Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Καλπάζει η εγκληματικότητα στην Βοιωτία!

Πόσο έχει οξυνθεί η κατάσταση στην Βοιωτία;
«Από το καλοκαίρι του 2009, όταν άρχισαν στην Αττική οι λεγόμενες «σκούπες», οργανωμένες επιχειρήσεις συλλήψεων αλλοδαπών, και συμμοριών που δραστηριοποιούνταν στις συνοικίες των Αθηνών, για να μπορέσει ο πολίτης της Αθήνας να νιώσει ασφαλής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μετακινηθεί η εγκληματικότητα στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στους όμορους Νομούς της Αττικής. Ο νομός Βοιωτίας έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το πέρασμα όλων όσων θέλουν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα, έχοντας δυο μεγάλα οδικά δίκτυα, τα οποία εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος διασχίζοντας τα, ότι πρόκειται για έναν εύπορο νομό. Η μεγάλη εισροή αλλοδαπών στον νομό για ανεύρεση εργασίας λόγω της μεγάλης Βιομηχανικής ζώνης αλλά και των μεγάλων κάμπων που έχει, παρατηρείται κυρίως για την απασχόλησή τους στις γεωργικές εργασίες, όμως τώρα με την κρίση που περνά η χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ανεργία και σε αυτούς, οι οποίοι προσφεύγουν πλέον στις εύκολες λύσεις της παρανομίας. Συνεχείς ένοπλες ληστείες, κλοπές καταστημάτων, οικιών, δολοφονίες αλλοδαπών, αλλά και η ατιμωρησία τους, έχει φέρει σε παρά πολύ δύσκολη θέση την ζωή των πολιτών αλλά και των Αστυνομικών που πέρα από όλα αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν και την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αγγίζει το 36%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αστυνομευτεί ο Νομός, ο οποίος τα δυο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πάνω από εξήντα αποστρατείες συναδέλφων, χωρίς αυτό το κενό να έχει αναπληρωθεί. Οργανική δύναμη 362, Υπάρχουσα 274, Αποσπασμένοι εκτός νομού 17, Παρούσα 257. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε για την αύξηση της εγκληματικότητας δείχνουν την πραγματικότητα που σας αναφέρουμε, καθώς το έτος 2010 έγιναν 47 ληστείες έναντι 24 ληστειών το έτος 2009 αύξηση 96%, το έτος 2010 έγιναν 513 κλοπές διαρρήξεις έναντι 344 κλοπών διαρρήξεων το έτος 2009, αύξηση δηλαδή 49%,
Μιλάμε, λοιπόν, για νέα φαινόμενα. Αυτά που συζητάμε εμείς αποτελούν αντικείμενο και της διοίκησης για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και να μην νιώθουν εγκαταλελειμμένοι οι συνάδελφοι, αλλά και η τοπική κοινωνία για να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Εμείς σαν Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Βοιωτίας έχουμε κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις και έχουμε επισημάνει στην φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με παραστάσεις, με σχετικά έγγραφα, τα προβλήματα που έχουμε σαν Νομός, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην εγκληματικότητα που εισάγεται συνέχεια στον Νομό μας, καθώς και το γεγονός ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των οργανικών θέσεων. Φυσικά και από την μεριά της η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, από όσο γνωρίζω, έχει πράξει με τον δικό της τρόπο αυτά που πρέπει να κάνει σαν διεύθυνση, ζητώντας να έρθει προσωπικό για την διαφύλαξη της ασφαλείας όλων των πολιτών αλλά και του προσωπικού της, όμως τα αποτελέσματα όπως βλέπετε και για τους δυο μας (πολίτες – ΕΛ.ΑΣ), δεν έχουν εισακουστεί. Η εγκατάλειψη έρχεται από την πολιτεία προς τους πολίτες και τους Αστυνομικούς, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δυστυχώς, κωφεύουν.
Στην περιοχή σας και δεν ξέρω αν το πρόβλημα απαντάται με την ίδια ένταση σε πολλούς νομούς , αντιμετωπίζετε το φαινόμενο της «γκετοποίησης» στο Σχηματάρι και στη Θήβα, όπου διαβιούν πολλοί αλλοδαποί συγκεκριμένων εθνοτήτων.
Η μεγάλη εγκατάσταση αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων κυρίως ανατολικών χωρών (Πακιστάν, Ινδία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν) έχουν δημιουργήσει στην πόλη της Θήβας γκέτο σε μια συνοικία (Συνοικισμός) αποτελούμενο μόνο από αυτούς και δημιουργώντας έτσι συνεχή σοβαρά προβλήματα προς τους πολίτες, οι οποίοι παραμένουν μέσα στα σπίτια τους, φοβούμενοι τις συμπλοκές μεταξύ τους, λόγω των θρησκευτικών τους διαφορών, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τις διαφορές μεταξύ των φυλών τους, των μεταδιδόμενων ασθενειών τους κ.α.
