Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ανακοίνωση Πανελλήνιου δικτύου οργανώσεων για τα ζώα

Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε συνθήκες ευζωίας για τα ζώα, όσο συνεχίζουμε και επιτρέπουμε τον εγκλεισμό τους, σε χώρους αφύσικους για αυτά, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες και να εκδηλώσουν τα φυσικά τους ένστικτα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολύ σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε ζωολογικούς κήπους και εκτροφεία δεν συνάδουν με τον φυσικό τρόπο διαβίωσής τους και είναι διαμετρικά αντίθετες με την έννοια της ευζωίας.

Ο νόμος 3170/2003 αναφέρονταν στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς κάτι που δεν βλέπουμε να ισχύει στο νέο σχέδιο νόμου. Το θέμα των στειρώσεων είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση του προβλήματος των αδέσποτων και το υπουργείο φαίνεται να μην το αγγίζει. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι αναγκαίο ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων για να μειωθούν οι τιμές για τις στειρώσεις, ιδιαίτερα για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και το κόστος της ηλεκτρονικής σήμανσης.

Θα είναι πολύ σοβαρή παράλειψη να μην συμπεριληφθεί στο νέο νομοσχέδιο η απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα pet shops, καθώς είναι γεγονός ότι συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων και στην αρνητική εικόνα των ζώων ως αντικείμενα εμπορίου. Η πώληση ζώων συντροφιάς θα πρέπει να γίνεται μόνο από αναγνωρισμένους και νόμιμους εκτροφείς, που διατηρούν κατάλληλα διαμορφωμένες εγκαταστάσεις.

Σημαντική επίσης θεωρούμε την απαγόρευση της εισόδου τσίρκων με ζώα στη χώρα μας, αίτημα πολυάριθμων πολιτών και οργανώσεων, αντί της απαγόρευσης χρήσης ζώων στις παραστάσεις τους. Τα ζώα των τσίρκων δεν θα πρέπει να εισέρχονται στη χώρα, διαφορετικά, η εφαρμογή του νόμου θα απαιτεί συστηματικούς ελέγχους, κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχτεί εφικτό. Επιπρόσθετα, ζητάμε, για άλλη μια φορά, την απαγόρευση της αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσης κητωδών, αίτημα το οποίο έχουμε ήδη υποβάλλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ΠΑΔΟΖΩ συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση με αναλυτικές προτάσεις και παρατηρήσεις, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της αντιμετώπισης των ζώων στην χώρα μας.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