Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Αυτοί και εμείς...

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση προς τους διεθνείς και ντόπιους τραπεζίτες, προκειμένου να λάβει βοήθεια για την εξυπηρέτηση του χρέους, να εκποιήσει κρατική περιουσία προσδοκώντας να συγκεντρώσει 50δις ευρώ.
Βλέποντας την ανάλογη περίπτωση της Αργεντινής θα μάθουμε για τις μίζες που απλόχερα μοίραζαν οι εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων σε πρωθυπουργούς, υπουργούς και συνδικαλιστές, για να βάλουν στο χέρι, αντί πινακίου φακής την κρατική περιουσία.
Το μέγεθος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων- εκποιήσεων στην Ελλάδα είναι δυο φορές αυτού που υλοποιήθηκε στην Αργεντινή.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική κρίση εκπροσώπων μεγάλων κεφαλαιοκρατικών funds οφείλεται στο γεγονός ότι παίζουν με τα ομόλογα και τα στοιχήματα πτώχευσης της Ελλάδας. Αλλά και ο τρόπος που θα δράσουν οι αγορές και με τις επιλογές που θα προκρίνουν, θα καθοριστεί ποιοι θα χάσουν και ποιοι θα κερδίσουν. Από το μέγεθος των αντιπάλων σε αυτή τη μάχη των «βουβαλιών» προδικάζεται ότι η σύγκρουση θα είναι ανάλογα δυνατή με πολλαπλά μηνύματα για την εξέλιξη της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης.
Η θορυβώδης λοιπόν παρουσία τους, αρχής γινομένης με την άρνηση ψήφου προς το νομοσχέδιο του τζόγου από μέρους τον κυρίων αυτών, έχει να κάνει με τη δήλωσης της παρουσίας τους ώστε να διεκδικήσουν το ανάλογο μερίδιο των αφεντικών τους από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η διατύπωση της όποιας διαφωνίας στα πλαίσια της συζήτησης για τη στήριξη του κυβερνητικού σχεδίου αποδόμησης της ζωής των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, από μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι γιατί ξύπνησε μέσα τους ξαφνικά κάποιο σοσιαλιστικό παρελθόν, που έτσι και αλλιώς δεν έχουν. Άλλωστε όταν συζητούσαν τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων ή το ασφαλιστικό κανένας δεν σήκωσε το ανάστημά του όπως πρόσφατα με το νομοσχέδιο για το πως θα μοιρασθεί ο τζόγος ... Οι θεατρινισμοί αυτοί είναι στάχτη στα μάτια των εργατών και των φτωχών μικροαστικών στρωμάτων που σήμερα πλήττονται. Πίσω από αυτή την αντίδραση είναι μόνο η αγωνία τους για να μην χάσουν την ευκαιρία στο φαγοπότι.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τους συναδέλφους τους στην ΝΔ και τους κολαούζους, πλασιέ βιβλίων τηλε-αστέρες του ΛΑΟΣ, όπως παρέδωσαν τους εθνικούς δρόμους στους μεγαλοεργολάβους μπαταχτζήδες τους, τώρα ετοιμάζονται να παραδώσουν στα αφεντικά τους ό,τι Δημόσιο ακόμα απομένει για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Τώρα που τα φορολογικά έσοδα ισούνται με τις υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια και μισθούς, είναι αναγκαίο για να συνεχίσουν να υπάρχουν προϋποθέσεις ζωής για τους εργαζόμενους, η δράση του κινήματος δεν πληρώνω να επεκταθεί και να συνδεθεί με όλους τους εργατικούς αγώνες που θα δοθούν, την αμέσως επόμενη περίοδο για να εμποδίσει την καταστροφή των κοινωνικών υπηρεσιών.

Η ελπιδοφόρα και με αρχές, ενιαίο-μετωπική δράση του κινήματος “δεν πληρώνω την κρίση τους”, σε όλα τα μέτωπα που είδη έχει οργανωθεί (διόδια, εισιτήρια, νοσοκομεία, κλπ.), είναι μια σημαντική αντίδραση των μαζών με προοπτική, γιατί βγάζει τους εργαζόμενους και τους άνεργους από την καταθλιπτική ενατένιση της καταστροφής που συντελούν γύρω μας οι γύπες του κεφαλαίου και τους ρίχνει στην πάλη για την διεκδίκηση της ζωής τους. Αυτή η ενιαίο-μετωπική δράση στην βάση αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων και η άμεσο-δημοκρατική λειτουργία, είναι σήμερα απαίτηση από όλους αυτούς που βαρέθηκαν τα καπελώματα από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, που συχνά πυκνά στο παρελθόν αντικατέστησαν τα θέλω των ψηφοφόρων τους, με τα δικά τους.
Είναι απαίτηση όλων αυτών που δεν θέλουν να διαπραγματευτούν και δεν διαπραγματεύονται την αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή και την απαιτούν ολοκληρωτικά δική τους.
Οι επιτροπές του «δεν πληρώνω την κρίση τους» αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους κίνδυνους για το καπιταλιστικό κράτος των εργολάβων, των τραπεζιτών, του πολιτικού τους προσωπικού και των επιλογών τους. Η αιχμή της δράσης του είναι η σύνδεση των επιμέρους επιλογών δράσης με τα συνολικά ζητήματα της κρίσης και συμπυκνώνεται στην ολική και μονομερή άρνηση της πληρωμής του χρέους που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιουργεί.
Οι επιτροπές σήμερα είναι από τα πιο ζωτικά κύτταρα δράσης των καταπιεσμένων της κοινωνίας γιατί αποκαλύπτουν και δρουν παλεύοντας τις πολιτικές που το κεφάλαιο με τα τσιράκια του προσπαθεί να εφαρμόσει, εκπαιδεύουν και πολιτικοποιούν τους συναγωνιστές, σε μια πορεία να δώσουν συνολική απάντηση στην κρίση. Η αναντικατάστατη μορφή λειτουργίας τους, σε συνθήκες μάλιστα γενικής πολιτικής αποστροφής των μαζών λόγο της εμπειρίας τους, όχι μόνο από τα αστικά κόμματα αλλά και από την επαφή τους με οριζμένες εργατικές οργανώσεις που αποδεικνύονται κατώτερες των προσδοκιών τους, πρέπει να διαφυλαχτεί για να συνεχίσει να αποτελεί των πυρήνα που η μαζική αντίδραση αναπτύσσεται και κοινωνικοποιείται δημιουργώντας μελλοντικές παρακαταθήκες.
Η αναγνώριση της πάλης των Επιτροπών έχει φέρει την λυσσαλέα επίθεση λάσπης και τρομοκρατίας προς τους συναγωνιστές του κινήματος από την μεριά της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων. Μας αναγνωρίζουν σαν τον υπό αριθμόν ένα κίνδυνο.
Εμείς οργανωνόμαστε και θα επιτεθούμε διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από τα πάντα.
Η έφοδος στους ουρανούς είναι μπροστά μας………….

29-4-2011
Από την Επιτροπή Αγώνα Λιβαδειάς.
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤ.

"Ώρα για πολιτιστική επανάσταση"

Το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι τούτο: Οι Έλληνες πολίτες – που ποτέ δεν μένουν μακριά από τους αγώνες, όταν βέβαια διαπιστώνουν ότι η δημοκρατία (με την ευρύτερη έννοιά της), η κοινωνική συνοχή και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους, κινδυνεύουν – τί μπορούν ή, καλύτερα, τί οφείλουν να πράξουν; Η άποψή μου είναι ότι – πέρα απ’ τη αδιαπραγμάτευτη εκπλήρωση τής βασικής συνταγματικής τους υποχρέωσης για συμμετοχή σε κάθε κινητοποίηση και απεργία που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων τους – οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα (για να μην πω τη μοναδική ευκαιρία) να οργανώσουν πολιτιστική επανάσταση, μόνη ικανή να γεννήσει νέες πολιτικές ιδέες και δυνάμεις. Να παραμερίσουν, δηλαδή, όσους πολιτικούς και πολιτικά κόμματα τούς θέλουν μόνο ως χειροκροτητές και ψηφοφόρους και να οργανωθούν μαζικά σε πολιτιστικούς και μορφωτικούς συλλόγους και σε σωματεία, που θα αγωνίζονται για τη σωστή ενημέρωση, θα αξιοποιούν τους δημοκρατικούς αγώνες γενεών και γενεών και – σε συνεργασία με τους φορείς των εκπαιδευτικών – θα οπλίζουν τους νέους με επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης δεν πρέπει να πουληθεί, ούτε ένας παραγωγικός φορέας (που αντλεί τη δύναμή του από το φυσικό πλούτο τής χώρας μας) δεν επιτρέπεται να βρεθεί σε ξένα χέρια. ΄
Γειτονιά με γειτονιά, χωριό με χωριό, πόλη με πόλη οι παραπάνω μορφωτικοί σύλλογοι θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα τεράστια πολιτισμικά αποθέματα που έχει η Ελλάδα τα οποία, σκόπιμα, απαξιώνει η κυρίαρχη τάξη. Στη Θήβα, για παράδειγμα, ένα πολιτιστικό κίνημα μπορεί να επιβάλει στο Δήμο να κατεδαφίσει την παλιά ¨Δημοτική Αγορά¨*, ώστε να βγουν στην επιφάνεια τα πολιτιστικά πλουσιότερα στον κόσμο πολύτιμα αρχαία αντικείμενα του περίφημου ¨Καδμείου Ανακτόρου¨ **. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην περιοχή της Λιβαδειάς, όπου αποφασισμένοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τους πολιτιστικούς τους συλλόγους, να πιέσουν τους Δήμους για να αναδείξουν τα σπάνια πολιτιστικά στοιχεία τού ¨Τροφώνιου Μαντείου¨ της Λιβαδειάς, και των αρχαίων θεάτρων τού Ορχομενού και της Χαιρώνειας***.
Και είναι ακριβώς μια τέτοια μορφή πολιτιστικής επανάστασης – η οποία ασφαλώς χρειάζεται να απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη τη χώρα –, που μπορεί να αναδείξει, και μάλιστα πολύ γρήγορα, μια καινούργια γενιά πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, ικανή να πάρει και να ασκήσει πολιτικές εξουσίες με νέες ιδέες και νέα προγράμματα.

* Σχετική πρότασή μου για το θέμα τής ανασκαφής τής ¨Δημοτικής Αγοράς¨ τής Θήβας, όπου αποδεδειγμένα υπάρχει το πιο πλούσιο στον κόσμο - σε αρχαιολογικά ευρήματα – Μυκηναϊκό Ανάκτορο της ¨Καδμείας Ακρόπολης¨, έχει ήδη υιοθετήσει ο Εμπορικός Σύλλογος της Θήβας, με ομόφωνη απόφασή του.
**Για τη μεγάλη προσφορά των αρχαιολογικών ανασκαφών στην πόλη της Θήβας κάνει λόγο πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Ελευθεροτυπία¨, της 20/4/2011, ¨Ορίζοντες¨, σελ. 11, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: ¨Φως σε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο – σε εκείνον του Ισμήνιου Λόφου της Θήβας – ετοιμάζεται να ρίξει ελληνοαμερικανική ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλείς τους καθηγητές Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Bucknell Στέφανι Λάρσον και Κέλβιν Ντέιλι, μαζί με τον έφορο Αρχαιοτήτων Β. Αραβαντινό¨. Οι επιστήμονες αυτοί υποστηρίζουν ότι η παραπάνω ανασκαφή θα αποτελέσει μια λαμπρή ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για το ιερό του Ισμήνιου Απόλλωνα – κύριου ανταγωνιστικού του αντίστοιχου του Απόλλωνα των Δελφών από τον 7ο έως τον 4ο π.Χ. αιώνα – και να επανατοποθετήσουμε τη Θήβα στη θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
***Η αδιαφορία που δείχνουν τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα αρχαία θέατρα του Ορχομενού και της Χαιρώνειας μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για τους πολιτιστικούς συλλόγους των δύο περιοχών, ώστε να πάρουν τα μέλη τους την υπόθεση αποκατάστασης και αξιοποίησής τους στα χέρια τους. Αξίζει γι’ αυτό να έρθουν σε επαφή με το φίλο πρόεδρο του σωματείου ¨Διάζωμα¨, πρώην υπουργό Πολιτισμού και δήμαρχο Καλαμάτας Σταύρο Μπένο (6974049404) και να του ζητήσουν να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του δραστήριου φορέα του οποίου ηγείται τα δύο εκείνα σπάνια μνημεία του ελληνικού πολιτισμού.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Συνάντηση Τσόνογλου με αγρότες στον Χρήστο Παπουτσή

Οι εκπρόσωποι των αγροτών και των αγροτικών συλλόγων κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα και ζήτησαν την άμεση στελέχωση του τμήματος ασφαλείας και της αστυνομικής διεύθυνσης ΑΤ Θήβας, την αύξηση των περιπολιών και την λήψη μέτρων προστασίας από την ΔΕΗ των μετασχηματιστών που αποτελούν άλλωστε και περιουσία της. Μάλιστα, υπέδειξαν και πρακτικούς τρόπους παρακολούθησης των συστημάτων για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο υπουργός απάντησε ότι «Οι δυνάμεις ασφαλείας ασχολούνται διαρκώς και να αισθάνεστε ασφαλείς γιατί το Υπουργείο είναι εδώ και η αστυνομική υποδιεύθυνση Θήβας καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την πάταξη του εγκλήματος». Η διαπίστωση του Υπουργού είναι ότι πίσω από αυτές τις οργανωμένες κλοπές υπάρχουν και άλλα οργανωμένα συμφέροντα αγοράς του χαλκού και οι έρευνες θα συνεχιστούν. Ο υπουργός τόνισε ότι «Είναι αλήθεια ότι πρέπει να γίνει αύξηση ιδίως των εποχούμενων προσώπων των τμημάτων ασφαλείας παρά το γεγονός ότι έχουμε δυσκολίες στην εκταμίευση των πιστώσεων που αφορούν τα Α.Τ και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά». Επίσης, αναφέρθηκε και στη μετανάστευση τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος γίνεται μόνο με την σύλληψη των μεταναστών και χρειάζονται υποδομές και το κεντρικό ζήτημα είναι που θα βρεθούν οι χώροι για την κράτησή τους μέχρι να περατωθεί η διαδικασία απέλασης καθώς τα Α.Τ δεν επαρκούν για μακροχρόνιες κρατήσεις των αλλοδαπών.
Στο τέλος η κυρία Τσόνογλου ευχαρίστησε τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του και τόνισε ότι είναι διαπιστωμένο ότι η εγκληματικότητα των αστικών κέντρων μεταφέρεται στην επαρχία και η επαρχία Θήβας είναι το πλησιέστερο μέρος στην Αττική έχει και θα έχει ακόμα εντονότερο πρόβλημα από παραβατικές συμπεριφορές αλλοδαπών ιδίως και ότι θα πρέπει να επιδείχθεί ιδιαίτερη προσοχή, τα Α.Τ θα πρέπει να προμηθευτούν με οχήματα ταχείας καταδιώξεως και περιπολικά γιατί στην επαρχία Θήβας υπάγεται και η περιοχή του Δηλεσίου που εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15.000 στρεμμάτων, οι κλοπές είναι σχεδόν καθημερινές, το Α.Τ Σχηματαρίου έχει ελάχιστη δύναμη και δεν επαρκεί για την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων της περιοχής.
Κλείνοντας ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα στη Θήβα σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς της πόλης για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή και ότι οι πολίτες θα πρέπει αισθάνονται ασφαλείς γιατί η πολιτεία επαγρυπνά διαρκώς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αυτό οδήγησε σε ένα μεγάλο χρέος για την περιφέρεια μας ( περίπου 35.000.000 Ευρώ). Μας χορηγήθηκαν 7.500.000 και φυσικά αναζητούνται τα υπόλοιπα.
Σε αυτές τις συνθήκες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ ψήφισαν τις εισηγήσεις που διαχειρίζονται την μιζέρια και την φτώχεια μας στο επίπεδο της περιφερειακής διοίκησης.
Αποστασιοποιημένοι από αυτή την λογική, αλλά με διαφωνίες σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα φάνηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε τις εισηγήσεις, μίλησε για την άμεση ανάγκη ενημέρωσης του λαού και την σημασία της κινητοποίησης του για να διεκδικήσει όσα δικαιούται και του ανήκουν. Μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικής αμφισβήτησης των πολιτικών που υπηρετούν το κεφάλαιο και υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων. Υπογράμμισε πως θέλουν να στρέψουν τους δήμους και τις Περιφέρειες στην αναζήτηση πόρων από την φορολόγηση του λαού.
Στην ίδια συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ορισμένα διαχειριστικά ζητήματα.
Σημαντικό εκτιμάμε πως ήταν το θέμα που δημιουργήθηκε με την συζήτηση για την κατασκευή έργου προστασίας ενός τμήματος του δρόμου προς την Κύμη από κατολισθήσεις και από την φθορά της Θάλασσας.
Ενώ υπήρχε κάποια μελέτη από το Πανεπιστήμιο προτείνοταν και άλλη από ιδιώτες, σαν απαραίτητη.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναγνωρίζοντας την σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου είχε κάνει ερώτηση ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του. Στην σημερινή συνεδρίαση, όμως, απείχε της ψηφοφορίας ζητώντας άμεσα να αποσαφηνιστεί η κατάσταση με τρόπο που θα διασφαλίσει την καλύτερη εκτέλεση του έργου και φυσικά το χαμηλότερο κόστος.
Σαν ειδική συνεδρίαση θεωρήθηκε η συζήτηση για την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων, των υποχρεώσεων και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων της περιφέρειας.
Ουσιαστικός και χαρακτηριστικός είναι ο συγκεντρωτικός πίνακας που υποβλήθηκε.
Ο πίνακας αυτός απεικονίζει την διαφορετική διαχειριστική κατάσταση, που υπάρχει σε κάθε νομό και για την οποία άμεση και συγκεκριμένη ευθύνη έχουν οι ασκήσαντες την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οι εκφραστές της πολιτικής τους στα όργανα της τοπικής διοίκησης.
Ο τρόπος και η διαδικασία που κατανέμουν πιστώσεις, χρηματοδοτούν, προγραμματίζουν και υλοποιούν τα έργα.
Και φυσικά το θεσμικό πλαίσιο της κεντρικής εξουσίας που διαμόρφωνε τους όρους της συγκεκριμένης διαχείρισης.
Θέλουμε να σχολιάσουμε τα δάνεια ( 35.276.000 ) που χρεώνεται η Περιφέρεια και φυσικά να ζητήσουμε εξηγήσεις για τον λόγο που έγιναν. Γιατί δεν επιδιώχθηκε κρατική χρηματοδότηση; Σε τι συγκεκριμένα έργα αντιστοιχούν; Πως θα αποπληρωθούν;
Θέλουμε να αποσαφηνιστεί για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αξίας 237.487.941. Τι ποσά χρηματοδότησης έχουμε εξασφαλίσει ; Τι θα κάνουμε γι’ αυτά που λείπουν ; Πως αισθάνονται όσοι δημοπρατούσαν έργα χωρίς πιστώσεις για την δημιουργία εντυπώσεων ;
Γιατί δεν προχωράει η διαδικασία των έργων που έχουν ενταχθεί, αξίας 72.382.879 ; Τι εμποδίζει ;
Πως εξηγείτε την μη είσπραξη βεβαιωμένων απαιτήσεων προς τρίτους, ύψους 1.250.000, όπου η Βοιωτία είναι πρωταθλητής.
Τι απέδωσε η συμμετοχή στις δεκάδες επιχειρήσεις που συμμετείχαν οι τέσσερες Νομαρχίες ; Πόσες απ’ αυτές ελεγχθήκαν ; Πότε και με ποια διαδικασία.;
Παράλληλα ζητάμε την συγκεκριμένη καταγραφή και της κινητής περιουσίας που υπάρχει και φυσικά το πώς αυτή αξιοποιείται.
Ζητάμε αναλυτική καταγραφή των κτιρίων που ενοικιάζουμε αλλά και των υπηρεσιών που αναθέτουμε σε εργολάβους. Αναλυτική περιγραφή των διατιθέμενων ποσών.
Σε αυτή την λογική και εν αναμονή των σχετικών απαντήσεων…..Επειδή το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και σχετίζεται με όσα επιδιώκει η κεντρική εξουσία αναπτύσσοντας τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων, σε αντίθεση με τις ανάγκες και τα θέλω του λαού…..
Καταψηφίσαμε την απογραφή.

Χρονάς Τάσος
Γκικόπουλος Γιώργος.
Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)

Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου στα Λεύκτρα



Οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι Λιβαδειάς για την Εργατική Πρωτομαγιά

Όμως, η κοινωνική εξέλιξη ποτέ δεν έχει μία όψη. Ειδικά σε τέτοιες «στροφές» της ιστορίας που οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις, τα διλήμματα μπαίνουν από την εξέλιξη των πραγμάτων επιτακτικά και οι συνειδήσεις κάνουν «άλματα». Δεν υπάρχει λοιπόν μόνο η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων, αυτή που διαμορφώνεται από τον αδιάκοπο πόλεμο που διεξάγει η πλουτοκρατία καταστρέφοντας τη ζωή του λαού. Σε τέτοιες στιγμές, όπως αυτή που περνάει ο τόπος, δηλαδή της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, μπορεί να γίνουν πιο εύκολα κατανοητά τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, να γίνει συνείδηση ότι έχει φάει τα ψωμιά του και σαπίζει κατατρώγοντας τις σάρκες των εργαζομένων και του λαού.

Καλούμε όλους εσάς που αγωνιάτε για το αύριο, που ζείτε μέσα στην ανασφάλεια, με το βάρος της καθημερινής εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας, να δώσουμε την απάντηση μας στην κρίση, κόντρα σε κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ. Με καθημερνό αγώνα, με συσπείρωση στο σωματείο μας, στο Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων Λιβαδειάς, με συλλογική δράση μέσα από σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα με οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία για την αντεπίθεση του εργαζόμενου λαού.

 Οριστική απάντηση στην κρίση σε όφελος της εργατικής τάξης και του λαού είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, η κοινωνικοποίηση των μεγάλων μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος, που μπορούν να λειτουργήσουν έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

 Με ενιαίο μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, νεολαίας, διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή για μας, σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας.

 Προοπτική και μέλλον που συνδέεται με τον ασυμβίβαστο αγώνα απαλλαγής από τον ζυγό των μονοπωλίων, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τον απεγκλωβισμό από τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λιβαδειά

Σήμερα, μπορούμε να δουλεύουμε λιγότερο, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να αισθανόμαστε ασφάλεια, να μην έχουμε άγχος για το μέλλον, να απολαμβάνουμε ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Γιατί, όμως, ζούμε χειρότερα και λεηλατείται η ζωή μας; Γιατί αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια και ενισχύεται η απόγνωση; Γιατί τσακίζονται εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα; Γιατί γίνεται ακόμη χειρότερη η ζωή των νέων, των παιδιών, των γυναικών, των συνταξιούχων; Γιατί κατακερματίζονται κράτη και απειλούνται λαοί με νέους πολέμους; Γιατί ο πλανήτης χτυπιέται ασύστολα στο βωμό του κέρδους και κινδυνεύουμε από τα ίδια τα φυσικά φαινόμενα;
H απάντηση βρίσκεται στο ερώτημα «ποιος κάνει κουμάντο;», στο γεγονός ότι ο παραγόμενος από την κοινωνία πλούτος δεν επιστρέφει σ´ αυτούς που τον παράγουν, ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας. Γιατί τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, στα μονοπώλια. Γι´ αυτό έχουμε συνεχείς οικονομικές κρίσεις.
O καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είτε σε περιόδους ανάπτυξης είτε πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης, δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο, παρά μόνο βαρβαρότητα σε όλα τα επίπεδα. Διέξοδος από την κρίση για τον καπιταλισμό σημαίνει καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, απαξίωση της εργατικής τάξης, της τιμής της εργατικής δύναμης, χρεοκοπία του λαού για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Στο κράτος των μονοπωλίων δεν μπορεί να κερδίζουν οι εργαζόμενοι μαζί με τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές. Από το δικό σου ιδρώτα τρώνε όλοι αυτοί. Όσο κερδίζει το κεφάλαιο, τόσο θα χάνουν οι εργαζόμενοι.

Πόλεμος στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει. Ανατροπές παντού!
Χρειάζεται να υψώσουμε αδιαπέραστο τείχος, να αναπτυχθούν ταξικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που χτυπάει δικαιώματα, που καταδικάζει την εργατική οικογένεια στην ανεργία, τους οδηγεί ομήρους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Nα ενώσουμε τις δυνάμεις για ανατροπές παντού. Από τα εργοστάσια, τα καράβια και τους χώρους δουλειάς μέχρι τις γειτονιές, τους χώρους που ζει, εργάζεται και μορφώνεται η εργατική οικογένεια.
Ανατροπές στο συσχετισμό δύναμης, για να απαλλαγούμε από το ζυγό των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων, για την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Aπέναντί μας έχει συγκροτηθεί ένα αντιλαϊκό, αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων που αποτελείται από κυβέρνηση, κεφάλαιο, E.E., κόμματα του ευρωμονόδρομου και διαλαλεί με όλους τους τρόπους, ότι σήμερα θα πρέπει να μη διεκδικούμε, να μην αμφισβητούμε τις επιλογές της πλουτοκρατίας, αλλά να σκύβουμε συνεχώς το κεφάλι στις εργοδοτικές απαιτήσεις, να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Την ίδια στιγμή, με το μάτι στο μέλλον, ετοιμάζουν από σήμερα το έδαφος, ώστε μετά την κρίση να πολλαπλασιαστούν πιο εύκολα και γρήγορα τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Nα μη δεχτείς να σε «γδάρουν» για να διασωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Κανένας εργάτης δεν πρέπει να δεχτεί το μέλλον που μας ετοιμάζουν, να μη δεχτεί ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά -ιδιαίτερα η νεολαία δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις-, ότι ο καπιταλισμός μπορεί να δεχτεί διορθώσεις, ότι με διαφορετική διαχείριση το σύστημα μπορεί να εξανθρωπιστεί. Πρέπει να απομονώσει τις φωνές, που με επαναστατικές κορόνες, στηρίζουν τις διαχειριστικές προσπάθειες διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος. Nα προβληματιστεί για τις φωνές που σταθερά μιλούν ενάντια στο ΠAME και συκοφαντούν το ταξικό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες.
Ανατροπές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απαιτείται μέτωπο με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αυτούς, δηλαδή, που προσπαθούν να αφοπλίσουν την εργατική τάξη, τους δουλοπρεπείς στην κάθε κυβέρνηση και την εργοδοσία, που υπονομεύουν τους ταξικούς αγώνες και βάζουν πλάτη για την κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και δικαιωμάτων, για να υλοποιούνται οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές χωρίς λαϊκές αντιδράσεις.
Επιβάλλεται μετωπική, ταξική σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της. Έχουν πάρει ήδη το μήνυμα, αλλά πρέπει να κατοχυρωθεί και να γενικευτεί. Nα βλέπουν κάθε μέρα σε κάθε τόπο δουλειάς πως υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι εργατών, το οποίο δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.
Δυναμώνουμε την κοινωνική συμμαχία.
Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αλλαγή τάξης στην εξουσία
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, η εργατική τάξη, οι αγρότες και οι επαγγελματίες που υποφέρουν, οφείλουν, να οργανωθούν, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με τους εργάτες στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια, διαχωρίζοντας τις δυνάμεις τους από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Δε χωρά καμιά καθυστέρηση. Κάθε λεπτό, κάθε στιγμή πρέπει να μπει στην υπηρεσία της λαϊκής συσπείρωσης, της κινητοποίησης πλατύτερων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. O δρόμος δεν είναι εύκολος. Χρειάζονται συλλογικές και ατομικές θυσίες, αντοχή, ανθεκτικότητα, ισχυρή αντίδραση που μπορεί να εμποδίσει τα σχέδια σε βάρος των εργατών και των συμμάχων τους. Αυτές οι θυσίες έχουν σπουδαιότητα, σε σύγκριση με τη θηλιά στο λαιμό που επιβάλλει σήμερα το σύστημα.
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές (όπως υγεία, μόρφωση, λαϊκή στέγη, πολιτισμός, αθλητισμός, περισσότερος ελεύθερος χρόνος), για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τους ενοχλεί. Θίγει την κυριαρχία των μονοπωλίων στη ζωή μας. Όσοι περισσότεροι εργάτες το κατανοούν και το βάζουν στη ζωή, όσο πιο γρήγορα ο εργαζόμενος λαός αντιληφθεί τη δύναμή του, τόσο πιο άμεσα το οπλοστάσιο της πλουτοκρατίας θα αδυνατίζει και θα χρεοκοπεί. H εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μέτωπο αντίστασης σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς, για την προστασία της ζωής, της δουλειάς και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. ΟΧΙ στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Nα εμποδίσουμε τα νέα εγκλήματα σε βάρος των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, στη μείωση των συντάξεων, να εμποδίσουμε να καταργηθεί ό,τι έχει απομείνει στη δωρεάν Υγεία, Παιδεία, στις κοινωνικές παροχές, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Nα πληρώσει η πλουτοκρατία, να σπρώξουμε τους εκμεταλλευτές στο περιθώριο.

Διέξοδος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, υπάρχει. Είναι η δική τους εξουσία, που θα σχεδιάσει την οικονομία των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους, που σημαίνει ότι ο παραγόμενος πλούτος και τα μέσα που τον παράγουν, πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, που θα επιβάλει το νόμο εκείνων που παράγουν τον πλούτο κόντρα σ´ εκείνους που σήμερα τον καρπώνονται. O πλούτος παράγεται απ´ το λαό, άρα ανήκει στο λαό.

ZHTΩ H 1η MAH, MEPA THΣ ΠAΓKOΣMIAΣ EPΓATIKHΣ TAΞHΣ. TIMH KAI ΔOΞA ΣTOYΣ NEKPOYΣ THΣ TAΞHΣ MAΣ
OΛOI ΣTIΣ 10.30 TO ΠPΩI ΣTHN AΠEPΓIAKH ΣYΓKENTPΩΣH TOY ΠAME ΣTΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ )

Στατιστικά στοιχεία ΟΑΕΔ για τα ποσοστά ανεργίας

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 52.332, αυξημένες κατά 14,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (45.702). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 23.313 (αυξημένες κατά 8,56% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 17.359 (αυξημένες κατά 0,33% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 19.079 (αυξημένες κατά 8,55% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 40.672, το 42,68% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 4,89% από τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (38.777).
Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε –7.419 έναντι –10.652 τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο.
Ακολουθεί το αναλυτικό στατιστικό δελτίο του ΟΑΕΔ για την κίνηση της αγοράς εργασίας τον μήνα Μάρτιο του 2011.

Α. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Α.1 ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Μάρτιο 2011 ανήλθε σε 714.675 άτομα. Από αυτά 251.529 (35,19%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 463.146 (64,81%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,16% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,74%.
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 314.741 είναι άνδρες (ποσοστό 44,04%) και οι 399.934 είναι γυναίκες (ποσοστό 55,96%).
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 446.234 άτομα, (ποσοστό 62,44%) , στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 σε 201.198 άτομα, (ποσοστό 28,15%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών σε 67.243 άτομα (ποσοστό 9,41)%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 327.201 άτομα, (ποσοστό 45,78%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 279.729 άτομα, (ποσοστό 39,14%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 98.644 άτομα, (ποσοστό 13,80%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση σε 9.101 άτομα, (ποσοστό 1,27%).
Στους Έλληνες Υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 656.892 άτομα, (ποσοστό 91,91%), στους Υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 46.404 άτομα, (ποσοστό 6,49%) και στους Υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 11.379 άτομα, (ποσοστό 1,59%).
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2011) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Μάρτιο 2010) καταγράφηκαν:
 Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 22.179 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 3,20% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Ηπείρου (5,16%), και αύξηση κατά 112.936 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 18,77% από τον Μάρτιο του 2010.
 Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 6.756 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 2,76% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (6,61%) και αύξηση κατά 68.074 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 37,11% από τον Μάρτιο του 2010.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Μάρτιο 2011 ανήλθε σε 139.787 άτομα, από τα οποία 36.965 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 102.822 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Α.2 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά τον μήνα Μάρτιο ανέρχεται σε 305.952 άτομα. Από αυτά 174.768 (ποσοστό 57,12%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 84.130 (ποσοστό 27,50%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 29.482 (ποσοστό 9,64%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 16.739 (ποσοστό 5,47%) είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, 624 (ποσοστό 0,20%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι και 209 (ποσοστό 0,07%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι. Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 241.981 άτομα.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2011) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Μάρτιο 2010) καταγράφηκαν:
 Αύξηση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά 25.876 άτομα και αύξηση κατά 9.707 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.
 Αύξηση των κοινών και λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 22.193 άτομα και αύξηση κατά 5.524 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.
 Αύξηση των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 3.683 άτομα και αύξηση κατά 4.183 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.
 Μείωση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά –10.582 άτομα και αύξηση κατά 12.032 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.

Β. ΡΟΕΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Β.1 ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 52.332, αυξημένες κατά 14,51% από τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (45.702) και μειωμένες κατά –19,73% σχετικά με τον Μάρτιο του 2010 (65.196).

Β.2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 23.313, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 1.838 άτομα.

Β.3 ΛΗΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 17.359, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 57 άτομα.
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 40.672, το 42,68% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 3,06% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (39.466) και αυξημένο κατά 4,89% από τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (38.777).

Β.4 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Μάρτιο ανέρχονται σε 19.079 μειωμένες κατά –22,07% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (24.483) και αυξημένες κατά 8,55% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (17.577).

Β.5 ΚΑΘΑΡΕΣ ΡΟΕΣ
Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις - ανέρχονται σε –7.419 έναντι –10.652 τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο.
Για περισσότερο αναλυτικά στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο περιφέρειας καθώς και συνοπτικές εκθέσεις, βλ. στο www.oaed.gr.

Ε.Κ ΘΗΒΑΣ: 1Η ΜΑΗ, ημέρα μνήμης, τιμής και αγώνα

Παράλληλα στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ. βρίσκονται οι δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων, ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους (Υγεία ,Παιδεία ,Πρόνοια ), το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και το κλείσιμο Δημόσιων Επιχειρήσεων.
Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, της φορολογίας ,.η ακρίβεια , οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το κλείσιμο των καταστημάτων, η υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι το αποτέλεσμα των αδιεξόδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανασφάλεια, ενώ διατηρούν και αυξάνουν τα προνόμια των οικονομικά ισχυρών, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Μια πολιτική κοινωνικά άδικη και αδιέξοδη για την οικονομία και την προοπτική της χώρας.

Τα νέα μέτρα που προωθούνται με το Σύμφωνο της Ανταγωνιστικότητας που πρόσφατα αποφάσισε η Ε.Ε όπως η συγκράτηση των μισθών και η σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα , η σύνδεση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, οι μεταρρυθμίσεις στην απασχόληση για ευελιξία με ασφάλεια στοχεύουν να καταργήσουν κάθε εργασιακό, κοινωνικό και συλλογικό δικαίωμα σε επίπεδο Ευρώπης και να διαμορφώσουν για τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες της Ευρώπης τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Η περιοχή μας ,λόγω του ότι είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανική, εισπράττει με τον πιο έντονο τρόπο τα αποτελέσματα των αδιέξοδων πολιτικών.
Επιχειρήσεις μία μετά την άλλη κλείνουν ,εργαζόμενοι σε μεγάλα εργοστάσια όπως ο ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ,ΟΛΥΜΠΙΚ ΤΟΥΛΣ είναι μήνες απλήρωτοι ,βιομηχανίες, οργανισμοί κολοσσοί όπως η ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κ.λ.π. ετοιμάζονται για ξεπούλημα , οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο ,οι ελαστικές μορφές απασχόλησης σε λίγο θα εξαφανίσουν την σταθερή εργασία ,η εργοδοτική αυθαιρεσία και η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας τείνουν να γίνουν ανεξέλεγκτες ,τα μαγαζιά και οι μικροεπιχειρήσεις λιγοστεύουν ,η κοινωνική ζωή διαρκώς συρρικνώνεται και η εγκληματικότητα διαρκώς αυξάνεται.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση είναι ανήμπορη να αντιδράσει μπρός σε αυτή την ΄΄ κατηφόρα ‘’ που οδηγείται η χώρα. Είναι υποταγμένη στις εντολές της Τρόικας . Η εφαρμογή μιας άλλης οικονομικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας από την ύφεση, την κρίση και τις «δαγκάνες» των τοκογλύφων δανειστών ,δεν φαίνεται πουθενά.
Γι΄ αυτό οι εργαζόμενοι και η κοινωνία συνολικά, πρέπει να αντισταθούμε.
Φτιάχνουν ένα μέλλον για μας και τα παιδιά μας χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση και ασφάλεια, χωρίς εργασιακές σχέσεις.
Θυσιάζονται τα δικαιώματα στις αγορές, τα κέρδη, την ασυδοσία.
Αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά άδικη για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αδιέξοδη για την πορεία της χώρας μας.
Ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη και η συνέχιση του αγώνα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους χιλιάδες νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματά μας .

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ,όλους τους πολίτες, να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ, να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ και να δώσουν μαζικό και μαχητικό παρόν στην Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση που θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας την Κυριακή 1 Μαΐου και ώρα 10 π.μ.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά Ζήτω οι Εργατικοί Αγώνες

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ.

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

'Αγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης

Ο άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης ανήλθε στο κενό μητροπολιτικό θρόνο των Θηβών επί Πατριαρχείας Λουκά του Χρυσοβέργη (1156-1169). Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 12 ου αι., από γονείς « εὐγενεῖς κατά τό γένος καί ἐναρέτους κατά τήν ψυχήν ». Ἐτυχε ευρείας μορφώσεως, ιδιαίτερα θεολογικής, και υπήρξε κυρίαρχη εκκλησιαστική προσωπικότητα στο δεύτερο μισό του 12 ου αι. στο βοιωτικό χώρο.
Δεν αρκέσθηκε στην ανέγερση ναών (όπως της Υπερενδόξου Θεοτόκου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Δημαρχείο Θηβών) και την ίδρυση μοναστηριών, αλλά παρενέβη με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή του στην αντιμετώπιση κοινωνικών αναγκών. Ανήγειρε Παρθενώνα (Σχολή Θηλέων), μετέτρεψε σε γυναικείο ανδρικό μοναστήρι.
«Μόνος ὁ ἅγιος ἐκεῖνος Μητροπολίτης Θηβών, ὁ Καλοκτένης , ἐποίησε Παρθενῶνα εἰς Θήβας, καί ἔταξε παρθένους ἐπ ' αὐτῷ λαϊκάς καί ἔστι μνημόσυνον αὐτοῦ αἰωνίζον καί χάριν τούτου» (Ράλλη- Ποτλή , Σύνταγμα, 1952, σ. 256).
Εφρόντισε για την αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία, όπως μας πληροφορεί μια εξέχουσα προσωπικότητα, ο Ιωάννης ο Απόκαυκος , Μητροπολίτης Ναυπάκτου (1155-1238). Επίσης άλλαξε τον ρουν των υδάτων του Ισμηνού ποταμού και με είκοσι καμάρες ύψους τριών έως και έξι μέτρων και άνοιγμα τρία μέτρα και είκοσι εκατοστά, μετέφερε το νερό στην πόλη, όπου χρησιμοποιήθηκε ως κινητήρια δύναμη των είκοσι περίπου υδρομύλων, για να καταλήξει στο πότισμα των χωραφιών.
Δυστυχώς οι καμάρες αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20 ου αιώνα. Τα νερά όμως του Ισμηνού ποταμού λέγονται και σήμερα νερά του Αη -Γιάννη. Ακόμη κατασκεύασε τρίτοξη γέφυρα για το πέρασμα του Ασωπού, Νοσοκομείο, Γηροκομείο, Πτωχοκομείο και Ξενώνα, για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Έλαβε μέρος στις Συνόδους του 1166 και 1170 στη Κωνσταντινούπολη επί αυτοκράτορος Μανουήλη του Κομνηνού και πατριάρχη Λουκά του Χρυσοβέργη και υπέγραψε στα Πρακτικά ως « ὁ εὐτελής Μητροπολίτης Θηβῶν ὁ Ἰωάννης ὁρίσας ὑπέγραψα ».
Την όλη προσωπικότητά του απεικονίζει άριστα ο ψαλλόμενος από την Εκκλησία ύμνος: « Ἐσκορπίσας πάντα τά σά πτωχοῖς , Ἱεράρχα τῶν Θηβῶν , πινῶντας καί διψῶντας θεσπέσιε ἐπότισας , ἔθρεψας , ξένους συμπαθῶς ἐπισυνήγαγες πολλούς, ἀσθενεῖς ἐπεσκέψω , ἠμφίεσας γυμνούς, τους ἐν φυλακῇ διηκονήσας αὐτοῖς . Τῶν ὀρφανῶν ὁ πατήρ, ταῶν πενομένων ἡ τροφή, ἡ ἀδαπάνητος τοῦ γήρως ἡ βακτηρία, χειμαζομένων λιμήν , τῶν δεομένων τό μέγα παραμύθιον , τῆς δικαιοσύνης ὁ κανών ὁ εὐθύτατος ».
Le Quien , Oriens Christianus II , σ. 210-211. Μ. Γεδεών, Εκκλησιαστική Αλήθεια IV , l 1883-84, σ. 459. L . Petit , Vizant . Vremenik IX , 1904, σ. 488, 24. Ν. Bees , οπ . π., Vizant . Vremenik ΧΧΙ, 1914, σ. 210. Βασ . Δελβενακιώτη , Ο Μητροπολίτης Ιωάννης ο Καλοκτένης και αι Θήβα ι (ΙΒ΄ μ. Χ. αιών), Αθήναι 1970. Αιδεσιμ . Γεωργίου Παπαγεωργίου , Ο Αγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης και η εποχή του , Θήβα, 1981, σ. 139 και Αι Θήβαι του Μεσαίωνος : Αγιος Ιωάννης ο καλοκτένης και η εποχή του , Θήβα 1967. Περισσότερα για τον ’γιο Ιωάννη τον Καλοκτένη βλ. Γεωργ . Τσεβά , Ιστορία των Θηβών και της Βοιωτίας , τ. Β΄, 1928, σ. 59 κ. ε.

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Αριστοτέλειου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση του έργου «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού σε ζώνες αλιείας οστράκων της Περ.Ενότητας Εύβοιας».
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.

