Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Θήβας


Αυξάνει έμμεσα τον εργασιακό βίο για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμα και στα ΒΑΕ και ιδιαίτερα των γυναικών.
Επαναφέρει το ΛΑΦΚΑ, δηλαδή την εσωτερική αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ των συνταξιούχων, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες περικοπές, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο φτωχό σύστημα για τους υπάρχοντες συνταξιούχους αλλά και για τις επερχόμενες γενιές.
Αφήνει δεκάδες σκόπιμες ασάφειες και εξουσιοδοτικές διατάξεις, για να ρυθμιστούν τεράστιας σημασίας και σπουδαιότητας θέματα με Υπουργικές Αποφάσεις.
Η κυβέρνηση αρνείται και απορρίπτει τη λογική ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το μέλλον των νέων που αναγκάζονται να δουλεύουν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ.
Λύση υπάρχει το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση.
Τα Συνδικάτα έχουν καταθέσει εδώ και χρόνια τεκμηριωμένη πρόταση που σέβεται και ενισχύει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
Προτάσεις ΕΝΙΑΙΕΣ και ΔΙΚΑΙΕΣ ΜΕ ΕΞΙΣΩΣΗ παροχών προς τα πάνω, για όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλες τις κατηγορίες, που δεν διαχωρίζουν τους ασφαλισμένους σε καλούς και κακούς σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας πολίτες!
Καμία ΛΥΣΗ δεν είναι βιώσιμη αν δεν γίνουν τα παρακάτω:
1. Να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που θα εισφέρουν έσοδα, στο σύστημα. αλλά για να καταπολεμηθούν τα παραπάνω πρώτος και κύριος στόχος είναι να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να μπορούν να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ή καθημερινά έλεγχοι, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
2. Να εισπραχθούν τα ωφελούμενα ασφαλιστικά χρέη των ταμείων από τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες και όχι να χαριστούν. Επιτέλους να δοθεί σε δημοσιότητα ο κατάλογος των οφειλετών προς τα ταμεία. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΛΥΨΗ.
3. Τα»κόλπα» των εικονικών πτωχεύσεων μεταβιβάσεων και τις προσχεδιασμένες εισφορο – αποφυγές των ιδιωτών που κατά τα άλλα οι ίδιοι γίνονται πλουσιότεροι, μέσω εξωχώριων εταιρειών και μεταβιβάσεις των περιουσιακών τους στοιχείων σε τρίτους.
4. Την συνεπή καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τον κλάδο σύνταξης και υγείας των Ταμείων, τα χρέη του οποίου έχουν ξεπεράσει τα 8 δις €.
5. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων που απαξιώνεται ανεκμετάλλευτη.
Το Εργατικό Κέντρο για την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. κρίνει αναγκαίο και απαραίτητο, ιδιαίτερα στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που τα εισοδήματα μειώνονται ενώ οι τιμές καλπάζουν, να υπογραφεί ικανοποιητική Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας.
Οι προτάσεις και οι απαιτήσεις της Τρόικας που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας είναι παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες.
Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και στα θέματα που ζητά συνάντηση για διαπραγμάτευση ο Υπουργός Εργασίας απορρίπτονται στο σύνολο τους ως τα πλέον ακραία, αντεργατικά μέτρα (όριο απολύσεων, αποζημιώσεις, αύξηση ΣΣΕ) για τα οποία δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση, προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα να καταργήσει τον θεσμό των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.
Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλα τα Σωματεία , τους εργαζόμενους και τους απλούς πολίτες της περιοχής να συμμετέχουν στην διαμαρτυρία, η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.