πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα. Εμείς ως ΝΑΒ ανάμεσα στις άλλες πολιτικές που έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε είναι και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων του Ν. Βοιωτίας με σύστημα GIS, το οποίο ως πιλοτική εφαρμογή μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας. Ηδη το ΥΠΕΚΑ στο οποίο επιδείχθηκε το σύστημα αυτό πήρε πολύ καλές κριτικές και εκφράστηκε η βούληση για υιοθέτηση σε επίπεδο Υπουργείου , ώστε να εκδοθούν και οι αναγκαίες κανονιστικές αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Περιβαλλοντικού Μητρώου. Παράλληλα μπορούν να αναπτυχθούν σύνολο ενεργειών περιβαλλοντικής παρακολούθησης της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και πλήθος ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων και των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα και υποχρεώσεις τους.


Τουρισμός – Πολιτισμός

 Ανάπτυξη Μουσείων εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality) στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας.
Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας προχωρήσαμε στην υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας της ΝΑΒ με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), το οποίο θεωρείται η ναυαρχίδα στον τομέα αυτό σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο, με τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στο εν λόγω αντικείμενο, των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας. Η αξιοποίηση του μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην τουριστική προβολή των σημαντικότατων και διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο, το σχετικό Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του ΙΜΕ, καθώς και το Τεχνικό Δελτίο σχετικού έργου, για την ανάπτυξη δύο Μουσείων Εικονικής Πραγματικότητας, του Μαντείου του Τροφωνείου στην Λιβαδειά και του Μυκηναικού Ανακτόρου την Θήβα, καθώς και της ανάπτυξης Διαδικτυακής πολιτιστικής εγκυκλοπαίδειας της Βοιωτίας, για την επέκτασή του και άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

 Ανάπτυξη Μεταλλευτικού Πάρκου σε στοές μεταλλευμάτων της ΛΑΡΚΟ, με ψηφιακή τεχνολογία, εκθεσιακούς χώρους κλπ στο Ακραίφνιο Βοιωτίας. Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις 90 km) υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ενός θεματικού Μουσείου με τεράστιες δυνατότητες επισκεψιμότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και εισοδημάτων σε συμπληρωματικά επαγγέλματα (ταβέρνες, καφετέριες, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κλπ). Η προτεινόμενη επένδυση είναι στα πρότυπα του Vagonetto –Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας και θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.

* Προέδρου Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ)
Προέδρου ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΝΔΙΑ)