Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΑΡΙΑ ΑΓΑΤΣΑ: Ερώτηση για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς


Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η Θ' ΕΠΚΑ προωθεί την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Καδμείου, εντός της πόλης της Θήβας, όπου έχουν ανασκαφεί και διατηρούνται ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του μυκηναϊκού ανακτόρου, ώστε ο χώρος να αξιοποιηθεί, να γίνει επισκέψιμος στο κοινό και να συμβάλλει μέσα από τη γνώση στη σύνδεση του παρελθόντος με το σύγχρονο αστικό προφίλ της πόλης.
Επιπλέον, εκπονείται από την Υπηρεσία μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Τροπαίου των Λεύκτρων, ώστε να αναδειχθεί το ιστάμενο μνημείο, που τοποθετήθηκε από το στρατηγό Επαμεινώνδα και τους Θηβαίους μετά τη νίκη τους επί των Λακεδαιμονίων το 371 π.Χ.
Η Βοιωτία διαθέτει ανοιχτά στο κοινό και επισκέψιμα δύο σύγχρονα Αρχαιολογικά Μουσεία που αναδεικνύουν το σημαντικό πολιτισμό και την ιστορία της στο πέρασμα των αιώνων. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, τα οποία εγκαινιάστηκαν το Μάιο του 2008 και το Μάιο του 2009, αντίστοιχα. Η ανακαίνιση και η επανέκθεση των παραπάνω Μουσείων ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Επίσης από το 1994 είναι ανοικτή στο κοινό η Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου.
Παράλληλα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς η επανέκθεση, μέσω του ΕΣΠΑ, του Μουσείου Θήβας μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ.
Οσον αφορά τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές αρχαιότητες, στο έργο της αρμόδιας 23ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Νομό Βοιωτίας περιλαμβάνονται τα εξής έργα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ (Ε.Π. «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» 2000-2006) και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα:
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Αναστήλωσης υλοποιήθηκε το έργο « Στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση των καθολικών της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά Βοιωτίας». Ο προϋπολογισμός του υποέργου της 23ης ΕΒΑ ανέρχεται στο ποσό των 550.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του όλου έργου ήταν 1.418.424,46 ευρώ.
Επίσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και τη συναρμόδια για την περιοχή Θ' ΕΠΚΑ υλοποιήθηκε το έργο «Επέκταση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» και εκπονήθηκε η σχετική μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων (ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21-Θ/90338/1306/19-9-08 και ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21-Θ/56860/955/1-9-09 Υ.Α.). Ο προϋπολογισμός του υποέργου της Εφορείας ανέρχεται στο ποσό των 125.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός
προϋπολογισμός
του όλου έργου ήταν 8.294.218,87 ευρώ.
Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας του Γ' ΚΠΣ, υλοποιήθηκε, μέσα στην πόλη της Θήβας, το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων στη Θήβα (Αγ. Γρηγόριος Θεολόγος, Αγ. Γεώργιος, Δικαστικό Μέγαρο)» από την αρμόδια μέχρι την 1η -6-2006 1η ΕΒΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 329.994 ευρώ.
Στο πεδίο της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επισημαίνεται ότι στο Νομό Βοιωτίας έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. σαν διατηρητέα τα μνημεία (κατοικίες, σχολεία, ωρολόγια, ταφικά μνημεία κ.λ.π.) που εμπεριέχονται στον πίνακα, ο οποίος κατατίθεται συνημμένος.
Β. Γενική Γραμματεία Τουρισμού
Η ανάπτυξη του τουρισμού μέσω της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, αποτελεί βασικό και ήδη εκφρασμένο στόχο της τρέχουσας τουριστικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ο ΕΟΤ, δρουν ήδη σε όλα τα επίπεδα (κανονιστικό, ρυθμιστικό, σχεδιασμού, προβολής και διαφήμισης ) για την ορθολογική τουριστική ανάπτυξη του ελληνικού χώρου, αλλά και ειδικότερα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας περιοχών που διαθέτουν πολυάριθμα και σημαντικά μνημεία.
Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι αρμόδια για την διασφάλιση του πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή του συνόλου της χώρας. Η πολιτική του Υπουργείου είναι προσανατολισμένη στην ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επανατοποθέτησή του και τη διεύρυνση της εικόνας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού μέσα από την ανάπτυξη και καθιέρωση νέων μορφών τουρισμού. Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας βασικός τέτοιος τομέας και αποτελεί προτεραιότητά
μας η ανάπτυξή του, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Νομός Βοιωτίας , που διαθέτουν πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.
Η ενιαία προβολή και διαφήμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος προωθείται μέσω της παροχής σύμφωνης γνώμης σύμφωνα με το άρθ.30 του ν.3498/2006 (ΦΕΚ 230/Α). Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Τουρισμού είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό της τουριστικής προβολής της χώρας ή περιοχών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Συγχρόνως ο συντονισμός στοχευμένων ενεργειών για την προβολή επιμέρους περιοχών της χώρας, σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 1 του Ν.2160/1993, γίνεται μέσα από τις Νομαρχιακές Επιτροπές Τουριστικής Προβολής (ΝΕΤΠ). Έτσι, η Γενική Γραμματεία Τουρισμού ελέγχει όλες τις δράσεις τουριστικής προβολής και παρέχει τη σύμφωνη γνώμη της προς δράσεις που αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις , οι Δήμοι και οι λοιποί φορείς του δημοσίου τομέα, με σκοπό την ενίσχυση της εναρμόνισης της προβολής των περιοχών της χώρας.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ


Η ερώτηση της Βουλευτού Άριας Αγάτσα έχει ως εξης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: κ. Παύλο Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Αθήνα, 17 Μαΐου 2010
ΘΕΜΑ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υπουργέ,
η αποδοχή και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, η διατήρηση και διαφύλαξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ένα σαφές μήνυμα ειρήνης, κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης.
Ο Νομός Βοιωτίας παρουσιάζει μια ιστορική-πολιτιστική διαδρομή ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εκπέμπει ένα μήνυμα που συνδέει την παράδοση με την νεωτερικότητα και την νεωτερικότητα με την μετανεωτερικότητα. Ένα μήνυμα σύγχρονο που αφορά την κοινωνία της πληροφορίας και τον άνθρωπο της, την οικουμενικότητα του πολιτισμού.
Η ανάδειξη αυτού του πολιτισμού και αυτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πυλώνας ανάπτυξης και προοπτικής για τη Βοιωτία.
Ενδεικτικά αναφέρω: η βυζαντινή παράδοση με τη Μονή του Οσίου Λουκά, την Παναγία της Σκριπούς, η Χαιρώνεια, η Αράχοβα, το Δίστομο, το Ιερό του Πτώου Απόλλωνα, οι Πλαταιές, η Τανάγρα, τα Λεύκτρα, οι Θεσπιές, η Θήβα του Μυκηναϊκού πολιτισμού και η
Λιβαδειά με τη λαϊκή παράδοση.
Επιπροσθέτως θα ήθελα να επισημάνω την παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική σημασία που έχουν οι πινακίδες Γραμμικής Β, που ήρθαν στο φως από τους Βασίλη Αραβαντινό, Λουί Γκοντάρ και Άννα Σακόνι. Αρχαιολογικά ευρήματα που κρυβόταν κάτω από το πολύβουο κέντρο της σημερινής Θήβας, στην οδό Πελοπίδος.
Κύριε Υπουργέ, Κυρία Υπουργέ,
ΕΠΕΙΔΗ
Ο τόπος διαμορφώνει τη σχέση μας τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους. Ο τόπος μάς επιτρέπει να αντιληφθούμε τόσο το τοπικό, όσο και το παγκόσμιο.
Η καταξίωση και η συσσωρευμένη ιστορική γνώση που την θεωρούμε πολύτιμη και για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να έχει την δική της καταγραφή-αποτύπωση και να αποτελέσει πυλώνα τουριστικής-οικονομικής ανάπτυξης περιοχών με την προαναφερόμενη πολιτιστική κληρονομιά.
ΕΡΩΤΑΣΤΕ
1. Έχετε στους σχεδιασμούς του υπουργείου σας την πολιτιστική ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Βοιωτίας και με ποιες προτεραιότητες;
2. Πως εκτιμάει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Βοιωτίας, για την τουριστική-οικονομική ανάπτυξη; Αριάδνη Αγάτσα, Βουλευτής Ν. Βοιωτίας