Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Απάντηση Παπουτσή για τις λειτουργικές δαπάνες της ΕΛ.ΑΣ

Πέραν των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι, από τη Διεύθυνση Τεχνικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβασθεί εγκύκλιος προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, προκειμένου να επιθεωρούν τα κατεχόμενα, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, οχήματα και όταν διαπιστώνουν ότι ορισμένα από αυτά είτε είναι μη λειτουργικά λόγω παλαιότητας είτε, λόγω βλαβών, είναι οικονομικά ασύμφορη η επισκευή τους να τα αποστέλλουν στις αρμόδιες επιτροπές του Σώματος για να χαρακτηρισθούν ως Πέραν Οικονομικής Εκμετάλλευσης (Π.Ο.Ε.).
Ωστόσο, σημειώνεται ότι με αφορμή το πλαίσιο νόμων που θεσπίστηκε για την οικονομική εξυγίανση της χώρας ,με συνέπεια την τροποποίηση των διατάξεων του ν.2362/1995 ΄΄Περί δημοσίου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις΄΄ και τη θέση σε ισχύ από 01-01-2011 του π.δ. 113/2010΄΄Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες΄΄,βάσει των οποίων προσδιορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες υλοποίησης του σκέλους του Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ουσιώδεις αλλαγές σε ότι αφορά την έκδοση αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων, την τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων και τον έλεγχο των δαπανών.
Κατόπιν των ρυθμίσεων αυτών, οι δαπάνες που θα πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή της Ελληνικής Αστυνομίας θα ελέγχονται ,εκκαθαρίζονται και ενταλματοποιούνται από τη αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά το χρόνο αυτό, εκκρεμούν ,μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός υπομνημάτων οδοιπορικών εξόδων του αστυνομικού προσωπικού. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση έγκρισης δαπανών του Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλεται στις διαδικασίες εφαρμογής του μητρώου δεσμεύσεων, προαπαιτούμενου για την έγκριση οποιαδήποτε δέσμευσης. Πάντως, για το θέμα αυτό δίδονται κατευθυντήριες γραμμές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών ,ώστε να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα στην παρούσα χρονική περίοδο.
Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι οι επισκευές των 13.458 περίπου υπηρεσιακών οχημάτων που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, βαρύνουν τις πιστώσεις των ΚΑΕ 0861 ΄΄Αμοιβές για συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων γενικά ΄΄και ΚΑΕ 1321 ΄΄Προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς΄΄.
Από τον τακτικό Π/Υ του Αρχηγείου του έτους 2011 στους προαναφερόμενους ΚΑΕ εγγράφησαν πιστώσεις ύψους 3.900.00,00 ευρώ και 9.000.000,00 ευρώ,αντίστοιχα, ενώ έχει εγκριθεί η διάθεση πιστώσεων ύψους 1.365.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 0861 και 3.150.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 1321, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις μας του έτους 2010, καθόσον σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο δε θα αναλαμβάνεται καμία νέα υποχρέωση,εάν προηγουμένως δεν έχουν δεσμευθεί με νέες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, πιστώσεις ισόποσες με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά την προμήθεια καυσίμων για τα υπηρεσιακά οχήματα, σας ενημερώνουμε ότι, πραγματοποιείται από στρατιωτικές ανεφοδιαστικές μονάδες, όπου αυτές υφίστανται (μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού), καθώς και από το ελεύθερο εμπόριο.Στον Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου έτους 2011, στον συγκεκριμένο ΚΑΕ , για την αντιμετώπιση του συνόλου των σχετικών δαπανών, εγγράφησαν πιστώσεις συνολικού ύψους 18.000.000,00 ευρώ ,ενώ έως και 08-03-2011 είχε διατεθεί ποσοστό που ανέρχεται στο 21% αυτών, που αντιστοιχεί στο ποσό των 3.780.000,00 ευρώ.
Ωστόσο, η Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου, στις 23-01-2011, με έγγραφο της προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), ζήτησε τη μεταφορά πιστώσεων ύψους 10.000.000,00 ευρώ από τον ΚΑΕ 1511 του εκτελούμενου Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας στον ΚΑΕ 1511 του εκτελούμενου Π/Υ εξόδων Ε.Φ. 11-200 Γενικού Επιτελείου Στρατού, για εξόφληση των οφειλών που θα προκύψουν έως και 30-06-2011, με αποτέλεσμα η πίστωση στον εν λόγω ΚΑΕ να διαμορφώνεται πλέον στο ποσό των 8.000.000,00 ευρώ.
Επιπλέον,στις 28-01-2011, με έγγραφο της, η ανωτέρω Διεύθυνση, προς το Γ.Λ.Κ.,αιτήθηκε τη διάθεση σε ποσοστό 100% της εναπομένουσας πίστωσης των 8.000.000,00 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών προμήθειας καυσίμων από το ελεύθερο εμπόριο, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του έτους 2010. Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανέκυψαν, μετά την προαναφερόμενη μεταβολή στις διαδικασίες υλοποίησης του Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα (04-03-2011),συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες. Κατά την συνάντηση αυτή ελήφθησαν αποφάσεις για την εκδήλωση, άμεσα, συγκεκριμένων ενεργειών προς πρακτική και λυσιτελή επίλυση των αναφυέντων προβλημάτων και ομαλοποίηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε, λόγω του μεταβατικού αυτού σταδίου, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών Υπηρεσιών, η εν τοις πράγμασι στήριξη και προστασία του προσωπικού, για να ανταποκρίνεται αυτό με επάρκεια στην εκπλήρωση της ιδιαίτερα σημαντικής αποστολής του και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών , σε όλη την επικράτεια.
Κατόπιν των προαναφερόμενων και δεδομένου ότι, προσφάτως προσδιορίστηκαν οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του έτους 2010, ήδη ξεκίνησε η έγκριση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από τις Υπηρεσίες στη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου , για την επισκευή-συντήρηση και κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων, εντός των διατεθεισών πιστώσεων του Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου και ευελπιστούμε ότι εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα αντιμετωπιστούν τα αναφύοντα προβλήματα, τα οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της επικρατούσας κατάστασης.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, στο βαθμό, όπως είναι φυσικό, που μας επιτρέπει η υφιστάμενη εξαιρετικά δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία.
Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στα πλαίσια πάντα των πολύ δύσκολων σημερινών δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