Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Βάσω Τσόνογλου: “ΝΑΙ στην Σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής – Πράξη ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ”


Σε μια χώρα, όπου χρειάζονται σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ευρύτερες συναινέσεις. Ενότητα των πολιτών, των Ελλήνων, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτές, οι όποιες αλλαγές, οι όποιες μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα, δεν μπορούν παρά να βασίζονται σε μια στέρεη βάση διακυβέρνησης της χώρας, που σέβεται αξίες, που σέβεται δημοκρατικούς θεσμούς, που σέβεται τα συμφέροντα κάθε πολίτη, τα δικαιώματά του και αυτό καλούμαστε να κάνουμε.
Ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση προκάλεσε το σκάνδαλο των ομολόγων στους Έλληνες πολίτες, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους καθώς έπεσαν θύματα του Υπουργείου Οικονομικών, του κύριου Αλογοσκούφη, της κυβέρνησης της Ν.Δ και του Πρωθυπουργού κύριου Καραμανλή εξαιτίας των ειδικών ομολόγων που κατασκεύασαν, ομόλογα υψηλότατου κινδύνου με τελικό αποδέκτη Ασφαλιστικά Ταμεία όπως το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ΤΑΞΥ (ξενοδοχοϋπαλλήλων), το ΤΕΑΥΦΕ, το ΤΕΑΔΥ και ΤΕΑΠΕΡΤ.
Το σκάνδαλο των στημένων δομημένων ομολόγων ήταν οργανωμένο σχέδιο της κυβερνήσεως της ΝΔ και στόχο είχε το διορισμό των διοικήσεων όλων των ταμείων με υμετέρους, την λεηλασία της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και την ανακοπή της αξιοποίησης των επενδυτικών τους κεφαλαίων με όρους διεθνούς αγοράς. Η έκδοση των ομολόγων και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας, διαδρομή που η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής της πιστά, με στόχο τις υψηλές και παράνομες προμήθειες, το μαύρο χρήμα, ώστε να το καρπωθούν υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων.
Οι κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος είναι γνωστοί, επίλεκτα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, η γνωστή «παρέα του Λονδίνου» και σημαίνοντα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα δημοσιοποίησης της υπόθεσης προσπάθησε με κάθε μέσο να μεταθέσει τις ευθύνες σε δήθεν ανεύθυνες και ανίδεες διοικήσεις των Ταμείων, σε άπληστες χρηματιστηριακές εταιρείες που επιβουλεύονταν το ελληνικό κράτος προκειμένου να συγκαλύψει την όλη υπόθεση. Αποκορύφωμα της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η συγκάλυψη της υπόθεσης, η περιφρόνηση της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η περιφρόνηση-υποτίμηση και ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού μας που είχε κατ’ επανάληψη ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί στο σύνολό του το σκάνδαλο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να καλύψει με νομοθετική της πρωτοβουλία τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία, μετέθεσε τη ζημία στους φορολογούμενους προκειμένου να αποφευχθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.
Παρά τη μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση από τους λειτουργούς που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, ο ένας ζήτησε να ληφθούν μόνο περιοριστικοί όροι ενώ ο άλλος είχε ταχθεί υπέρ της προφυλάκισης των υπευθύνων της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε που ο εφέτης ανακριτής λέει όχι στην προφυλάκιση κατηγορουμένου, διαφωνώντας με τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό.
Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ της περιόδου 2004-2007 είναι δεδομένες, σοβαρές, μεγάλες, η διαδικασία εξελίχθηκε σε βασικούς κυβερνητικούς τομείς και επιχειρήθηκε εμφανώς η συγκάλυψη του σκανδάλου, παραβιάσθηκαν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, έγινε κατάφορη υπέρβαση των χρηματιστηριακών κανόνων, των νόμων της προσφοράς και της ζήτησης στις διεθνείς αγορές και το σκάνδαλο αυτό διεθνοποιήθηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον διαβλητό τρόπο παρέμβασης του τότε Υπουργού Οικονομικών, ακόμη και του τότε Πρωθυπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κρίνεται αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής κατά το άρθρο 68 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, να λάμψει η αλήθεια. Αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Τέλος οι συγκαλύψεις. Οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιτέλους.
Διαφάνεια ζητάμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Κάτι πολύ απλό, διότι πρόκειται για την δημόσια περιουσία που δεν ήταν δική σας κύριοι της ΝΔ αλλά περιουσία του ελληνικού λαού. Είναι δικαίωμα του κάθε πληγωμένου Έλληνα πολίτη να μάθει την αλήθεια.
Πρέπει ο Έλληνας πολίτης να ξέρει ότι μπορεί να στηριχθεί σε ένα κράτος που του παρέχει προστασία, διαφάνεια των διαδικασιών, σιγουριά, ασφάλεια, εξελιγμένες και σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες. Όλα στο φώς λοιπόν.
Σας καλώ όλους σήμερα να υπερψηφίσετε την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της αλήθειας. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό. Και αυτή η εξεταστική επιτροπή ήταν μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού μας και έρχεται να πραγματωθεί.
Η άρνησή σας, για μία ακόμη φορά, είναι ομολογία συγκάλυψης, συνενοχής.
Σας ευχαριστώ
(Ομιλία Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη στη Βουλή, στις 22 Ιουνίου 2010, για τα Ομόλογα)