Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εκ νέου ανησυχία για την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων στην Θήβα!!!

Επανήλθαμε με νέα ανάρτηση , όπου με αφορμή τις ανεξέλεγκτες επικίνδυνες χωματερές στην Βοιωτία, αναφέρεται στον τίτλο:
«Σε κλοιό θανάτου η Θήβα……
Κοινοπραξία ιδιωτών κινείται αθόρυβα για ΧΥΤΕΑ στην περιοχή….
Και γράφαμε τότε: «Οι Βοιωτοί κοιμόμαστε και η τύχη μας δουλεύει! Φωνάξαμε, διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στο εργοστάσιο καύσης, τρέξαμε στο ΥΠΕΚΑ και μείναμε ήσυχοι πως απαλλάξαμε τις ζωές μας από το μεγαλύτερο κακό…..
Αλίμονο όμως! Οι λίγοι μήνες που πέρασαν από την μεγάλη συγκέντρωση της Θήβας, αναδεικνύουν σήμερα τον εφιάλτη ακόμη χειρότερο, καθώς υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα ερήμην, για άλλη μια φορά, των κατοίκων και του περιβάλλοντος».
Να υπενθυμίσουμε, πώς η ΔΕΠΟΔΑΘ είχε, από το καλοκαίρι ενημερώσει για τον σχεδιασμό και την διαχείριση τόσο των αγροτικών – κτηνοτροφικών , όσο και των οργανικών του ΧΥΤΑ, αλλά και της λυμματολάσπης του βιολογικού και παράλληλα έχει ξεκινήσει την διαδικασία εξεύρεσης χώρου για τον ΧΥΤΑ αδρανών υλικών (κατεδαφίσεων και μπαζών).
Τότε ήταν που ο Χ. Τσοκανής είχε επισημάνει : «Τον Ιούλιο το ΥΠΕΚΑ απευθύνθηκε σε ιδιώτες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή η ενέργεια προχωρά και βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου και πρότασης για το συγκεκριμένο μέρος όπου θα γίνει ο ΧΥΤΕΑ, Θίσβη, μεταξύ Θήβας – Κριεκουκίου, κρατείται μυστική η τοποθεσία», . υπενθυμίζοντας μας, ότι το 2009 η ΔΕΠΟΔΑΘ είχε απευθυνθεί στην παλαιά ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, εκδηλώνοντας το αντίστοιχο ενδιαφέρον της, λαμβάνοντας τελικά την απάντηση τον Ιούλιο του 2010 με μια πρόσκληση του υπουργείου προς ιδιώτες για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ.
Και σχολιάζαμε τότε: «Είναι, δηλαδή, ξεκάθαρο πλέον πως η πολιτεία επείγεται να κατασκευάσει ΧΥΤΕΑ λόγω καταδίκης της χώρας μας από την Ε.Ε με πολύ μεγάλο πρόστιμο, ενώ αναμένονται και άλλα, ακόμη μεγαλύτερα τόσο για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα όσο και για τις πολλές ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλές περιοχές και σε όμορους νομούς.

Να, γιατί κάποιοι βιάζονται να ξεφορτωθούν τα απόβλητα τους προς Βοιωτία πλευρά!
Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μάθουμε όλοι τον τόπο κατασκευής του ΧΥΤΕΑ, καθώς αυτός θα υποδεικνύεται στην προκαταρτική μελέτη, που θα κατατεθεί στην Περιφέρεια» με τον Δ/ντή της ΔΕΠΟΔΑΘ να διευκρινίζει: «Βέβαια δεν αφορά μόνο τα επικίνδυνα απόβλητα της Βοιωτίας, καθώς η προκήρυξη του ΥΠΕΚΑ λέει σαφώς ότι ο ΧΥΤΕΑ θα διαχειριστεί τα απόβλητα Βοιωτίας – Αττικής, η οποία όλοι γνωρίζουμε πως διαθέτει πολύ μεγάλο όγκο αποβλήτων στο Θρειάσιο πεδίο και η συνολική πρόταση που έχει υποβληθεί θα αφορά 150.000 τόνους ετησίως».

Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο, σε ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου περί της ΔΕΠΟΔΑΘ, ο κ. Τσοκανής επανήλθε στο θέμα, οπότε η «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» με δελτίο τύπου, αναφέρεται σε «Ανησυχητικά φαίνονται σε σχέση με τη διαχείριση των επικίνδυνων απορριμμάτων στην περιοχή μα»ς, με τον διευθυντής της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. να δέχεται ερωτήματα από δημοτικούς συμβούλους σε σχέση με τη ΔΕΠΟΔΑΘ και το έργο του ΧΥΤΑ, για τα οποία απάντησε σε αρκετά, αλλά σε άλλα δεν απάντησε επαρκώς, είτε λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και επειδή σε κάποια θέματα οι απαντήσεις απαιτούσαν εκτός της υπηρεσιακής τοποθέτησης και την πολιτική τοποθέτηση σε αυτά.

