Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση της Κ.Ο του ΚΚΕ Θήβας

Το συμβάν δεν είναι ούτε φυσική καταστροφή προφανώς, ούτε τυχαίο φαινόμενο, αλλά οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες και υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.
Η κατάρρευση τμήματος του καναλιού, η απαράδεκτη κατάσταση του δικτύου, αλλά και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας (που θα επέτρεπαν το άμεσο κλείσιμο του καναλιού στο συγκεκριμένο σημείο) είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής που εκδηλώνεται με την εμπορευματοποίηση του νερού, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.
Αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης στηρίχθηκε διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες και έχουν σοβαρή πολιτική ευθύνη.
Η συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής έχει συνέπεια να παραμένει υπαρκτός και να μεγαλώνει ο κίνδυνος νέα αντίστοιχα φαινόμενα να επαναληφθούν. Υπάρχει δηλαδή σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους και τους παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής.
Η εξασφάλιση ασφαλών εγκαταστάσεων, η αξιοποίηση των μέσων της τεχνολογίας και της επιστήμης, έτσι ώστε να παρέχεται ύδρευση, αντιπλημμυρική προστασία και αποχέτευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού επιβάλλουν τη δημιουργία Ενιαίου, Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβαίων απαιτεί από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και τα αρμόδια Υπουργεία:
1. Να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά, όχι μόνο για τη λειτουργία του καναλιού, αλλά και για την επαρκή εξασφάλιση της ύδρευσης όλης της περιοχής με καθαρό πόσιμο νερό. Το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τους αρμόδιους φορείς και την ΕΥΔΑΠ.
2. Να ολοκληρωθεί άμεσα η απογραφή των ζημιών σε σπίτια και καλλιέργειες, άμεσα να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι υπέστησαν καταστροφές σε σπίτια, οικοσυσκευές, αποθήκες, καλλιέργειες κ.α. Η διαδικασία να πάρει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
3. Να καταλογιστούν οι ευθύνες, να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν το συμβάν, να γίνει καθολικός έλεγχος για άλλα σημεία διάβρωσης σε όλο το κανάλι και να ακολουθήσει άμεση αποκατάστασή τους, να γίνουν έργα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια του δικτύου.»

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά βάση σύμβουλοι της παράταξης της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν κατά, θεωρώντας ότι η έκδοση του ψηφίσματος δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα.
Από την πλευρά του, το Κ.Κ.Ε. καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Ειδικά καλεί τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα, να διεκδικήσουν με διάφορες μορφές πάλης την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων.
Η Κομματική Οργάνωση Θήβας του Κ.Κ.Ε. σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ανά πάσα στιγμή στο πλευρό τους.