Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Πρόγραμμα Εργασίας της ΕΑΣ Θηβών για την ελιά και το ελαιόλαδο

Ο Διευθυντής και οι εκπρόσωποι των αναδόχων για την υλοποίηση των δράσεων αναφέρθηκαν πιο διεξοδικά σε κάθε δράση του προγράμματος και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ομαλή εξέλιξη της εφαρμογής του καθώς και για τα έως τώρα επιτευχθέντα αποτελέσματα, κατά τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, τα οποία συνοπτικά είναι τα ακόλουθα:

• Σύσταση ομάδας 70 ελαιοπαραγωγών για την εφαρμογή συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Κατά το 1ο και 2ο έτος έχει γίνει η εκπαίδευση των παραγωγών, εκπόνηση της τεκμηρίωσης του Συστήματος (Εγχειρίδιο, Σχέδιο Διαχείρισης, Οδηγίες κλπ), εφαρμογή του συστήματος με συμπλήρωση των εγγράφων αναλύσεις εδάφους, φύλλων κλπ.) Η επιτυχής εφαρμογή των ανωτέρω επιβεβαιώθηκε με την έκδοση του πιστοποιητικού συμμόρφωσης με βάση τα πρότυπα AGRO 2.1 και AGRO 2.2 τον Μάρτιο του 2011. Κατά το 3ο έτος προβλέπεται να συνεχισθεί η εφαρμογή του συστήματος.

• Εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας των ελαιοκομικών προϊόντων από την καλλιέργεια ελαιοκάρπου έως τη παραγωγή ελαιολάδου υποστηριζόμενο από λογισμικό εφαρμογής. Το σύστημα εφαρμόζεται από 25 ελαιοπαραγωγών και το ελαιοτριβείο του Α.Σ. Άσκρης. Κατά το 1ο και 2ο έτος έχει γίνει η εκπαίδευση των παραγωγών και η σύνταξη – πιλοτική εφαρμογή του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας. Επίσης έχει γίνει εκσυγχρονισμός του παγίου εξοπλισμού του συνεταιριστικού ελαιοτριβείου Άσκρης με προμήθεια μίας ανοξείδωτης δεξαμενής 2 m3 και κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου στο χώρο παραγωγής ελαιολάδου. Κατά το 3ο έτος θα γίνει η δημιουργία-εγκατάσταση του λογισμικού εφαρμογής, ελαιοχρωματισμός του χώρου παραγωγής του ελαιοτριβείου Α.Σ. Άσκρης, η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος με πρόβλεψη για έκδοση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης συμμόρφωσης του Συστήματος Ιχνηλασιμότητας κατά ISO 22005.

• Εφαρμογή συστήματος ασφαλείας τροφίμων με βάση το πρότυπο ISO 22000:2005 στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άσκρης. Κατά τα δύο πρώτα έτη έχει γίνει δημιουργία του συστήματος και πιλοτική εφαρμογή του. Το 3ο έτος θα συνεχισθεί η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος και η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του πιστοποιητικού ISO 22000:2005. Με την ευκαιρία αυτή ο Διευθυντής αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες της ΕΑΣ γενικότερα και τόνισε ιδιαίτερα την ενασχόληση της με την υποστήριξη των καλλιεργητών στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών προϊόντων, την προμήθεια των μέσων παραγωγής (ζωοτροφών, σπόρων, λιπασμάτων γεωργικών φαρμάκων) ειδών διατροφής, με την παροχή υπηρεσιών στους παραγωγούς και με τον χειρισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων κλπ. Στους παριστάμενους δόθηκε το τρίπτυχο φυλλάδιο με τη συνοπτική εικόνα των στόχων και των δράσεων της ΕΑΣ καθώς και το αναλυτικότερο φυλλάδιο κατά δράση.