Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Σε εξέλιξη η πόρτα-πόρτα καταγραφή των κατοίκων του Κλειδίου


Από τα τέλη Μαΐου, κλιμάκιο ερευνητών του Παρατηρητήριου διευκολύνει την καταγραφή των κατοίκων πραγματοποιώντας επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι στο δημοτικό διαμέρισμα του Κλειδίου. Ειδικότερα, εκπαιδευμένοι ερευνητές επισκέπτονται τους κατοίκους της περιοχής στα σπίτια τους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο συμμετοχής στο Παρατηρητήριο. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από σύντομες και απλές ερωτήσεις προσωπικές αλλά και για την οικογένειά τους, όπως στοιχεία επικοινωνίας, δημογραφικά και πληροφορίες για την υγεία τους. Με τον τρόπο αυτό, η διαδικασία συμμετοχής γίνεται ακόμη πιο απλή και εύκολη. Για την επιτυχία του Παρατηρητηρίου είναι αναγκαίο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι και εργαζόμενοι στο Δήμο, είτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας είτε όχι. Ήδη, η ανταπόκριση και συμμετοχή των κατοίκων στο Κλειδί, είναι ικανοποιητική. Η διαδικασία θα συνεχιστεί στην περιοχή και τις επόμενες βδομάδες, ενώ θα ακολουθήσουν ο Άγιος Θωμάς, το τμήμα του Δηλεσίου που ανήκει στο Δήμο Οινοφύτων και τα Οινόφυτα.
Παράλληλα, συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων της μελέτης θνησιμότητας, αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα. Επιπλέον, γίνεται διασταύρωση στοιχείων που αφορούν θανόντες συγγενείς (όπου χρειάζεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με εκείνους που έχουν δώσει τα στοιχεία) από τα ήδη συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πληρότητα και την αξιοπιστία των στοιχείων, όσοι έχουν χάσει κάποιο δικό τους άνθρωπο τα τελευταία 10 χρόνια στο Δήμο Οινοφύτων, να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν την ερευνητική ομάδα του Παρατηρητηρίου στο τηλέφωνο 2221234111.
Επιπλέον, στα πλαίσια της προσπάθειας για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συνεχή πληροφόρηση και διαφάνεια, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαΐου στο ΙΚΑ Οινοφύτων ενημερωτική συνάντηση της επιστημονικής ομάδας του Παρατηρητηρίου με τους ιατρούς, επαγγελματίες υγείας, καθώς και τους εργαζόμενους στη διοίκηση του Παραρτήματος. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την υποστήριξη των διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Οινοφύτων. Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν η προσέλευση των εργαζομένων που συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση με την ομάδα του Παρατηρητηρίου.
Η επιστημονική υπεύθυνος, Αν. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αθηνά Λινού παρουσίασε την ομάδα, τους στόχους και την πορεία του Παρατηρητηρίου. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεθοδολογία της επιδημιολογικής μελέτης περιγράφοντας τα στάδια τόσο της μελέτης θνησιμότητας όσο και της μελέτης νοσηρότητας. Η κα Λινού μίλησε για τη σημαντικότητα και τα οφέλη της μελέτης. Τόνισε, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διερευνηθεί η συχνότητα και οι αιτίες ασθενειών και θανάτου των κατοίκων της περιοχής, καθώς πρόκειται για μία περιοχή υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου με ασαφή αποτύπωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και πιθανότητα μακροχρόνιας έκθεσης σε επικίνδυνους ρύπους. Τόσο το ιατρονοσηλευτικό όσο και το διοικητικό προσωπικό έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και συνεχάρησαν την ομάδα για τη σημαντική αυτή προσπάθεια. Με τη σειρά της, η επιστημονική ομάδα του Παρατηρητηρίου ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους του ΙΚΑ Οινοφύτων που έχουν σταθεί πολύτιμοι αρωγοί της προσπάθειας από την αρχή.
Την Κυριακή 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Καράτε των Νομών Ευβοίας και Βοιωτίας στο κλειστό γήπεδο Σχηματαρίου. Στη διοργάνωση, που συμμετείχαν και παρακολούθησαν περίπου 400 παιδιά και γονείς, υπήρχε παρουσία και του Παρατηρητηρίου Υγείας Οινοφύτων.