Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«ΝΑΙ στο Δικαίωμα για Ζωή. ΟΧΙ στον Κοινωνικό Αποκλεισμό» στην Θήβα!!!

«Στην Ελλάδα οι πολιτικές για την αναπηρία δεν διαμορφώθηκαν από αυτούς που δεν κυβέρνησαν, αλλά από εκείνους που κυβέρνησαν την χώρα και θεωρούμε πως όλα τα κόμματα και αυτά που έχουν κυβερνήσει αλλά κι εκείνα που δεν είναι στο κοινοβούλιο έχουν ευθύνη να διαμορφώσουν έναν άλλο πολιτικό λόγο για την αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία είναι υποκείμενα της τύχης τους και όχι αντικείμενο οίκτου και ελέους. Ιδιαίτερα στην περίοδο που ζούμε απαιτούνται συγκεκριμένες χειροπιαστές πολιτικές» τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, αναφερόμενος σε τρεις τομείς, πάνω στους οποίους που δοκιμάζεται η δημόσια πολιτική για την αναπηρία.
«Στους τομείς της υγείας – πρόνοιας, εργασίας – κοινωνικής ασφάλισης και παιδείας δοκιμάζεται αν ένα κράτος, πάντοτε, αλλά κυρίως σε περιόδους κρίσης, λαμβάνει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ, αναφερόμενος και στα όσα επιχειρούνται εναντίον του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι..
«Έχουμε τοποθετηθεί πολύ σκληρά για το θέμα, έχουμε ζητήσει συμπληρωματικά να δοθεί χρηματοδότηση, καθώς επίσης και να γίνει δεκτή η παλιά πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την τριμερή χρηματοδότηση του προγράμματος. Πρέπει να γίνει σαφές στην χώρα ότι δεν θα έρχεται πάντα η Ε.Ε με ΕΣΠΑ κα να χρηματοδοτεί αυτού του είδους πολιτικές. Είναι δική μας υποχρέωση ως χώρα να τα χρηματοδοτήσουμε από ιδίους πόρους, τους οποίους οφείλει να βρει η κυβέρνηση , διότι αυτοί που πληρώνουν την νύφη στις περικοπές του Βοήθεια στο Σπίτι είναι τα μοναχικά άτομα με αναπηρία και τα ηλικιωμένα, δηλαδή, οι πιο αδύναμοι πολίτες της χώρας» επεσήμανε, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Δείκτες στοιχειώδους πολιτισμού κάθε χώρας είναι η μέριμνα που λαμβάνει η πολιτεία για τις μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Α. Φρούσιος , μιλώντας για τις προσπάθειες του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να διαμορφωθούν προτάσεις για την συνεργασία και δικτύωση όλων των δομών που αναφέρονται στην πρόνοια, ούτως ώστε μέσα από την οικονομία κλίμακος, δηλαδή, την συνεργασία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το Βοήθεια στο Σπίτι, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα για τους ωφελούμενους
«Η πρόταση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που κατατέθηκε έχει να κάνει με την άμεση στελέχωση του Κέντρου, προκειμένου να μπορέσει δωρεάν υπηρεσίες στους ανάπηρους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης , όπου οι οικονομικά ασθνέστεροι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα ούτε για φυσιοθεραπείες ούτε για εργοθεραπείες, υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να προσφέρει δωρεάν» υπογραμμίζει ο κ. Φρούσιος, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας με τα κοινωνικά προγράμματα, καθώς αυτά διαθέτουν την καταγραφή των περιστατικών που υπάρχουν στο καθένα Καλλικρατικό δήμο αλλά και την δυνατότητα μεταφοράς των αναπήρων στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, όπου μπορούν να προσφερθούν υπηρεσίες.
Προτάσεις όμως, αναπτύχθηκαν και για την αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει το Κέντρο, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των ΑμεΑ.
Την επιτακτική ανάγκη διατήρησης του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, που ζουν τα ΑμεΑ του Ν. Βοιωτίας, επεσήμανε και η Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Βοιωτίας και μέλος της ΕΣΑΜΕΑ Β. Λάσπη.
«Σε μια χώρα που καθημερινά διαπιστώνουμε την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, την ανυπαρξία πολιτικών που θα στηρίξουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την έλλειψη προσωπικού στα Δημόσια νοσοκομεία, τα Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, στα κέντρα στήριξης και διημέρευσης, την μείωση επιχορ4ηγήσεων των δομών, όπου εξυπηρετούνται ή διαβιούν, η διοίκηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα που την ευθύνη τους έχει η κεντρική εξουσία» τόνισε η κ. Λάσπη, μιλώντας ουσιαστικά για «προσπάθεια χωρίς την πολιτική στήριξη των τοπικών αρχόντων».
«Βλέπετε, μας θεωρούν αναλώσιμο υλικό με ημερομηνία λήξης ή μη παραγωγικούς» πρόσθεσε, καλώντας όλους σε καθημερινούς αγώνες για διεκδικήσεις.
«Από την ημερίδα προέκυψαν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, που θα κωδικοποιηθούν και θα σταλούν προς τους υπεύθυνους , προκειμένου να λειτουργήσουν τόσο για την στελέχωση του κέντρου όσο και για την καλύτερη οργάνωσή του με στόχο πάντα την εξυπηρέτηση των αναπήρων του νομού, που είναι αρκετοί και δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη» απάντησε ο Πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ερωτώμενος σχετικά, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις εργασίες της ημερίδας.
«Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον της ομάδας Οικοτροφείου Λιβαδειάς» ήταν το θέμα που ανέλυσε η Τ. Μήτσου, Κοινωνική Λειτουργός, Επιστημονική Υπεύθυνη Μονάδας Οικοτροφείου Λιβαδειάς Ε.ΚΕ.ΨΥ.Ε και «Κοινωνική & Νοσηλευτική Προσέγγιση» η Μ. Φουφούλα, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια Οικοτροφείου Αίας και Π. Βότση Π., Τ.Ε. Νοσηλεύτρια, Συντονίστρια Οικοτροφείου Δίας.
«Βοήθεια στο σπίτι: πορεία & μέλλον» ανέλυσε η Α. Τσέλου, Κοινωνική λειτουργός – πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων, «Ιατροκοινωνικό κέντρο για Τσιγγάνους Δήμου Θηβαίων: πορεία & μέλλον» η Κοινωνιολόγος Α. Θάνου
Παρόντες στην ημερίδα ήσαν η Υποδιευθύντρια του ΠΕΣΥ Θεσσαλίας – Στερεάς Π. Σκιαδοπούλου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Φ. Παπαθωμά (εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη), ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΘ Η. Πέτραινας, που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Θηβαίων, που βρισκόταν στα γεγονότα της Παραλίας Σαράντη και ο π. Γεώργιος Τουλουμάκος, που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδέιας.