Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αυτοδιοικητική Ενότητα: "Ανησυχητικές εξελίξεις..."

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εξέλιξη της ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΥΠΕΚΑ σε ιδιώτες για τη διαχείριση αυτών των επικίνδυνων απορριμμάτων, που έγινε πέρυσι και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της στρατηγικής μελέτης επιπτώσεων, δημιουργεί εύλογη ανησυχία, αφού και η τοπική κοινωνία και το Δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται στο σκοτάδι. Το θέμα αυτό, είχε ανακινηθεί το φθινόπωρο του 2010 με την αποκάλυψη της ενσωμάτωσης στον εσωτερικό οργανισμό της ΔΕΠΟΔΑΘ τμήματος διαχείρισης και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, χωρίς να έχει προηγουμένως υπάρξει καμία ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο και χωρίς να έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση.
Παρά όμως, τις κραυγές και τους λεονταρισμούς του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΠΟΔΑΘ κ. Σβίγγου, για τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων που έγιναν κατά την Προεδρία του, παραμένουν κυρίαρχα τα ζητήματα έλλειψης διαφάνειας που επιβεβαιώθηκαν και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και τα σοβαρά ελλείμματα στις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερης μνείας είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με διαδικασίες ΣΔΙΤ (πρόγραμμα JESSICA κλπ), που επιτρέπουν στους ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Την πολιτική αυτή κυρίαρχα προωθούσε και προωθεί ο κ. Σβίγγος και την επανέλαβε, αφού για τη διαχείριση των απορριμμάτων θεωρεί θετική τη σύμπραξη με τους ιδιώτες. Απαιτούνται άμεσα απαντήσεις γι’ αυτά τα θέματα και άμεση ενημέρωση των πολιτών από το σημερινό Δήμαρχο και από το νέο Δ. Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ.
Αίτημα της κοινωνίας αναφύεται και πάλι κυρίαρχο η ενημέρωση και η διαφάνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών, την οποία οφείλουμε να ασπαστούμε.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