ΘΕΜΑ 7ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις ΣΑΕ 047/6 (ΟΣΚ Α.Ε.), για το έτος 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 8ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τόκους , έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 9ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.), έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 10ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Ίδιων Πόρων, έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 11ο : Έγκριση κατάρτισης Περιφερειακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από πιστώσεις Επιχορηγήσεων Διάφορων Φορέων, έτους 2011.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 12ο : Έγκριση σταδίων και εντολή για εκτέλεση των επομένων σταδίων της μελέτης:
«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΝ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΜΙΟ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ Ε.Ο. 8 (ΟΞΥΛΙΘΟΣ – ΠΛΑΤΑΝΑ)», της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η δικανικότητα του Χριστού στην απολογία του

Οι απαντήσεις αποτελούσαν απόδειξη της πλήρους κατανόησης του ερωτήματος και των σκοπών του Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απέβλεπαν στο να τον φέρουν σε αντιδικία με τη ρωμαϊκή κατοχή. Κλασικό είναι, το ερώτημα των Φαρισαίων: -Είπε ημίν τι σοι δοκεί ; Έξεστιν δούναι Κήνσον Καίσαρι ει ου; Ο Χριστός, που κατάλαβε την πονηρία, τους ζητεί να του επιδείξουν το νόμισμα του Κήνσου, τους ρωτά τίνος την εικόνα φέρει το νόμισμα αυτό, του απαντούν ότι παριστάνει τον Καίσαρα και τότε δίνει την απάντηση: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα τον θεού τω Θεώ». Και η αποστομωτική αυτή απάντηση, που χρησι¬μοποιείται σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, πραγμα¬τοποίησε την τομή ανάμεσα στην εγκόσμια και την υπερκόσμια εξουσία, ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος (Ματθ. κδ' 17 - 22). Ρωτιέται από τον αρχιερέα: «Εξορκίζω σε κατά του θεού τον ζώντος, ίνα ημίν είπης ει συ ει ο Χριστός, ο υιός του θεού.» Δίνεται μια απάντηση της οποίας το νόημα θα αποκαθίστατο ανάλογα με την ερμηνεία του δέκτη ώστε να αποφευχθεί προς το παρόν η άμεση προσφορά της επιδιωκόμενης ομολογίας. «Συ είπας» (Ματθ. κστ' 63-64). Την ίδια απάντηση, περισσότερο διπλωματική, δίνει στον Πιλάτο: «Συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων;’» «Αφ "εαυτού συ τούτο λέγεις ή άλλοι σοι είπον περί εμού;» απαντά ο «κατηγορούμενος». «Το έθνος το σον και οι αρχιερείς παρέδωκάν σε εμοί. Τι εποίησας ; Η βασιλεία η εμή ούχ εστίν εκ του κόσμου τούτου .» (Ιωάν. ιη' 35 - 37). Η απάντηση τερματίζει το πρόσχημα της πολιτι¬κής δίωξης. Πιο οργανωμένη και εφευρετικότερη ήταν η προσπάθεια παγίδευσης του Χριστού με τον μωσαϊκό νόμο. Φαρισαίοι, Σαδδουκκαίοι, Γραμ¬ματείς, Αρχιερείς, «ολέθριος σπείρα θεοστυγών, πονηρευομένων, θεοκτόνων συναγωγή», τον παρα¬φυλάνε σε κάθε βήμα. Πρώτο στάδιο. Επιδίωξη να τον εξαναγκάσουν σε ομολογία της πηγής της εξουσίας του. Στο ερώτημα με ποια εξουσία κάνεις όσα κάνεις, τους απαντά ότι ευχαρίστως θα σας δώσω την απάντηση, αν κι εσείς μου απαντήσετε, αν το βάπτισμα του Ιωάννου έγινε από εντολή του θεού ή από εντολή των ανθρώπων. Το αντερώτημα τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αν έλεγαν από τον θεό, θα τους ερωτούσε: Γιατί δεν τον πιστεύσατε ; Αν έλεγαν από εντολή των ανθρώπων, θα τους αποδοκίμαζε ο λαός, γιατί ο λαός τιμούσε τον Ιωάννη ως προφήτη. Απάντησαν: «Ουκ οίδαμεν». Οπότε, τους αποκρίνεται: «..Ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ» (Ματθ. κα' 23 - 27). Σε άλλη περίπτωση οι Σαδδουκκαίοι επιδιώκουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, θέτοντας το ερώτημα σε ποιόν θ' ανήκει κατά την ανάσταση μια γυναίκα, που σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο την παντρεύονται διαδοχικά επτά αδέλφια για να κάνει παιδί (Σοροράτουμ). Η απάντηση: «Εν τη αναστάσει ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται, αλλ΄ ως άγγελοι θεού εν ουρανώ εισίν» (Ματθ. κα' 23 - 31). Σε μια συναγωγή των Φαρισαίων προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός. -Πείτε μου τους λέγει, τίνος γιός είναι ο Χριστός; Του Δαυίδ, του απαντούν. -Αν όμως ο Δαυίδ τον αποκαλεί Κύριον (είπεν ο Κύριος τω Κυρίω) πώς μπορεί να είναι γιος του; Με άλλα λόγια, ο Χριστός δεν είναι μόνο γιος του Δαυίδ αλλά και γιος του Θεού, για αυτό τον αποκαλεί ο Δαυίδ «Κύριο» (Ματθ. κα' 41 - 46). Κατά τη χριστιανική δι¬δασκαλία, διαζύγιο δεν επετρέπετο παρά μόνο για λόγους μοιχείας. Ενώ ο μω¬σαϊκός νόμος επέτρεπε την απόλυση της συζύγου με το « βιβλίον αποστασίου» για οποιονδήποτε λόγο (Ρεπούντιουμ). Οι Φαρισαίοι θέ¬λουν να τον πιάσουν αντιφάσκοντα και τους αποστομώνει: - Μωυσής προς την σκληροκαρδίαν υμών επέτρεπε υμίν απολύσαι τη γυναίκα υμών απαρχής δε ου γέγονεν ούτω (Ματθ. ιθ' 3-8). Είναι γνωστή η εβραϊκή1 απαγόρευση της εργα¬σίας κατά τα Σάββατα. Του τίθεται δημόσια το ερώτημα, όταν εθεράπευσε το παράλυτο χέρι κάποιου άρρωστου: Έξεοτιν τοις Σάββασιν θεραπεύειν; Και τους αντείπε: Τις έστε εξ υμών, ως έξει πρόβατον εν και εάν εμπέση τούτο τοις Σάββασιν εις βόθυνον, ουχί κρατήσει αυτώ και εγερεί; (Ματθ. ιβ' 10 - 11). Οι περιπτώσεις είναι άφθονες. Μνημονεύω μία ακόμη, γιατί η απάντηση έχει γίνει σήμερα σύνθη¬μα: Τα παιδιά φώναζαν υπέρ του Χριστού: -Ωσαννά τω υιώ Δαυίδ. Οπότε ξεσηκώνονται οι αρχιερείς και οι γραμμα¬τείς και του εφιστούν την προσοχή στις κραυγές αυτές. Και εκείνος αμέσως τους κατηγορεί για άγνοια των γραφών: -Ουδέποτε ανεγνώσατε ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσο αίνων (Ματθ. κα' 1 -17). Το πιο κρίσιμο όμως ερώτημα είναι το δραματικό ερώτημα του Πιλάτου στο οποίον επακολούθησε σιγή από εκείνον που «ελήλυθεν ίνα μαρτυρήση τη αλήθεια»:-Τι εστίν αλήθεια;
Πιστεύω ότι η σιωπή απέβλεπε ουσιαστικά στο να υπογραμμίσει στην ανθρώπινη λογική τη δυσχέρεια του προσδιορισμού της έννοιας και των στοιχείων της αλήθειας, υλικής ή τυπικής. Απάντηση για την αλήθεια σε μια στιγμή σαν εκείνη θα ήταν δείγμα επιπολαιότητας και προχειρολογίας οπουδήποτε κι αν είναι το ψεύδος και η αλήθεια, είτε «εν τοις πράγμασιν είτε εν διάνοια», όπως θέλει ο Αριστοτέλης. Και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο όταν αναζητείται η αλήθεια στην πολιτική, όπου κυριαρχούν τα προσωπικά βιώματα, τα συμφέροντα, τα πάθη, οι μισαλλοδο¬ξίες, ο μανιχαϊσμός, η ιδεοληψία, ο φανατισμός, η σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας όπου πολλές φορές ο αρχηγός και το κόμμα μονοπωλούν τη γνώση και την αλήθεια και θεσπί¬ζουν ένα νέο σύστημα αξιών, που καμιά φορά κυρώνεται με την αστυνόμευση της σκέψης, με το «υπουργείο της αλήθειας» και το σύνθημα «η άγνοια και η δύναμη» του «1984» του Τζώρζ 'Οργουελ. Γι' αυτό και στην πολιτική η κρίση για την αλήθεια ανατίθεται αποκλειστικά στην πλειο¬ψηφία. Στο απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικόδημου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μνημονεύει την ακόλουθη απάντηση στο κρίσιμο πιο πάνω ερώτημα του Πιλάτου: Η αλήθεια εστίν εκ των ουρανών. Εν δε τη γη ουκ εστίν αλήθεια; ξαναρωτά ο Πιλάτος. Εγώ ειμί η αλήθεια. Οψάς οι την αλήθειαν λέγοντες πώς κρίνονται υπό των εχόντων την εξουσίαν επί της γης. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της συνέχειας στον πιο πάνω διάλογο, η προσθήκη αποδίδει το νόημα του Χριστού, εξαίρει δηλαδή τη θεολογική αλήθεια, την αλήθεια «εξ αποκαλύψεως»

Η δικανικότητα του Χριστού στην απολογία του

Οι απαντήσεις αποτελούσαν απόδειξη της πλήρους κατανόησης του ερωτήματος και των σκοπών του Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απέβλεπαν στο να τον φέρουν σε αντιδικία με τη ρωμαϊκή κατοχή. Κλασικό είναι, το ερώτημα των Φαρισαίων: -Είπε ημίν τι σοι δοκεί ; Έξεστιν δούναι Κήνσον Καίσαρι ει ου; Ο Χριστός, που κατάλαβε την πονηρία, τους ζητεί να του επιδείξουν το νόμισμα του Κήνσου, τους ρωτά τίνος την εικόνα φέρει το νόμισμα αυτό, του απαντούν ότι παριστάνει τον Καίσαρα και τότε δίνει την απάντηση: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα τον θεού τω Θεώ».
Και η αποστομωτική αυτή απάντηση, που χρησι¬μοποιείται σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, πραγμα¬τοποίησε την τομή ανάμεσα στην εγκόσμια και την υπερκόσμια εξουσία, ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος (Ματθ. κδ' 17 - 22). Ρωτιέται από τον αρχιερέα: «Εξορκίζω σε κατά του θεού τον ζώντος, ίνα ημίν είπης ει συ ει ο Χριστός, ο υιός του θεού.» Δίνεται μια απάντηση της οποίας το νόημα θα αποκαθίστατο ανάλογα με την ερμηνεία του δέκτη ώστε να αποφευχθεί προς το παρόν η άμεση προσφορά της επιδιωκόμενης ομολογίας. «Συ είπας» (Ματθ. κστ' 63-64). Την ίδια απάντηση, περισσότερο διπλωματική, δίνει στον Πιλάτο: «Συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων;’» «Αφ "εαυτού συ τούτο λέγεις ή άλλοι σοι είπον περί εμού;» απαντά ο «κατηγορούμενος». «Το έθνος το σον και οι αρχιερείς παρέδωκάν σε εμοί. Τι εποίησας ; Η βασιλεία η εμή ούχ εστίν εκ του κόσμου τούτου .» (Ιωάν. ιη' 35 - 37). Η απάντηση τερματίζει το πρόσχημα της πολιτι¬κής δίωξης. Πιο οργανωμένη και εφευρετικότερη ήταν η προσπάθεια παγίδευσης του Χριστού με τον μωσαϊκό νόμο. Φαρισαίοι, Σαδδουκκαίοι, Γραμ¬ματείς, Αρχιερείς, «ολέθριος σπείρα θεοστυγών, πονηρευομένων, θεοκτόνων συναγωγή», τον παρα¬φυλάνε σε κάθε βήμα. Πρώτο στάδιο. Επιδίωξη να τον εξαναγκάσουν σε ομολογία της πηγής της εξουσίας του. Στο ερώτημα με ποια εξουσία κάνεις όσα κάνεις, τους απαντά ότι ευχαρίστως θα σας δώσω την απάντηση, αν κι εσείς μου απαντήσετε, αν το βάπτισμα του Ιωάννου έγινε από εντολή του θεού ή από εντολή των ανθρώπων. Το αντερώτημα τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αν έλεγαν από τον θεό, θα τους ερωτούσε: Γιατί δεν τον πιστεύσατε ; Αν έλεγαν από εντολή των ανθρώπων, θα τους αποδοκίμαζε ο λαός, γιατί ο λαός τιμούσε τον Ιωάννη ως προφήτη.
Απάντησαν: «Ουκ οίδαμεν». Οπότε, τους αποκρίνεται: «..Ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ» (Ματθ. κα' 23 - 27). Σε άλλη περίπτωση οι Σαδδουκκαίοι επιδιώκουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, θέτοντας το ερώτημα σε ποιόν θ' ανήκει κατά την ανάσταση μια γυναίκα, που σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο την παντρεύονται διαδοχικά επτά αδέλφια για να κάνει παιδί (Σοροράτουμ). Η απάντηση: «Εν τη αναστάσει ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται, αλλ΄ ως άγγελοι θεού εν ουρανώ εισίν» (Ματθ. κα' 23 - 31). Σε μια συναγωγή των Φαρισαίων προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός. -Πείτε μου τους λέγει, τίνος γιός είναι ο Χριστός; Του Δαυίδ, του απαντούν. -Αν όμως ο Δαυίδ τον αποκαλεί Κύριον (είπεν ο Κύριος τω Κυρίω) πώς μπορεί να είναι γιος του; Με άλλα λόγια, ο Χριστός δεν είναι μόνο γιος του Δαυίδ αλλά και γιος του Θεού, για αυτό τον αποκαλεί ο Δαυίδ «Κύριο» (Ματθ. κα' 41 - 46). Κατά τη χριστιανική δι¬δασκαλία, διαζύγιο δεν επετρέπετο παρά μόνο για λόγους μοιχείας. Ενώ ο μω¬σαϊκός νόμος επέτρεπε την απόλυση της συζύγου με το « βιβλίον αποστασίου» για οποιονδήποτε λόγο (Ρεπούντιουμ). Οι Φαρισαίοι θέ¬λουν να τον πιάσουν αντιφάσκοντα και τους αποστομώνει: - Μωυσής προς την σκληροκαρδίαν υμών επέτρεπε υμίν απολύσαι τη γυναίκα υμών απαρχής δε ου γέγονεν ούτω (Ματθ. ιθ' 3-8). Είναι γνωστή η εβραϊκή1 απαγόρευση της εργα¬σίας κατά τα Σάββατα. Του τίθεται δημόσια το ερώτημα, όταν εθεράπευσε το παράλυτο χέρι κάποιου άρρωστου: Έξεοτιν τοις Σάββασιν θεραπεύειν; Και τους αντείπε: Τις έστε εξ υμών, ως έξει πρόβατον εν και εάν εμπέση τούτο τοις Σάββασιν εις βόθυνον, ουχί κρατήσει αυτώ και εγερεί; (Ματθ. ιβ' 10 - 11). Οι περιπτώσεις είναι άφθονες. Μνημονεύω μία ακόμη, γιατί η απάντηση έχει γίνει σήμερα σύνθη¬μα: Τα παιδιά φώναζαν υπέρ του Χριστού: -Ωσαννά τω υιώ Δαυίδ.
Οπότε ξεσηκώνονται οι αρχιερείς και οι γραμμα¬τείς και του εφιστούν την προσοχή στις κραυγές αυτές. Και εκείνος αμέσως τους κατηγορεί για άγνοια των γραφών: -Ουδέποτε ανεγνώσατε ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσο αίνων (Ματθ. κα' 1 -17). Το πιο κρίσιμο όμως ερώτημα είναι το δραματικό ερώτημα του Πιλάτου στο οποίον επακολούθησε σιγή από εκείνον που «ελήλυθεν ίνα μαρτυρήση τη αλήθεια»:-Τι εστίν αλήθεια;
Πιστεύω ότι η σιωπή απέβλεπε ουσιαστικά στο να υπογραμμίσει στην ανθρώπινη λογική τη δυσχέρεια του προσδιορισμού της έννοιας και των στοιχείων της αλήθειας, υλικής ή τυπικής. Απάντηση για την αλήθεια σε μια στιγμή σαν εκείνη θα ήταν δείγμα επιπολαιότητας και προχειρολογίας οπουδήποτε κι αν είναι το ψεύδος και η αλήθεια, είτε «εν τοις πράγμασιν είτε εν διάνοια», όπως θέλει ο Αριστοτέλης. Και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο όταν αναζητείται η αλήθεια στην πολιτική, όπου κυριαρχούν τα προσωπικά βιώματα, τα συμφέροντα, τα πάθη, οι μισαλλοδο¬ξίες, ο μανιχαϊσμός, η ιδεοληψία, ο φανατισμός, η σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας όπου πολλές φορές ο αρχηγός και το κόμμα μονοπωλούν τη γνώση και την αλήθεια και θεσπί¬ζουν ένα νέο σύστημα αξιών, που καμιά φορά κυρώνεται με την αστυνόμευση της σκέψης, με το «υπουργείο της αλήθειας» και το σύνθημα «η άγνοια και η δύναμη» του «1984» του Τζώρζ 'Οργουελ.
Γι' αυτό και στην πολιτική η κρίση για την αλήθεια ανατίθεται αποκλειστικά στην πλειο¬ψηφία. Στο απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικόδημου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μνημονεύει την ακόλουθη απάντηση στο κρίσιμο πιο πάνω ερώτημα του Πιλάτου: Η αλήθεια εστίν εκ των ουρανών. Εν δε τη γη ουκ εστίν αλήθεια; ξαναρωτά ο Πιλάτος. Εγώ ειμί η αλήθεια.
Οψάς οι την αλήθειαν λέγοντες πώς κρίνονται υπό των εχόντων την εξουσίαν επί της γης. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της συνέχειας στον πιο πάνω διάλογο, η προσθήκη αποδίδει το νόημα του Χριστού, εξαίρει δηλαδή τη θεολογική αλήθεια, την αλήθεια «εξ αποκαλύψεως»

Η δικανικότητα του Χριστού στην απολογία του

Οι απαντήσεις αποτελούσαν απόδειξη της πλήρους κατανόησης του ερωτήματος και των σκοπών του Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απέβλεπαν στο να τον φέρουν σε αντιδικία με τη ρωμαϊκή κατοχή. Κλασικό είναι, το ερώτημα των Φαρισαίων: -Είπε ημίν τι σοι δοκεί ; Έξεστιν δούναι Κήνσον Καίσαρι ει ου; Ο Χριστός, που κατάλαβε την πονηρία, τους ζητεί να του επιδείξουν το νόμισμα του Κήνσου, τους ρωτά τίνος την εικόνα φέρει το νόμισμα αυτό, του απαντούν ότι παριστάνει τον Καίσαρα και τότε δίνει την απάντηση: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα τον θεού τω Θεώ».
Και η αποστομωτική αυτή απάντηση, που χρησι¬μοποιείται σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, πραγμα¬τοποίησε την τομή ανάμεσα στην εγκόσμια και την υπερκόσμια εξουσία, ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος (Ματθ. κδ' 17 - 22). Ρωτιέται από τον αρχιερέα: «Εξορκίζω σε κατά του θεού τον ζώντος, ίνα ημίν είπης ει συ ει ο Χριστός, ο υιός του θεού.» Δίνεται μια απάντηση της οποίας το νόημα θα αποκαθίστατο ανάλογα με την ερμηνεία του δέκτη ώστε να αποφευχθεί προς το παρόν η άμεση προσφορά της επιδιωκόμενης ομολογίας. «Συ είπας» (Ματθ. κστ' 63-64). Την ίδια απάντηση, περισσότερο διπλωματική, δίνει στον Πιλάτο: «Συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων;’» «Αφ "εαυτού συ τούτο λέγεις ή άλλοι σοι είπον περί εμού;» απαντά ο «κατηγορούμενος». «Το έθνος το σον και οι αρχιερείς παρέδωκάν σε εμοί. Τι εποίησας ; Η βασιλεία η εμή ούχ εστίν εκ του κόσμου τούτου .» (Ιωάν. ιη' 35 - 37). Η απάντηση τερματίζει το πρόσχημα της πολιτι¬κής δίωξης. Πιο οργανωμένη και εφευρετικότερη ήταν η προσπάθεια παγίδευσης του Χριστού με τον μωσαϊκό νόμο. Φαρισαίοι, Σαδδουκκαίοι, Γραμ¬ματείς, Αρχιερείς, «ολέθριος σπείρα θεοστυγών, πονηρευομένων, θεοκτόνων συναγωγή», τον παρα¬φυλάνε σε κάθε βήμα. Πρώτο στάδιο. Επιδίωξη να τον εξαναγκάσουν σε ομολογία της πηγής της εξουσίας του. Στο ερώτημα με ποια εξουσία κάνεις όσα κάνεις, τους απαντά ότι ευχαρίστως θα σας δώσω την απάντηση, αν κι εσείς μου απαντήσετε, αν το βάπτισμα του Ιωάννου έγινε από εντολή του θεού ή από εντολή των ανθρώπων. Το αντερώτημα τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αν έλεγαν από τον θεό, θα τους ερωτούσε: Γιατί δεν τον πιστεύσατε ; Αν έλεγαν από εντολή των ανθρώπων, θα τους αποδοκίμαζε ο λαός, γιατί ο λαός τιμούσε τον Ιωάννη ως προφήτη.
Απάντησαν: «Ουκ οίδαμεν». Οπότε, τους αποκρίνεται: «..Ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ» (Ματθ. κα' 23 - 27). Σε άλλη περίπτωση οι Σαδδουκκαίοι επιδιώκουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, θέτοντας το ερώτημα σε ποιόν θ' ανήκει κατά την ανάσταση μια γυναίκα, που σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο την παντρεύονται διαδοχικά επτά αδέλφια για να κάνει παιδί (Σοροράτουμ). Η απάντηση: «Εν τη αναστάσει ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται, αλλ΄ ως άγγελοι θεού εν ουρανώ εισίν» (Ματθ. κα' 23 - 31). Σε μια συναγωγή των Φαρισαίων προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός. -Πείτε μου τους λέγει, τίνος γιός είναι ο Χριστός; Του Δαυίδ, του απαντούν. -Αν όμως ο Δαυίδ τον αποκαλεί Κύριον (είπεν ο Κύριος τω Κυρίω) πώς μπορεί να είναι γιος του; Με άλλα λόγια, ο Χριστός δεν είναι μόνο γιος του Δαυίδ αλλά και γιος του Θεού, για αυτό τον αποκαλεί ο Δαυίδ «Κύριο» (Ματθ. κα' 41 - 46). Κατά τη χριστιανική δι¬δασκαλία, διαζύγιο δεν επετρέπετο παρά μόνο για λόγους μοιχείας. Ενώ ο μω¬σαϊκός νόμος επέτρεπε την απόλυση της συζύγου με το « βιβλίον αποστασίου» για οποιονδήποτε λόγο (Ρεπούντιουμ). Οι Φαρισαίοι θέ¬λουν να τον πιάσουν αντιφάσκοντα και τους αποστομώνει: - Μωυσής προς την σκληροκαρδίαν υμών επέτρεπε υμίν απολύσαι τη γυναίκα υμών απαρχής δε ου γέγονεν ούτω (Ματθ. ιθ' 3-8). Είναι γνωστή η εβραϊκή1 απαγόρευση της εργα¬σίας κατά τα Σάββατα. Του τίθεται δημόσια το ερώτημα, όταν εθεράπευσε το παράλυτο χέρι κάποιου άρρωστου: Έξεοτιν τοις Σάββασιν θεραπεύειν; Και τους αντείπε: Τις έστε εξ υμών, ως έξει πρόβατον εν και εάν εμπέση τούτο τοις Σάββασιν εις βόθυνον, ουχί κρατήσει αυτώ και εγερεί; (Ματθ. ιβ' 10 - 11). Οι περιπτώσεις είναι άφθονες. Μνημονεύω μία ακόμη, γιατί η απάντηση έχει γίνει σήμερα σύνθη¬μα: Τα παιδιά φώναζαν υπέρ του Χριστού: -Ωσαννά τω υιώ Δαυίδ.
Οπότε ξεσηκώνονται οι αρχιερείς και οι γραμμα¬τείς και του εφιστούν την προσοχή στις κραυγές αυτές. Και εκείνος αμέσως τους κατηγορεί για άγνοια των γραφών: -Ουδέποτε ανεγνώσατε ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσο αίνων (Ματθ. κα' 1 -17). Το πιο κρίσιμο όμως ερώτημα είναι το δραματικό ερώτημα του Πιλάτου στο οποίον επακολούθησε σιγή από εκείνον που «ελήλυθεν ίνα μαρτυρήση τη αλήθεια»:-Τι εστίν αλήθεια;
Πιστεύω ότι η σιωπή απέβλεπε ουσιαστικά στο να υπογραμμίσει στην ανθρώπινη λογική τη δυσχέρεια του προσδιορισμού της έννοιας και των στοιχείων της αλήθειας, υλικής ή τυπικής. Απάντηση για την αλήθεια σε μια στιγμή σαν εκείνη θα ήταν δείγμα επιπολαιότητας και προχειρολογίας οπουδήποτε κι αν είναι το ψεύδος και η αλήθεια, είτε «εν τοις πράγμασιν είτε εν διάνοια», όπως θέλει ο Αριστοτέλης. Και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο όταν αναζητείται η αλήθεια στην πολιτική, όπου κυριαρχούν τα προσωπικά βιώματα, τα συμφέροντα, τα πάθη, οι μισαλλοδο¬ξίες, ο μανιχαϊσμός, η ιδεοληψία, ο φανατισμός, η σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας όπου πολλές φορές ο αρχηγός και το κόμμα μονοπωλούν τη γνώση και την αλήθεια και θεσπί¬ζουν ένα νέο σύστημα αξιών, που καμιά φορά κυρώνεται με την αστυνόμευση της σκέψης, με το «υπουργείο της αλήθειας» και το σύνθημα «η άγνοια και η δύναμη» του «1984» του Τζώρζ 'Οργουελ.
Γι' αυτό και στην πολιτική η κρίση για την αλήθεια ανατίθεται αποκλειστικά στην πλειο¬ψηφία. Στο απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικόδημου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μνημονεύει την ακόλουθη απάντηση στο κρίσιμο πιο πάνω ερώτημα του Πιλάτου: Η αλήθεια εστίν εκ των ουρανών. Εν δε τη γη ουκ εστίν αλήθεια; ξαναρωτά ο Πιλάτος. Εγώ ειμί η αλήθεια.
Οψάς οι την αλήθειαν λέγοντες πώς κρίνονται υπό των εχόντων την εξουσίαν επί της γης. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της συνέχειας στον πιο πάνω διάλογο, η προσθήκη αποδίδει το νόημα του Χριστού, εξαίρει δηλαδή τη θεολογική αλήθεια, την αλήθεια «εξ αποκαλύψεως»

Η δικανικότητα του Χριστού στην απολογία του

Οι απαντήσεις αποτελούσαν απόδειξη της πλήρους κατανόησης του ερωτήματος και των σκοπών του Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απέβλεπαν στο να τον φέρουν σε αντιδικία με τη ρωμαϊκή κατοχή. Κλασικό είναι, το ερώτημα των Φαρισαίων: -Είπε ημίν τι σοι δοκεί ; Έξεστιν δούναι Κήνσον Καίσαρι ει ου; Ο Χριστός, που κατάλαβε την πονηρία, τους ζητεί να του επιδείξουν το νόμισμα του Κήνσου, τους ρωτά τίνος την εικόνα φέρει το νόμισμα αυτό, του απαντούν ότι παριστάνει τον Καίσαρα και τότε δίνει την απάντηση: «Απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα τον θεού τω Θεώ».
Και η αποστομωτική αυτή απάντηση, που χρησι¬μοποιείται σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, πραγμα¬τοποίησε την τομή ανάμεσα στην εγκόσμια και την υπερκόσμια εξουσία, ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος (Ματθ. κδ' 17 - 22). Ρωτιέται από τον αρχιερέα: «Εξορκίζω σε κατά του θεού τον ζώντος, ίνα ημίν είπης ει συ ει ο Χριστός, ο υιός του θεού.» Δίνεται μια απάντηση της οποίας το νόημα θα αποκαθίστατο ανάλογα με την ερμηνεία του δέκτη ώστε να αποφευχθεί προς το παρόν η άμεση προσφορά της επιδιωκόμενης ομολογίας. «Συ είπας» (Ματθ. κστ' 63-64). Την ίδια απάντηση, περισσότερο διπλωματική, δίνει στον Πιλάτο: «Συ ει ο βασιλεύς των Ιουδαίων;’» «Αφ "εαυτού συ τούτο λέγεις ή άλλοι σοι είπον περί εμού;» απαντά ο «κατηγορούμενος». «Το έθνος το σον και οι αρχιερείς παρέδωκάν σε εμοί. Τι εποίησας ; Η βασιλεία η εμή ούχ εστίν εκ του κόσμου τούτου .» (Ιωάν. ιη' 35 - 37). Η απάντηση τερματίζει το πρόσχημα της πολιτι¬κής δίωξης. Πιο οργανωμένη και εφευρετικότερη ήταν η προσπάθεια παγίδευσης του Χριστού με τον μωσαϊκό νόμο. Φαρισαίοι, Σαδδουκκαίοι, Γραμ¬ματείς, Αρχιερείς, «ολέθριος σπείρα θεοστυγών, πονηρευομένων, θεοκτόνων συναγωγή», τον παρα¬φυλάνε σε κάθε βήμα. Πρώτο στάδιο. Επιδίωξη να τον εξαναγκάσουν σε ομολογία της πηγής της εξουσίας του. Στο ερώτημα με ποια εξουσία κάνεις όσα κάνεις, τους απαντά ότι ευχαρίστως θα σας δώσω την απάντηση, αν κι εσείς μου απαντήσετε, αν το βάπτισμα του Ιωάννου έγινε από εντολή του θεού ή από εντολή των ανθρώπων. Το αντερώτημα τους έφερε σε δύσκολη θέση. Αν έλεγαν από τον θεό, θα τους ερωτούσε: Γιατί δεν τον πιστεύσατε ; Αν έλεγαν από εντολή των ανθρώπων, θα τους αποδοκίμαζε ο λαός, γιατί ο λαός τιμούσε τον Ιωάννη ως προφήτη.
Απάντησαν: «Ουκ οίδαμεν». Οπότε, τους αποκρίνεται: «..Ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ» (Ματθ. κα' 23 - 27). Σε άλλη περίπτωση οι Σαδδουκκαίοι επιδιώκουν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, θέτοντας το ερώτημα σε ποιόν θ' ανήκει κατά την ανάσταση μια γυναίκα, που σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο την παντρεύονται διαδοχικά επτά αδέλφια για να κάνει παιδί (Σοροράτουμ). Η απάντηση: «Εν τη αναστάσει ούτε γαμούσιν ούτε εκγαμίζονται, αλλ΄ ως άγγελοι θεού εν ουρανώ εισίν» (Ματθ. κα' 23 - 31). Σε μια συναγωγή των Φαρισαίων προκαλεί ο ίδιος ο Χριστός. -Πείτε μου τους λέγει, τίνος γιός είναι ο Χριστός; Του Δαυίδ, του απαντούν. -Αν όμως ο Δαυίδ τον αποκαλεί Κύριον (είπεν ο Κύριος τω Κυρίω) πώς μπορεί να είναι γιος του; Με άλλα λόγια, ο Χριστός δεν είναι μόνο γιος του Δαυίδ αλλά και γιος του Θεού, για αυτό τον αποκαλεί ο Δαυίδ «Κύριο» (Ματθ. κα' 41 - 46). Κατά τη χριστιανική δι¬δασκαλία, διαζύγιο δεν επετρέπετο παρά μόνο για λόγους μοιχείας. Ενώ ο μω¬σαϊκός νόμος επέτρεπε την απόλυση της συζύγου με το « βιβλίον αποστασίου» για οποιονδήποτε λόγο (Ρεπούντιουμ). Οι Φαρισαίοι θέ¬λουν να τον πιάσουν αντιφάσκοντα και τους αποστομώνει: - Μωυσής προς την σκληροκαρδίαν υμών επέτρεπε υμίν απολύσαι τη γυναίκα υμών απαρχής δε ου γέγονεν ούτω (Ματθ. ιθ' 3-8). Είναι γνωστή η εβραϊκή1 απαγόρευση της εργα¬σίας κατά τα Σάββατα. Του τίθεται δημόσια το ερώτημα, όταν εθεράπευσε το παράλυτο χέρι κάποιου άρρωστου: Έξεοτιν τοις Σάββασιν θεραπεύειν; Και τους αντείπε: Τις έστε εξ υμών, ως έξει πρόβατον εν και εάν εμπέση τούτο τοις Σάββασιν εις βόθυνον, ουχί κρατήσει αυτώ και εγερεί; (Ματθ. ιβ' 10 - 11). Οι περιπτώσεις είναι άφθονες. Μνημονεύω μία ακόμη, γιατί η απάντηση έχει γίνει σήμερα σύνθη¬μα: Τα παιδιά φώναζαν υπέρ του Χριστού: -Ωσαννά τω υιώ Δαυίδ.
Οπότε ξεσηκώνονται οι αρχιερείς και οι γραμμα¬τείς και του εφιστούν την προσοχή στις κραυγές αυτές. Και εκείνος αμέσως τους κατηγορεί για άγνοια των γραφών: -Ουδέποτε ανεγνώσατε ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσο αίνων (Ματθ. κα' 1 -17). Το πιο κρίσιμο όμως ερώτημα είναι το δραματικό ερώτημα του Πιλάτου στο οποίον επακολούθησε σιγή από εκείνον που «ελήλυθεν ίνα μαρτυρήση τη αλήθεια»:-Τι εστίν αλήθεια;
Πιστεύω ότι η σιωπή απέβλεπε ουσιαστικά στο να υπογραμμίσει στην ανθρώπινη λογική τη δυσχέρεια του προσδιορισμού της έννοιας και των στοιχείων της αλήθειας, υλικής ή τυπικής. Απάντηση για την αλήθεια σε μια στιγμή σαν εκείνη θα ήταν δείγμα επιπολαιότητας και προχειρολογίας οπουδήποτε κι αν είναι το ψεύδος και η αλήθεια, είτε «εν τοις πράγμασιν είτε εν διάνοια», όπως θέλει ο Αριστοτέλης. Και το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερο όταν αναζητείται η αλήθεια στην πολιτική, όπου κυριαρχούν τα προσωπικά βιώματα, τα συμφέροντα, τα πάθη, οι μισαλλοδο¬ξίες, ο μανιχαϊσμός, η ιδεοληψία, ο φανατισμός, η σύγχυση μεταξύ ιδεολογίας και πραγματικότητας όπου πολλές φορές ο αρχηγός και το κόμμα μονοπωλούν τη γνώση και την αλήθεια και θεσπί¬ζουν ένα νέο σύστημα αξιών, που καμιά φορά κυρώνεται με την αστυνόμευση της σκέψης, με το «υπουργείο της αλήθειας» και το σύνθημα «η άγνοια και η δύναμη» του «1984» του Τζώρζ 'Οργουελ.
Γι' αυτό και στην πολιτική η κρίση για την αλήθεια ανατίθεται αποκλειστικά στην πλειο¬ψηφία. Στο απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικόδημου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μνημονεύει την ακόλουθη απάντηση στο κρίσιμο πιο πάνω ερώτημα του Πιλάτου: Η αλήθεια εστίν εκ των ουρανών. Εν δε τη γη ουκ εστίν αλήθεια; ξαναρωτά ο Πιλάτος. Εγώ ειμί η αλήθεια.
Οψάς οι την αλήθειαν λέγοντες πώς κρίνονται υπό των εχόντων την εξουσίαν επί της γης. Ανεξάρτητα από την ακρίβεια της συνέχειας στον πιο πάνω διάλογο, η προσθήκη αποδίδει το νόημα του Χριστού, εξαίρει δηλαδή τη θεολογική αλήθεια, την αλήθεια «εξ αποκαλύψεως»

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

«Είχαμε δεσμευθεί για μια υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

Η «θεματική βεντάλια» του κ. Στουπή περιλαμβάνει:
1. Την παρέμβαση σε κάθε Νομαρχιακή Ενότητα να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και ολιγω-ρίες υπαλλήλων, ώστε να ικανοποιηθούν πάραυτα τα χρονίζοντα αιτήματα κτηνοτρόφων για τις Ά-δειες Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων και την Εξαίρεση από την κατεδάφιση Κτηνοτροφικών Κτισμάτων, και η περαιτέρω καθυστέρηση των οποίων:
• επισύρει οικονομικές ποινές στους δικαιούχους των Κοινοτικών Επιδοτήσεων,
• ενέχει κινδύνους για τους δικαιούχους του προγράμματος εγκατάστασης των Νέων Κτηνοτρόφων στην γεωργία όχι μόνο να μην λάβουν την Β! δόση του πριμ της πρώτης εγκατάστασης αλλά και να επιστρέψουν την α! δόση
• δυσχεραίνει την αποζημίωση από ΕΛΓΑ –ΠΣΕΑ αντικατάστασης παγίου κεφαλαίου των κατεστραμ-μένων σταβλικών εγκαταστάσεων από φωτιά στις πυρόπληκτες του 2007 περιοχές
2. Την με ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών διαμόρφωση αιτήματος προς τα Δασαρχεία για ενιαία πράξη χαρακτηρισμού στο σύνολο της κάθε έκτασης αναδασμού κάθε Περιφερειακής Ενότη-τας, όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί κατά την διαδικασία εφαρμογής των αναδασμών, ώστε να απαλ-λαχθούν οι αγρότες μας από σοβαρές δυσχέρειες κατά την διαδικασία εξατομίκευσης κάθε περίπτω-σης, που σχετίζονται με επιβάρυνση οικονομική-ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες-, σοβαρές χρονικές καθυστερήσεις , και γραφειοκρατικές εμπλοκές

3. Την λήψη πρωτοβουλιών προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής ούτως ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αλιβέρι με την αναβάθμιση του Κλιμάκιου Μεταλλικών Κατασκευών και να αναλάβουν την υλοποίηση της συμφωνίας ΔΕΗ – Κινέζων για την παραγωγή φωτοβολταικών πάνελ και ανεμογεννητριών, για την αντιμετώπιση εκτός των άλλων και της κατάστασης παραγωγικής αποδιάρθρωσης που εμφανίζει η Εύβοια το τελευταίο διάστημα.
4. Την προετοιμασία για αντιμετώπιση το 2012 σε ενιαία και ισότιμη βάση του θέματος καταπολέμη-σης των κουνουπιών σε περιοχές της Περιφέρειας, βάσει των Επιστημονικών απόψεων της Εντο-μολογικής Εταιρείας και του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου.
5. Την οργάνωση άμεσων παρεμβάσεων στην Εθνική Οδό Χαλκίδας–Λεπούρων με επίκεντρο το σημείο του πρόσφατου τραγικού συμβάντος κατά το οποίο έχασε την ζωή της μια γυναίκα, ώστε να διασφαλίσουν την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη διέλευση από τον συγκεκριμένο ανασφαλή δρόμο

Σε δηλώσεις του ο κ. Στουπής αναφέρει:
«Είχαμε δεσμευθεί για μια υπεύθυνη και γόνιμη αντιπολίτευση. Αυτό πράττουμε και θα συνεχί-σουμε να πράττουμε. Δεν επιδιώκουμε την στείρα άρνηση. Αναζητούμε λύσεις και αποτελέ-σματα που θα βελτιώνουν την ζωή των ανθρώπων της Περιφέρειας που μας όρισαν να τους εκπροσωπούμε. Ο λόγος τώρα στον Περιφερειάρχη και την πλειοψηφία του, να αποδείξει αν αντέχει μια τέτοια αντιπολίτευση. Έτσι ή αλλιώς κοντεύουμε εξάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας και ο καθείς θα κριθεί με τις ευθύνες και τα πεπραγμένα του.»

Ο Nίκος Στουπής, είναι Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα - Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο

Πραγματοποιήθηκαν τα Γεροντοπούλεια 2011

Αναφέρθηκε επίσης στην απουσία ενός ιδρυτικού μέλους του Ομίλου μας, αυτή του αειμνήστου Φάνη Ευεργέτη, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Τάκη Γεροντόπουλου και υπηρέτησε για πάρα πολλά χρόνια τους στόχους του Ομίλου μας και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες του τμήματος κολύμβησης, είτε ως ΄Εφορος, είτε ως Αντιπρόεδρος, είτε και από τη θέση του Προέδρου, είτε ακόμη και ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας.
Γι’ αυτό το Διοικητικό μας Συμβούλιο, με ο μ ό φ ω ν η απόφασή του, απένειμε στην οικογένειά του αναμνηστική πλακέτα, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης της πολύχρονης προσφοράς του στην ανάπτυξη των αγωνισμάτων του υγρού στίβου, απ’ όποια θέση κι’ αν υπηρέτησε αυτόν τον στόχο του, καθώς και για τη συμμετοχή του στην πραγματοποίηση των στόχων του Ομίλου μας.
Αναμνηστική πλακέτα, στην οικογένειά του Φάνη Ευεργέτη, δόθηκε και από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας κ. Μούτουπα Ευάγγελο.
Στους αγώνες της κολυμβητικής ημερίδας, με τα χρώματα του Ομίλου μας αγωνίστηκαν οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες της προαγωνιστικής ομάδας, με αλφαβητική σειρά.
ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΚΟΥΛΗ ΙΣΑΒΕΛΛΑ
ΔΗΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΖΑΜΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΗ ΧΑΡΙΓΙΑΝΝΑ
ΚΑΚΑΒΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΑΡΚΑΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΥΒΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΙΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΜΟΥΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΜΠΑΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΡΑΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΠΟΥΛΟΥ ΔΙΟΝΗ
ΡΟΥΤΣΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΦΟΝΤΟΥΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
Εκτός συναγωνισμού κολύμπησαν και οι αρχάριοι κολυμβητές :
ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΜΥΡΙΣΙΩΤΗΣ ΑΚΗΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΛΙΟΚΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Α.Κ.Ο.Λιβαδειάς

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Κώδικας ALIMENTARIOUS στην Θήβα!!

Ο Κώδικας δρα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με ανάποδη λογική, αντί δηλαδή για την συνηθισμένη πρακτική, κατά την οποία αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία και οι ουσίες που απαγορεύονται, ο Κώδικας αναγράφει μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται, καθιστώντας αυτομάτως παράνομη την κατοχή, παραγωγή και εμπορία οποιουδήποτε διατροφικού είδους και στοιχείου δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν.
«Η εφαρμογή του Κώδικα θα γίνει υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αν ένα κράτος-μέλος αρνηθεί να επικυρώσει ή να τηρήσει τους όρους του, χάνει αυτομάτως οποιαδήποτε προσφυγή γίνει εναντίον του από άλλο κράτος μέλος, όσο εξωφρενική και αν είναι αυτή» υπογραμμίζει ο κ. Κατσαρός, εξηγώντας πως «πολλοί κρατικοί οργανισμοί και υπηρεσίες, επιχειρούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες του κοινού, καταφεύγοντας σε διαβεβαιώσεις ότι οι οδηγίες του Κώδικα για την κατάργηση των βιταμινών και των μετάλλων δεν θα εφαρμοστούν στη χώρα τους. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι άλλοι συνοδευτικοί νόμοι θα θεσπιστούν εν όψει της εναρμόνισης των κρατών-μελών του Οργανισμού με τις οδηγίες του Κώδικα»..
Ορισμένες από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον Διατροφικό Κώδικα, οι οποίες προτείνεται να τεθούν σε ισχύ στο προσεχές μέλλον και, θα είναι αμετάκλητες, περιλαμβάνουν την απαγόρευση της χρήσης Θρεπτικών Ουσιών, χαρακτηρίζοντάς τις «τοξίνες ή δηλητήρια», κάθε είδος τροφής (ακόμα και τα οργανικά βιολογικά τρόφιμα) θα υποβάλλεται σε επεξεργασία με ακτινοβολία, προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα δήθεν θρεπτικά στοιχεία και τα επιτρεπόμενα θρεπτικά στοιχεία θα είναι περιορισμένα σε αυτά που αναγράφονται στη λίστα του Κώδικα, η οποία θα περιλαμβάνει ουσίες, όπως το Φθόριο, όλα τα θρεπτικά στοιχεία (π.χ. δι βιταμίνες Α, Β, C, D, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο) ανακηρύσσονται παράνομα σε θεραπευτικές δοσολογίες και θα μειωθούν σε ποσότητες αμελητέες, ενώ ακόμα και με συνταγή γιατρού θα είναι αδύνατο για κάποιον να βρίσκει τα παραπάνω στοιχεία σε μεγαλύτερες θεραπευτικές δόσεις, σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται
Και μη θαρρείτε, πως εν μέρει όλα αυτά δεν έχουν ήδη ξεκινήσει! Η αλλαγή τρόπου ζωής έχει ήδη επιβληθεί με τρόφιμα με αυξημένες ποσότητες λίπους, αλατιού, ζάχαρης, που οδηγούν στην Παχυσαρκία, με κύρια χαρακτηριστικά τον Σακχαρώδη διαβήτη
Υπέρταση, Καρδιοπάθεια, Βλάβες στο συκώτι,τα νεφρά, καρκίνους κ.α μέσω των ταχυφαγείων, των κονσερβοποιημένων και βιομηχανικών προϊόντων , τα γλυκίσματα, χάμπουργκερ, και πολλά άλλα που θεωρούνται ύποπτα για καρκινογενέσεις…
Βλέπετε ο άνθρωπος ξανασχεδίασε τη ζωή ερήμην της φύσης, με γονίδια ζώων σε λαχανικά, βακτηρίων σε φυτά, ανθρώπων σε ζώα, σκορπιού σε ντομάτα, πυγολαμπίδας σε καλαμπόκι, ανθρώπου σε πέστροφα, ψαριού σε φράουλα, γλώσσας Β.Ατλαντικού σε ντομάτες και φράουλες, σκόρου σε πατάτα, χαμστερ σε καπνό κ.α.
«Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από επτακόσια εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα στρέμματα, χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την ώρα που υπάρχουν τρόφιμα αρκετά για να θρέψουν δύο φορές τον πληθυσμού πλανήτη» τονίζει ο κ. Κατσαρός, κάνοντας λόγο για πέντε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν στείρους σπόρους με κίνδυνο 77 χώρες να τίθενται υπό την ομηρία τους. Πιο απλά δηλαδή, θα σπέρνεις μόνο για έναν χρόνο, καθώς θα πρέπει να αγοράζεις για τον επόμενο και αν δεν σου δώσουν, καταστρέφεσαι…
Ο κώδικας όμως, περιλαμβάνει και ακόμη χειρότερα! Θα φυλακίζεσαι αν συλληφθείς να καλλιεργείς στο σπίτι σου, αν έχεις συλλέξει τσάϊ του βουνού ή χαμομήλι και αν εκτρέφεις κότες και ζώα.
Ο λόγος είναι πολύ απλός! Θα πρέπει να καταναλώνεις ότι αγοράζεις από τις πολυεθνικές και να αρρωσταίνεις, προκειμένου να χρειάζεσαι τα φάρμακα των επίσης πολυεθνικών, διαφορετικά διώκεσαι και τιμωρείσαι….

Καθυστερήσεις και αδιαφορία για την Παραλία Σαράντη!!!

Όσο για τις αποζημιώσεις «ούτε ευρώ δεν περιμένουν» παίρνοντας ως παράδειγμα τους πυρόπληκτους της Ηλείας, οι οποίοι ακόμη παιδεύονται.
Στην παραλία Σαράντη ήταν επίσης και ο βουλευτής Βοιωτίας Μ. Γιαννάκης, αποδίδοντας «τεράστιες ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ, καθώς υπήρξαν και άλλα δυο περιστατικά (δρόμο0ς Ασωπίας – Κλειδίου από το κανάλι Μόρνου και το ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Μουρικίου με τους δυο τραυματισμούς), που αποδεικνύουν καθόλου τυχαία γεγονότα.
«Έπρεπε ήδη να είχε διαταχθεί ΕΔΕ, τόσο για τις ευθύνες συντήρησης του καναλιού όσο και για τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα. Φοβάμαι, πως αν δεν ενδιαφερθούν άμεσα, θα έχουμε νέο ατύχημα» επισημάνει ο κ. Γιαννάκης, ζητώντας από την κυβέρνηση να «δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της, όπως δεσμεύτηκε στην Βουλή» με έργα και όχι με λόγια».
«Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η αποκατάσταση των ζημιών. Μόλις βρέχει βουτάμε στην λάσπη. Πότε θα τελειώσουν; Εδώ καθημερινά βρίσκονται και παλεύουν μόνο ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος. Το μόνο που μας λένε από την ΕΥΔΑΠ είναι ότι η ζημιά έγινε από φυσικά αίτια, εμείς όμως γνωρίζουμε καλά την πραγματικότητα, αφού όλοι ξέραμε πως υπήρξε διαρροή. Θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία γιατί την επόμενη φορά θα θρηνήσουμε θύματα» τονίζει κάτοικος της Παραλίας, οδηγώντας μας σε ένα από τα σπίτια, όπου η στάθμη έφτασε πολύ ψηλά, αλλά και στο σημείο, όπου έχουν μαζευτεί κι έχουν παρατηθεί χώματα.
Ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων για την περιοχή πάντως, Γ. Σκαλής, μας λέει πως «όλα βρίσκονται ακόμη στην απογραφή, καθώς πολλοί πληγέντες κάτοικοι απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις».
Ο ίδιος ρώτησε τους αρμόδιους της ΕΥΔΑΠ, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις κι έλαβε την απάντηση «μόλις ολοκληρωθεί η απογραφή».
Μας εξήγησε πως η αποκατάσταση γίνεται από συνεργεία της ΕΥΔΑΠ, που όμως σταμάτησαν λόγω της βροχής κι ελπίζει πως βλέπει «όλα να τελειώνουν μετά το Πάσχα».
Πρόβλημα στην παραλία υπάρχει και με την ύδρευση, που προϋπήρχε λόγω ακαταλληλότητας του δικτύου, όμως το έργο αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, ενώ ύδρευση του οικισμού, μόνο προς χρήση και όχι πόση, γίνεται προσωρινά από πηγή.
Τα έργα ωστόσο, της ΕΥΔΑΠ ψηλά στο κανάλι προχωρούν κανονικά, με την ύδρευση να γίνεται κανονικά από τους μεγάλους αγωγούς που έχουν τοποθετηθεί εκεί, ενώ το έργο φαίνεται να πάρει αρκετούς μήνες, καθώς οι αρμόδιοι προχωρούν σε σήραγγα.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ανασκαφή στη Θήβα, δωρεά του ιδρύματος Σ. Νιάρχος

«Η σημασία του Ισμηνίου ως χώρου προς εξερεύνηση είναι εξαιρετική» προσέθεσε ο Daly. «Αρχαίες πηγές από ένα ευρύ φάσμα χρονολογικών περιόδων μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη χρήση του Ισμηνίου ως ενός από τα κύρια ιερά των αρχαίων Θηβών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χώρος έχει τεράστια αρχιτεκτονική, λογοτεχνική και θρησκευτική σημασία από τη δεύτερη χιλιετία μΧ και έπειτα».

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 14 Ιουνίου με μία σειρά μη-επεμβατικών γεωφυσικών δοκιμών πάνω και δίπλα στο λόφο, που πήρε το όνομα του από τον Ισμήνιο Απόλλωνα, την έκφανση του Ολυμπίου Απόλλωνα που λατρευόταν στη Θήβα. Η Larson, η οποία είναι ερευνήτρια της ιστορίας της αρχαίας Βοιωτίας, και ο Daly, αρχαιολόγος πεδίου και επιγραφολόγος με ειδίκευση στην Ελλάδα, θα εποπτεύουν όλες τις εργασίες στο πεδίο, μαζί με τον Δρα Αραβαντινό. Το καλοκαίρι θα εργαστούν επίσης στον χώρο έξι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Bucknell, καθώς και άλλοι μελετητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες του εξωτερικού.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Bucknell, Rob Jacob, ο οποίος θα συνεργαστεί με την ομάδα κατά την πρώτη φάση της ανασκαφής, θα χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές για να χαρτογραφήσει και να διερευνήσει τα ανθρωπογενή στοιχεία κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η ομάδα θα ξεκινήσει τις ανασκαφές μετά την ολοκλήρωση της αρχικής χαρτογράφησης και τηλεπισκόπησης.

«Ενώ η ανασκαφή πολλών αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα είναι δύσκολη, διότι αυτοί καλύπτονται από σύγχρονα κτίσματα, η περιοχή πάνω και γύρω από το αρχαίο αυτό ιερό έχει παραμείνει, σε μεγάλο βαθμό, ανέγγιχτη από ανάπτυξη αυτού του είδους», σχολίασε ο Daly.

Παρά τη σημασία του ιερού του Ισμήνιου Απόλλωνα, έχουν υπάρξει μόνο δύο περιορισμένης έκτασης ανασκαφές εντός των ορίων του Ισμηνίου. Ο Έλληνας αρχαιολόγος Α. Κεραμόπουλος πραγματοποίησε ανασκαφές στο λόφο του ιερού από το 1910 ως το 1917, και το 1967 ο Ν. Φαρακλάς ολοκλήρωσε μερικές ακόμα τάφρους. Ωστόσο, οι παραπάνω ανασκαφές έφεραν στο φως μόνο το δυτικό τμήμα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα πάνω στον λόφο.

«Η Θήβα είναι ήδη γνωστή σε όλους τους μελετητές του αρχαίου κόσμου,» είπε ο Daly. «Επιπλέον, ο Δρ. Αραβαντινός επέβλεψε πρόσφατα την ανέγερση ενός καταπληκτικού νέου μουσείου στη Θήβα, καθώς και ενός θαυμάσιου νέου καταλόγου των συλλογών του. Η νέα αυτή ανασκαφή αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για την πόλη και να επανατοποθετήσουμε τη Θήβα στη θέση που της αρμόζει στον πολιτιστικό χάρτη».

«Η εξερεύνηση του ιερού και της οδού που οδηγεί σε αυτόν από την πόλη μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά αφιερώματα από την περίοδο της πιο έντονης δραστηριότητας του ιερού (από τον 7ο ως τον 4ο αιώνα π.Χ.), όταν λειτουργούσε ως ο κύριος ανταγωνιστής στον ελλαδικό χώρο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς», δήλωσε η Larson.

«Θα αποφασίσουμε για το που ακριβώς να σκάψουμε, βάσει των γεωφυσικών μετρήσεων», σύμφωνα με την Larson. «Γνωρίζουμε, από λογοτεχνικές πηγές και ερείπια, ότι υπάρχουν διάφοροι ναοί στο δρόμο από το Ισμήνιο προς τις πύλες και την πόλη. Υπήρχε, για παράδειγμα, ναός αφιερωμένος στον Ηρακλή, ο οποίος αναγνωρίσθηκε πρόσφατα από τον Δρα Αραβαντινό, καθώς και άλλα μνημεία. Αλλά δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ανακαλύψουμε και δεν αναζητούμε κάτι συγκεκριμένο».

«Η αρχαιολογία έχει να κάνει, εν μέρει, με τη διαδικασία και τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής», προσέθεσε η Larson. «Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για ένα χώρο εξαιρετικής σημασίας. Ως ενός σημείου, θα αφήσουμε την ίδια την αρχαιολογία να υπαγορεύσει το πού θα σκάψουμε και το πώς θα κινηθούμε. Έχουμε, βέβαια, κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα, αλλά θέλουμε να αφήσουμε και το ίδιο το χώμα να μας πει την ιστορία του».

Πασχάλιο μήνυμα του Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιου

Ὁ μέγας εὐεργέτης καί φιλάνθρωπος Χριστός ἐνίκησε μέ τόν Σταυρό καί τήν Ἀνάσταση τον ἔσχατο καί μέγιστο ἐχθρό τοῦ ἀνθρωπίνου γένους, τόν θάνατο καί τόν τό «κράτος ἔχοντα τοῦ θανάτου», δηλαδή τόν διάβολο.
Κάθε ἄνθρωπος πού μετέχει διά τῆς πίστεως καί τῶν ἁγίων μυστηρίων στό Σῶμα τοῦ Σταυρωθέντος καί Ἀναστηθέντος, θριαμβευτοῦ, στήν Ἐκκλησία, ἀποκτᾶ πλέον καί ἐκεῖνος τή δυνατότητα νά ἀρθεῖ ὑπεράνω τῆς σκληρῆς πραγματικότητας τοῦ θανάτου καί τῆς τυραννίδας τῶν δαιμονικῶν δυνάμεων.
Ἐκ τῆς Ἀναστάσεως ἐτύχομεν ἀναστάσεως καί «ἐλάβομεν χάριν ἀντί χάριτος».
Αἰώνια καί ἀκατάλυτη ἡ χαρά τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, ὁ ὁποῖος ὡς ἄδυτος ἥλιος διαλύει τό ἔρεβος καί καταργεῖ τόν σκοτασμό τῆς διανοίας. «Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός: οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια». Ὅλα εἶναι λουσμένα μέσα στό χαροποιό φῶς τῆς λαμπροφόρου ἡμέρας. Ὁ λίθος ἀπεκυλίσθη!
Καί τό κενό μνημείο διακηρύσσει ὅτι ὁ Χριστός ἐνέκρωσε τόν θάνατο καί ἀνέστη.
Ὁ θνητός ἄνθρωπος ὁ ὁποῖος ἄδικα κατεδίκασε σέ θάνατο τον Θεάνθρωπο, τώρα «καταδικάσθηκε» ἀπό Ἐκεῖνον νά εἶναι ἀθάνατος.
Ὁ θνητός και πεπερασμένος ἄνθρωπος ἔγινε ἤδη ἀθάνατος χάρῃ στόν παθόντα καί ταφέντα μέν, ἀλλά ἀναστάντα Ἰησοῦ. Ὅλο τό χαρμόσυνο καί ἐλπιδοφόρο εὐαγγελικό μήνυμα μπορεῖ νά συνοψισθεῖ ἀκέραιο σέ δύο μόνο λέξεις: Χριστός Ἀνέστη!
Καί μυριόστομη ἀκολουθεῖ ἀπό τά χείλη τῶν πιστῶν, πού βιώνουν τήν ἀναστάσιμη χαρά τῆς σωτηρίας, ἡ ἐνθουσιώδης ἀπάντηση: Ἀληθῶς Ἀνέστη!
Ἐφέτος, ὅμως, τό μήνυμα τῆς νίκης τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ βρίσκει τήν κοινωνία μας βυθισμένη στήν ἀνησυχία, τήν ἀνασφάλεια καί τήν ἀβεβαιότητα, πού προξενεῖ ἡ λεγόμενη οἰκονομική κρίση.
Παντοῦ κυριαρχεῖ ἡ ἀπαισιοδοξία καί ὁ φόβος γιά τό αὔριο. Ὅμως τουλάχιστον οἱ πιστοί χριστιανοί ὀφείλουμε νά μή χάσουμε τό χαμόγελο τῆς ἐλπίδας.
Ἄν ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός νίκησε τό θάνατο καί διέλυσε τά ἔργα τοῦ διαβόλου, ἐνωμένοι μαζί Του μποροῦμε νά ἀντιμετωπίσουμε νικηφόρα κάθε δοκιμασία καί δυσκολία. Ἀρκεῖ νά ἀναθέσουμε ὄλη τή ζωή μας μέ ἐμπιστοσύνη στά χέρια Του. Ἀκολουθώντας τό Χριστό στή θυσία, θά τόν ἀκολουθήσουμε και στήν Ἀνάσταση.
«Χθές συνεσταυρούμην Χριστῷ, σήμερον συνδοξάζομαι· χθές συνεσταυρούμην, συζωοποιοῦμαι σήμερον· χθές συνεθαπτόμην, σήμερον συνεγείρομαι».
Ὁ παλαιός ἄνθρωπος πρέπει νά συσταυρωθεῖ μέ τό Χριστό, πρέπει νά πεθάνει ὁ κακός ἑαυτός μας τῆς φιλαυτίας καί τῆς ἰδιοτέλειας, ὥστε νά ἀναστηθεῖ ὁ νέος ἄνθρωπος τῆς ἀγάπης καί τῆς προσφορᾶς.
Ἵσως ἐκεῖ νά βρίσκεται τό μυστικό γιά τήν ὑπέρβαση τῆς κρίσης καί τήν ἀπεμπλοκή μας ἀπό τό φαῦλο κύκλο τῶν εὐτελῶν συμφερόντων.
Εὔχομαι τό φῶς πού ἐκπηγάζει ἀπό τόν Πανάγιο Τάφο νά φωτίζει τά βήματά μας, ὥστε ἡ ζωή μας νά βρεῖ τό μυστικό της σκοπό, πού εἶναι ἡ κάθαρση ἀπό τά ἄλογα πάθη καί ἡ κατά χάριν Θέωση.
«Χριστός Ἀνέστη».
Ἔτη πολλλά, εὐλογημένα, εὐφρόσυνα καί ἀναστημένα. Καλή δύναμη κοντά στόν Νικητή τοῦ θανάτου καί Σωτήρα μας Ἰησοῦ Χριστό.

