Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η Ολυμπιακή ιδέα τιμωρεί όσους την καταστρατηγούν

Οι ομιλητές καταδίκασαν την άκριτη εμπορευματοποίηση της ολυμπιακής ιδέας, καταλόγισαν ευθύνες στις μεγάλες Διεθνείς Αθλητικές Οργανώσεις (ΔΟΕ, IAAF, FIFA κ.α.) οι οποίες αποφεύγουν να καταπολεμήσουν στις ρίζες τους την παθογένεια της χρήσης αναβολικών, που νοθεύει νίκες και ρεκόρ, καθώς επίσης και τις εξαγορές διαιτητών, που αλλοιώνουν αποτελέσματα ποδοσφαιρικών κυρίως αγώνων. Μάλιστα όλοι τους διατύπωσαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια και τον ελληνικό αθλητισμό – ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής ζωής και αρχετυπικό στοιχείο του πολιτισμού μας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα πρόσφατα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν στα γήπεδα από οργανωμένα κυκλώματα δήθεν φιλάθλων που τα υποδαυλίζουν, με τις συμπεριφορές και τις δηλώσεις τους, διάφοροι νεοπαράγοντες οι οποίοι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ταχεία κοινωνική τους ανέλιξη και τα κέρδη, φτάνουν δε σε σημείο, όταν η πολιτεία και οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας τους αγγίζουν, να γίνονται τιμητές των πάντων, και αυτό διότι έχουν διαπιστώσει ότι έτσι μπορούν να αμύνονται και ταυτόχρονα να διατηρούν την ισχύ τους μεταξύ των οπαδών τους, σε βάρος των αρχών του ολυμπισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος – αλλά και με καταγγελτικό λόγο για όσα κονδύλια τούς στερεί η πολιτεία, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 –, μίλησαν και οι πρόεδροι των μεγάλων Ομοσπονδιών της χώρας μας, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, κ. Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), πρ. πρόεδρος της F.I.B.A, κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.), κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (Ε.Γ.Ο.), κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης (με επιστολή που έστειλε από το Βερολίνο, όπου μετέχει στο Συνέδριο της FIG και είναι επικεφαλής της αθλητικής αποστολής των γυμναστών και γυμναστριών που μετείχαν στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες).
Οι ομιλητές, μάλιστα, απευθυνόμενοι προς τον παριστάμενο γ.γ.Α Πάνο Μπιτσαξή – ο οποίος παρέμεινε στην εκδήλωση μέχρι τη λήξη της το απόγευμα – διατύπωσαν την πολλή σοβαρή καταγγελία ότι το ΕΣΚΑΝ δεν λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, με συνέπεια οι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες να μετέχουν σε παγκοσμίου επιπέδου αγώνες χωρίς να υποβάλλονται σε προληπτικούς ελέγχουν ντόπινγκ, με υπαρκτό κίνδυνο κάποιοι να βρεθούν, από τα Κέντρα Αντιντόπινγκ των διοργανωτριών χωρών, θετικοί οπότε και θα υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας μας στο διεθνές επίπεδο, οι δε Ομοσπονδίες θα κατηγορούνται χωρίς να φταίνε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι κομμάτων: από τη Νέα Δημοκρατίας, ως εκπρόσωπος του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, ο Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης, βουλευτής Κωνσταντίνος Καραγκούνης, από τον ΛΑΟΣ, ως εκπρόσωπος του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη, η περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος Γεωργία Ντάτσικα, από το Κ.Κ.Ε ως εκπρόσωπος της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, ο Νίκος Παπαθανασόπουλος, και από το Συνασπισμό, ως εκπρόσωπος του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος.
Επίσης οι βουλευτές Μαρία Κυριακοπούλου, Παπαδόπουλος Θανάσης, Κώστας Σπυλιώπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος τού Μητροπολίτη Πατρών κυρίου Χρυσοστόμου ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Κανέλος Φερτάκης, και πολλοί εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, των Ενώσεων διαφόρων αθλημάτων. Μήνυμα έστειλαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας και ο γραμματέας τού Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής κ. Μιχάλης Καχριμάκης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Αγαπητέ κύριε Κατσιμπάρδη, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για το έργο τής εταιρείας σας η οποία αγωνίζεται με συνέπεια για την προάσπιση του υγιούς αθλητικού ιδεώδους που έχει θυσιαστεί στο βωμό του επαγγελματισμού και της εμπορευματοποίησης(…). Το Κίνημά μας θα είναι στο πλευρό σας στο δίκαιο αυτό αγώνα».