Στον Συνοικισμό της Θήβας το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς οι ιδιοκτήτες παλαιών οικημάτων, τα ενοικιάζουν, σε άθλια κατάσταση, στους αλλοδαπούς, στοιβάζοντας τους (30 έως και 50 άτομα) σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , που στερούνται ακόμη και της στοιχειώδους υγιεινής, εισπράττοντας ενοίκια με το κεφάλι. Το θέμα έχει αναδειχθεί τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ όσο και από τα Αθηναϊκά στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα.
Γκέτο όμως, έχουν δημιουργήσει και σε μεγάλα κτίρια της περιοχής τα οποία λειτουργούν ως θρησκευτικούς λατρευτικούς χώρους, που στην συνέχεια τους οποίους χρησιμοποιούν πολλές φορές ως ανοιχτές προκλητικές για τους πολίτες συγκεντρώσεις ..
Τα ίδια ακριβώς φαινόμενα παρατηρούνται στο Σχηματάρι και στα Οινόφυτα.
Μη ξεχνάμε άλλωστε, πως στην Θήβα υπάρχει κι ένα επιπλέον χρόνιο πρόβλημα, στην ανατολική είσοδο της πόλης , ο καταυλισμός των ΡΟΜ, η παραβατικότητα των οποίων έχει φέρει σε δεινή θέση τόσο τους πολίτες της συνοικίας ΠΥΡΙ, όσο και την πόλη, ολόκληρη την περιοχή, αλλά κι εμάς..
Πρόσφατα η Ομοσπονδία μας παρουσίασε στις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις πολλές προτάσεις για την μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία, έτσι όπως έχουν καταγραφεί από τον δρ. Πολιτικών Ασφαλείας Γιώργο Παπακωνσταντή. Συμφωνείτε ότι πρόκειται για μια μελέτη που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού όλων μας;
Επειδή έλαβα μέρος στην παρουσίαση της μελέτης του δρ. Γιώργο Παπακωνσταντή την οποία άκουσα αλλά και διάβασα προσεκτικά, πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει σήμερα στην Αστυνομία, αναβαθμίζοντας την σε μεγάλο βαθμό, φέρνοντας την σε Ευρωπαϊκά πρότυπα Αστυνομιών και δίνοντας έξω στην Αστυνόμευση μεγάλο αριθμό Αστυνομικών για μεγαλύτερη ασφάλεια στον πολίτη και μεγαλύτερη σιγουριά στον Αστυνομικό, προκειμένου αυτός να μην αισθάνεται μόνος στην μάχη με το έγκλημα.
Στη δική σας περιοχή, πως βλέπετε ότι μπορεί να αξιοπηθεί;
Εμείς, σαν τοπική Ένωση με σχετικό έγγραφο που έχουμε αποστείλει προς την πολιτική, φυσική ηγεσία και Π.Ο.ΑΣ.Υ., έχουμε προτείνει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Παπακωνσταντή, με ταυτόχρονη ανακατανομή της δύναμης βάσει των νέων πληθυσμιακών αλλαγών και της σημερινής αύξησης της εγκληματικότητας. Στην περιοχή μας πιστεύω ότι μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, γιατί η κατάργηση όλων των περιφερειακών τμημάτων και η ίδρυση τεσσάρων μεγάλων Αστυνομικών Τμημάτων θα συμβάλλει στην καλύτερη αστυνόμευση του νομού από την μια και στην εξοικονόμηση μεγάλου αριθμού Αστυνομικών από την άλλη.
Πως αντιμετωπίζουν οι φορείς της τοπικής κοινωνίας την καλπάζουσα εγκληματικότητα στη Βοιωτία. Θα είχε ενδιαφέρον η παρουσίαση της μελέτης και σε τοπικό επίπεδο;
Όλοι οι πολιτικοί φορείς του νομού είναι ενημερωμένοι από την Ένωση μας, ξεχωριστά ο καθένας με σχετικά έγγραφα αλλά και με προσωπικές συναντήσεις, καθώς και συγκεντρώσεις με την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τους πολίτες με θέμα την μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας, που παρουσιάζει ο νομός μας. Από όσο γνωρίζω πολιτικοί και φορείς, έχουν και αυτοί από την πλευρά τους κάνει τις σχετικές παρεμβάσεις και επερωτήσεις στην πολιτική και φυσική ηγεσία αλλά δεν έχουν εισακουστεί. Η παρουσίαση της μελέτης σε τοπικό επίπεδο θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους Βιωτούς πολίτες γιατί η εγκληματικότητα έχει χτυπήσει την πόρτα τους και ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις για την ασφάλεια τους.