«Αυτήν όφειλε να τη δώσει ο κ. Σβίγγος, πολιτικός προϊστάμενος επί 4 χρόνια και 4 μήνες στη ΔΕΠΟΔΑΘ, ο οποίος όμως πριν προλάβουμε να τον ρωτήσουμε, δήλωσε ρητά ότι παραμένει υπέρμαχος της καύσης των απορριμμάτων. Κατόπιν αφού επιτέθηκε υβριστικά προς το μέρος μας, αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, χωρίς να μας δώσει την ευχέρεια να του θέσουμε τις κρίσιμες ερωτήσεις που προβληματίζουν όλους τους Θηβαίους πολίτες» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται το ανησυχητικό των δηλώσεων του γενικού διευθυντή της διαδημοτικής επιχείρησης περί της χωροθέτησης και εγκατάστασης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων (βιομηχανικών) Απορριμμάτων (ΧΥΤΕΑ) στην περιοχή μεταξύ Θήβας και Ερυθρών., αλλά και για «το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με διαδικασίες ΣΔΙΤ (πρόγραμμα JESSICA κλπ), που επιτρέπουν στους ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων, πολιτική που κυρίαρχα προωθούσε και προωθεί ο κ. Σβίγγος και την επανέλαβε, αφού για τη διαχείριση των απορριμμάτων θεωρεί θετική τη σύμπραξη με τους ιδιώτες».
Και καταλήγει η ανακοίνωση της Αυτοδιοικητικής Ενότητας: «Απαιτούνται άμεσα απαντήσεις γι’ αυτά τα θέματα και άμεση ενημέρωση των πολιτών από το σημερινό Δήμαρχο και από το νέο Δ. Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ.
Αίτημα της κοινωνίας αναφύεται και πάλι κυρίαρχο η ενημέρωση και η διαφάνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η έκφραση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών, την οποία οφείλουμε να ασπαστούμε».

«Το θέμα της χωροθέτησης του χώρου υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων χρονολογείται από πέρσι τον Μάϊο, όταν το υπουργείο περιβάλλοντος έβγαλε πρόσκληση προς τους ιδιώτες βασικά, και τούς καλούσε μέχρι τέλος Ιουλίου να προωθήσουν προτάσεις. Τότε είχε γραφεί και δεν διαψεύστηκε από ΥΠΕΞΚΑ ότι ο χώρος θα ήταν αυτός της Βοιωτίας, όπου προέβλεπε την κατασκευή ενός ΧΥΤΕΑ δυναμικότητας 150.000 τόνων για τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα Βοιωτίας και της Αττικής» δηλώνει την επόμενη της ανακοίνωσης ημέρα ο Δ/ντής της ΔΕΠΟΔΑΘ Χ. Τσοκανής, αναφερόμενος στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΠΟΔΑΘ( 23 Σεπτεμβρίου 2010, με το έγγραφο 660 και ως κατεπείγον) το οποίο είχε σταλεί προς την υπουργό ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον σχεδιασμό για την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ.

«Αυτό το έγγραφο ουδέποτε απαντήθηκε και για το συγκεκριμένο θέμα 14 Οκτωβρίου 2010 εκδόθηκε αναλυτικό δελτίο από την ΔΕΠΟΔΑΘ, ενώ σε πρόσφατη συνάντηση της υπουργού με τον Δήμαρχο Θηβαίων και στελέχη της ΔΕΥΑΘ και της ΔΕΠΟΔΑΘ για την υδροδότηση Ελεώνα – Νεοχωρακίου, ρωτήθηκε εκ νέου η υπουργός για το τι γίνεται με την χωροθέτηση του ΧΥΤΕΑ, απαντώντας ότι βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης η στρατηγική μελέτη, χωρίς ωστόσο να πει έχει πράγματι επιλεγεί η περιοχή Βοιωτίας» διευκρινίζει ο Δ/ντής της ΔΕΠΟΔΑΘ, απαντώντας και για το πρόγραμμα ΤΖΕΣΙΚΑ. «Είναι πρόγραμμα δανειακό, που χρηματοδοτεί φορείς του δημοσίου ή ιδιώτες ή ΣΔΙΤ. Εμείς, είναι γνωστό πως έχουμε υποχρέωση από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό να εκτρέψουμε τα ανακυκλώσιμα και τα βιοαποδομίσιμα, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τον ΧΥΤΑ ΧΥΤΙ.. Δηλαδή, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, εκτός από την διαλογή στην πηγή , προκειμένου να μην θάβουμε το 90% που οδηγείται αυτή την στιγμή στο ΧΥΤΑ. Γι’ αυτό τον λόγο χρηματοδοτείται μια επένδυση της τάξης των 10.000.000, έχουμε απευθύνει έγγραφο τόσο προς την περιφέρεια όσο και προς ΥΠΕΚΑ να χρηματοδοτηθούμε τόσο από το ΕΣΠΑ και αν δεν γίνεται αυτό μέσω του ΤΖΕΣΙΚΑ. Μιλάμε για χρηματοδότηση της επιχείρησης , δεν υπάρχει καμία απόφαση για συμμετοχή ιδιώτη, και αυτός είναι ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός. που στηρίζεται σε ευρωπαϊκή οδηγία και στον περιφερειακό σχεδιασμό, που έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε».

Όλα τελικά ξεκαθαρίζουν, εκτός του ΧΥΤΕΑ και των ασαφειών του υπουργείου, σχετικά με την αγορά έκτασης μεταξύ Θηβών – Ερυθρών για την ταφή των επικίνδυνων αποβλήτων, κυρίως όμως με αυτό που επιχειρείται – και επίσης είχαμε γράψει πρόσφατα – σχετικά με το μπαλάκι των προστίμων που ρίχνει το ΥΠΕΚΑ στους Δήμους!!!!
Γιατί; Διότι πλέον δημιουργείται ένας φορέας, που θα απαρτίζεται από 5 Νομούς (Βοιωτία – Εύβοια – Ευρυτανία – Φθιώτιδα – Φωκίδα), όπου στο Δ.Σ θα έχουν λόγο 13 της Βοιωτίας, 17 της Εύβοιας, 3 της Ευρυτανίας, 15 της Φθιώτιδας και 4 της Φωκίδας και εύλογο το ερώτημα: Ποιος θα ελέγξει την πλειοψηφία, που θα κληθεί να αποφασίσει;;;;