Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο Ακάθιστος Ύμνος

Αυτήν την Παρρησία που είχε τότε στην γη η Παναγία μας την έχει και τώρα στους Ουρανούς ως Παντοβασίλισσα που στέκει στα δεξιά Του Υιού και Θεού Της. Στολισμένη όχι με χρυσάφια και πολύτιμα κοσμήματα με διαμάντια και λίθους πολύτιμους, αλλά με τον στολισμό της αγνότητος, της Αγιότητος, της αφιερώσεως στον Θεό.Όταν τελούμε την Θεία Λειτουργία και Λατρεύουμε τον Θεό μας και Του ζητούμε την Χάρη Του, καθώς ψελλίζουμε : "Αντιλαβού, σώσον, ελέησον και διαφύλαξον ημάς ο Θεός τη ση χάριτι" ευθύς αμέσως προσθέτουμε, "Της Παναγίας, αχράντου Υπερευλογημένης, Ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπάρθενου Μαρίας".
Δεν αρνούμαστε την δύναμη της Θείας Χάριτος. Διακηρύττουμε ότι η λύτρωση πηγάζει μέσα από την Υπέροχη Θυσία του Θεανθρώπου στον Φρικτό Γολγοθά. Δεν απορρίπτουμε όμως την αλήθεια, ότι η Παναγία και όλοι οι Άγιοι βοηθούν τις ψυχές μας και πρεσβεύουν για την σωτηρία μας. Έτσι εξηγείται η αγιογράφηση της Πλατυτέρας στην κόγχη του Ιερού Βήματος, Ακούει τις πονεμένες κραυγές μας, Εκείνη που χώρεσε μέσα Της Εκείνον που δεν χωρούν οι Ουρανοί.
Η ταπεινή προσευχή μας ανεβαίνει προς την γλυκιά μορφή της. Η φοβισμένη μας καρδιά λέει : "Επειδή δεν έχουμε θάρρος εξ αιτίας των πολλών αμαρτιών μας, Εσύ παρακάλεσε Εκείνον που γέννησες διότι η Μητρική προσευχή έχει μεγάλη δύναμη στο να εξευμενισθεί και να επικαμφθεί ο φιλάνθρωπος Ιησούς".
Έτσι λοιπόν, η Παναγία γίνεται η μεσίτρια, που μεσολαβεί μεταξύ Θεού και ανθρώπων, γίνεται η γέφυρα που ενώνει τον Ουρανό και την γη και που μεταφέρει τους πιστούς στον Ουρανό, γίνεται Εκείνη που συμφιλιώνει όλους εμάς με τον Χριστό, όταν οι αμαρτίες μας και οι πτώσεις , μας έχουν απομακρύνει. Έτσι λοιπόν, την Παρασκευή που γιορτάζουμε τον Ακάθιστο Ύμνο της Υπερμάχου Στρατηγού και που θυμόμαστε τις άπειρες ευεργεσίες Της προς εμάς τα παιδιά Της τόσο σε Εθνικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ας την ικετεύσουμε για μια ακόμη φορά με τούτα τα λίγα λόγια προσευχής :
''Παναγία Θεοτόκε, τον χρόνο της ζωής ημών, μη εγκαταλείπεις ημάς, ανθρώπινη προστασία, μη καταπιστεύσεις ημάς, αλλ΄ αυτή αντιλαβού και ελέησον ημάς. Αμήν''.

Στην Ενορία του Αγίου Νικολάου του Νέου την Παρασκευή αυτή απο τις 7.30 μ.μ έως τις 12.30 ν.θα τελεσθή ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ κατά την διάρκεια της οπίας θα αναγνωσθούν και οι εικοσιτέσσερις Οίκοι των Χαιρετισμών προς την Κυρία Θεοτόκο.

Απο τον Ι.Ναό