Επίσης σε μήνυμά του – που μετέφερε ο συνεργάτης του κ. Τρύφωνας Ζαχαρόπουλος - ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Τον αγώνα σας τον υποστήριξα από την αρχή ενθέρμως και δεν θα σταματήσω να τον στηρίζω». Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου Κατσιμπάρδη στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ το μεγάλο πρόβλημα των θυμάτων της πρώην Ανατ. Γερμανίας. Σημειώνει: «Έστω και με καθυστέρηση βλέπουμε ότι εμφανίστηκαν ορισμένοι πολιτικοί τής Γερμανίας οι οποίοι, για λόγους που θα δούμε πιο κάτω, ουσιαστικά συνομολόγησαν ότι συμπολίτες τους είχαν εγκληματήσει χορηγώντας – και μάλιστα δια της βίας – αναβολικά σε αθλητές και αθλήτριές τους. Αναφέρομαι συγκεκριμένα εδώ στον πρώην υπουργό Εσωτερικών και Αθλητισμού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημερινό υπουργό Οικονομικών της χώρας αυτής, ο οποίος το 2009 απευθύνθηκε δημόσια στους γιατρούς και τους αθλητικούς παράγοντες, κρατικούς λειτουργούς, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπως επίσης και στους προπονητές, οι οποίοι χορηγούσαν συστηματικά αναβολικά, καλώντας τους να ζητήσουν δημόσια συγνώμη, έτσι ώστε να σταματήσει το μεγάλο κακό. Και το κακό είναι ότι ήδη 167 από τα 10.000 θύματα, αθλήτριες και αθλητές οι οποίοι έχουν υποστεί βλάβες στην υγεία τους (οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους, πολλά από τα οποία γεννιούνται με στραβά πόδια, υδροκεφαλισμό και άλλου είδους κακώσεις), έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, ενώ χιλιάδες άλλοι οδεύουν προς αυτά για τον ίδιο σκοπό. Είναι δε αυτός ακριβώς ο φόβος της κυβέρνησης Μέρκελ, το ότι δηλαδή – πέρα από το ότι εκτίθεται διεθνώς η Γερμανία – θα υποχρεωθεί να καταβάλει το δημόσιό της τεράστια χρηματικά ποσά στα προαναφερθέντα θύματα, που υποχρεώνει τον κ. Στόιμπλε να επιδιώκει συμβιβαστικές λύσεις, προκειμένου να πάνε οι υποθέσεις στο αρχείο».
Τέλος πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και η ομιλία του Μανώλη Μαυρομμάτη ο οποίος τόνισε και τα εξής: «Η Κομισιόν και η Επιτροπή Παιδείας, πολιτισμού, Μ.Μ.Ε, αθλητισμού και πολυγλωσσίας, της οποίας ήμουν αντιπρόεδρος, μού έκαναν την τιμή και μου ανέθεσαν την εισήγηση της έκθεσης της ¨Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση αυτή, και αναγνώρισε τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού καθώς και τις παραμέτρους του, μεταξύ των οποίων το ντόπινγκ, τόνισε δε την ανάγκη καταπολέμησης αυτής της μάστιγας.
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν τα εξής: • Τα κράτη μέλη καλούνται να συμφωνήσουν σε κοινή νομοθετική προσέγγιση του ντόπινγκ, ώστε να εξασφαλιστεί ανάλογη νομική μεταχείριση, και να υιοθετηθούν θέσεις από κοινού από τη WADA, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης της Φαρμακοδιέγερσης, καλείται να ενισχύσει τα υπάρχοντα δίκτυα και μόνο τότε να δημιουργήσει νέες συμπράξεις μεταξύ των φορέων επιβολής του νόμου και των διαπιστευμένων από την WADA, την EUROPOL και την INTERPOL, και
• Η Κομισιόν καλείται να θέσει σε εφαρμογή τις δράσεις του σχεδίου ¨Pierre de Coubertin¨, και γενικά να ενθαρρύνει τη δημιουργία δικτύων Εθνικών Οργανισμών Καταπολέμησης του Ντόπινγκ από την Ε.Ε. ».