Μέ τήν ἀγάπη τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου μας
Ὁ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτης σας
† Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: «Η νέα έννομη τάξη και η βίαια προσαρμογή»

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Πήραμε παράταση στην αποπληρωμή του δανείου, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά, η ύφεση συνεχίζεται και βαθαίνει, «φως στο τούνελ» δε φαίνεται. Η παραγωγική μηχανή βρίσκεται σε κατάσταση πραγματικά δραματική. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι βιοτεχνίες βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, όσες από αυτές δεν οδεύουν σε κλείσιμο.
Ο αγροτικός κόσμος μαραζώνει και οι προκλήσεις το άμεσο μέλλον για περιορισμό ή και κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε περιορισμό του αγροτικού εισοδήματος.
Η οικοδομή αγκομαχάει και όλα τα περιμένουμε από τον τουρισμό γιατί η ναυτιλία βρίσκεται σε κάμψη. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, περιμένουμε το νέο πακέτο μέτρων σε αναζήτηση 50-70 δις. ευρώ.
Τόποι προς ανεύρεση αυτών των χρωμάτων εντοπίζονται στο να πωλήσει (ευγενικά ιδιωτικοποίηση) το κράτος τα «αργυρά και χρυσαφικά» που απομένουν. Να συνεχισθεί το φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων εισοδημάτων και φυσικά η περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του κόσμου της εργασίας, αλλά και της σύνταξης.
Σ’ αυτή την κατάσταση άρχισε και το παιχνίδι «μαδάμε τη μαργαρίτα»:
«αναδιάρθρωση τώρα ή όχι»
Φαίνεται ο κόμπος να φτάνει στο χτένι και χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , όσο και στη χώρα μας.
Ως έθνος θα πρέπει να αποκτήσουμε αυτογνωσία και συνείδηση της κατάστασης.
Ως χώρα πρέπει να αποφασίσουμε αν αντέχει η οικονομία μας και οι πολίτες τη βίαια προσαρμογή στην ευρωζώνη. Το μνημόνιο με τον τρόπο που επιβάλλει τη νέα έννομη τάξη, δε συμβάλλει ούτε στη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος, ούτε στην ενεργοποίηση του ζωντανού παραγωγικού δυναμικού. Συνεπώς η ανάπτυξη παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.
Σ’ αυτές τις συνθήκες που οι επενδυτές απέχουν, το άνεργο εργατικό δυναμικό, αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς και τα μικρόμεσαία κοινωνικά στρώματα ζουν σε ανασφάλεια, πώς είναι δυνατόν να προσδοκά κανείς ανάπτυξη;
Ως κράτος μέλος της ευρωζώνης με συμμάχους τις ασθενείς οικονομίες, η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει για να παρθούν πιο τολμηρά μέτρα στο πεδίο του δανεισμού με εγγυημένο το μέσο επιτόκιο της ευρωζώνης.
Αλλιώς αργά ή γρήγορα οι κοινωνίες της Ε.Ε. δεν θα αντέξουν άλλο και θα αντισταθούν ενεργά στο γκρέμισμα του κοινωνικού μοντέλου της Ε.Ε., όσο και στις πρωτόγνωρες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται ενάντια στα εισοδήματα του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων εισοδημάτων και επαγγελμάτων. Οι λαοί πολλές φορές φαίνεται να υποτάσσονται(από φόβο, από ανάγκη) αλλά όταν τους βάζεις με την πλάτη στον τοίχο τότε αντιδρούν με το δίκιο και ζητούν ανατροπές.

Καλπάζει η εγκληματικότητα στην Βοιωτία!

Πόσο έχει οξυνθεί η κατάσταση στην Βοιωτία;
«Από το καλοκαίρι του 2009, όταν άρχισαν στην Αττική οι λεγόμενες «σκούπες», οργανωμένες επιχειρήσεις συλλήψεων αλλοδαπών, και συμμοριών που δραστηριοποιούνταν στις συνοικίες των Αθηνών, για να μπορέσει ο πολίτης της Αθήνας να νιώσει ασφαλής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μετακινηθεί η εγκληματικότητα στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στους όμορους Νομούς της Αττικής. Ο νομός Βοιωτίας έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το πέρασμα όλων όσων θέλουν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα, έχοντας δυο μεγάλα οδικά δίκτυα, τα οποία εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος διασχίζοντας τα, ότι πρόκειται για έναν εύπορο νομό. Η μεγάλη εισροή αλλοδαπών στον νομό για ανεύρεση εργασίας λόγω της μεγάλης Βιομηχανικής ζώνης αλλά και των μεγάλων κάμπων που έχει, παρατηρείται κυρίως για την απασχόλησή τους στις γεωργικές εργασίες, όμως τώρα με την κρίση που περνά η χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ανεργία και σε αυτούς, οι οποίοι προσφεύγουν πλέον στις εύκολες λύσεις της παρανομίας. Συνεχείς ένοπλες ληστείες, κλοπές καταστημάτων, οικιών, δολοφονίες αλλοδαπών, αλλά και η ατιμωρησία τους, έχει φέρει σε παρά πολύ δύσκολη θέση την ζωή των πολιτών αλλά και των Αστυνομικών που πέρα από όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 36%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αστυνομευτεί ο Νομός, ο οποίος τα δυο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πάνω από εξήντα αποστρατείες συναδέλφων, χωρίς αυτό το κενό να έχει αναπληρωθεί. Οργανική δύναμη 362, Υπάρχουσα 274, Αποσπασμένοι εκτός νομού 17, Παρούσα 257. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε για την αύξηση της εγκληματικότητας δείχνουν την πραγματικότητα που σας αναφέρουμε, καθώς το έτος 2010 έγιναν 47 ληστείες έναντι 24 ληστειών το έτος 2009 αύξηση 96%, το έτος 2010 έγιναν 513 κλοπές διαρρήξεις έναντι 344 κλοπών διαρρήξεων το έτος 2009, αύξηση δηλαδή 49%,
Μιλάμε, λοιπόν, για νέα φαινόμενα. Αυτά που συζητάμε εμείς αποτελούν αντικείμενο και της διοίκησης για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και να μην νιώθουν εγκαταλελειμμένοι οι συνάδελφοι, αλλά και η τοπική κοινωνία για να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Εμείς σαν Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Βοιωτίας έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις και έχουμε επισημάνει στην φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με παραστάσεις, με σχετικά έγγραφα, τα προβλήματα που έχουμε σαν Νομός, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην εγκληματικότητα που εισάγεται συνέχεια στον Νομό μας, καθώς και το γεγονός ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των οργανικών θέσεων. Φυσικά και από την μεριά της η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, από όσο γνωρίζω, έχει πράξει με τον δικό της τρόπο αυτά που πρέπει να κάνει σαν διεύθυνση, ζητώντας να έρθει προσωπικό για την διαφύλαξη της ασφαλείας όλων των πολιτών αλλά και του προσωπικού της, όμως τα αποτελέσματα όπως βλέπετε και για τους δυο μας (πολίτες – ΕΛ.ΑΣ), δεν έχουν εισακουστεί. Η εγκατάλειψη έρχεται από την πολιτεία προς τους πολίτες και τους Αστυνομικούς, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δυστυχώς, κωφεύουν.
Στην περιοχή σας και δεν ξέρω αν το πρόβλημα απαντάται με την ίδια ένταση σε πολλούς νομούς , αντιμετωπίζετε το φαινόμενο της «γκετοποίησης» στο Σχηματάρι και στη Θήβα, όπου διαβιούν πολλοί αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνοτήτων.
Η μεγάλη εγκατάσταση αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων κυρίως ανατολικών χωρών (Πακιστάν, Ινδία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν) έχουν δημιουργήσει στην πόλη της Θήβας γκέτο σε μια συνοικία (Συνοικισμός) αποτελούμενο μόνο από αυτούς και δημιουργώντας έτσι συνεχή σοβαρά προβλήματα προς τους πολίτες, οι οποίοι παραμένουν μέσα στα σπίτια τους, φοβούμενοι τις συμπλοκές μεταξύ τους, λόγω των θρησκευτικών τους διαφορών, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τις διαφορές μεταξύ των φυλών τους, των μεταδιδόμενων ασθενειών τους κ.α.
Στον Συνοικισμό της Θήβας το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς οι ιδιοκτήτες παλαιών οικημάτων, τα ενοικιάζουν, σε άθλια κατάσταση, στους αλλοδαπούς, στοιβάζοντας τους (30 έως και 50 άτομα) σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , που στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους υγιεινής, εισπράττοντας ενοίκια με το κεφάλι. Το θέμα έχει αναδειχθεί τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ όσο και από τα Αθηναϊκά στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα.
Γκέτο όμως, έχουν δημιουργήσει και σε μεγάλα κτίρια της περιοχής τα οποία λειτουργούν ως θρησκευτικούς λατρευτικούς χώρους, που στην συνέχεια τους οποίους χρησιμοποιούν πολλές φορές ως ανοιχτές προκλητικές για τους πολίτες συγκεντρώσεις ..
Τα ίδια ακριβώς φαινόμενα παρατηρούνται στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα.
Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως στην Θήβα υπάρχει κι ένα επιπλέον χρόνιο πρόβλημα, στην ανατολική είσοδο της πόλης , ο καταυλισμός των ΡΟΜ, η παραβατικότητα των οποίων έχει φέρει σε δεινή θέση τόσο τους πολίτες της συνοικίας ΠΥΡΙ, όσο και την πόλη, ολόκληρη την περιοχή, αλλά κι εμάς..
Πρόσφατα η Ομοσπονδία μας παρουσίασε στις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις πολλές προτάσεις για την μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία, έτσι όπως έχουν καταγραφεί από τον δρ. Πολιτικών Ασφαλείας Γιώργο Παπακωνσταντή. Συμφωνείτε ότι πρόκειται για μια μελέτη που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού όλων μας;
Επειδή έλαβα μέρος στην παρουσίαση της μελέτης του δρ. Γιώργο Παπακωνσταντή την οποία άκουσα αλλά και διάβασα προσεκτικά, πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει σήμερα στην Αστυνομία, αναβαθμίζοντας την σε μεγάλο βαθμό, φέρνοντας την σε Ευρωπαϊκά πρότυπα Αστυνομιών και δίνοντας έξω στην Αστυνόμευση μεγάλο αριθμό Αστυνομικών για μεγαλύτερη ασφάλεια στον πολίτη και μεγαλύτερη σιγουριά στον Αστυνομικό, προκειμένου αυτός να μην αισθάνεται μόνος στην μάχη με το έγκλημα.
Στη δική σας περιοχή, πως βλέπετε ότι μπορεί να αξιοπηθεί;
Εμείς, σαν τοπική Ένωση με σχετικό έγγραφο που έχουμε αποστείλει προς την πολιτική, φυσική ηγεσία και Π.Ο.ΑΣ.Υ., έχουμε προτείνει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Παπακωνσταντή, με ταυτόχρονη ανακατανομή της δύναμης βάσει των νέων πληθυσμιακών αλλαγών και της σημερινής αύξησης της εγκληματικότητας. Στην περιοχή μας πιστεύω ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η κατάργηση όλων των περιφερειακών τμημάτων και η ίδρυση τεσσάρων μεγάλων Αστυνομικών Τμημάτων θα συμβάλλει στην καλύτερη αστυνόμευση του νομού από την μια και στην εξοικονόμηση μεγάλου αριθμού Αστυνομικών από την άλλη.
Πως αντιμετωπίζουν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας την καλπάζουσα εγκληματικότητα στη Βοιωτία. Θα είχε ενδιαφέρον η παρουσίαση της μελέτης και σε τοπικό επίπεδο;
Όλοι οι πολιτικοί φορείς του νομού είναι ενημερωμένοι από την Ένωση μας, ξεχωριστά ο καθένας με σχετικά έγγραφα αλλά και με προσωπικές συναντήσεις, καθώς και συγκεντρώσεις με την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τους πολίτες με θέμα την μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, που παρουσιάζει ο νομός μας. Από όσο γνωρίζω πολιτικοί και φορείς, έχουν και αυτοί από την πλευρά τους κάνει τις σχετικές παρεμβάσεις και επερωτήσεις στην πολιτική και φυσική ηγεσία αλλά δεν έχουν εισακουστεί. Η παρουσίαση της μελέτης σε τοπικό επίπεδο θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους Βιωτούς πολίτες γιατί η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει την πόρτα τους και ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις για την ασφάλεια τους.