Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση Β. Τσόνογλου με Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα Δικαιώματα είναι πλέον δεσμευτική ως τμήμα του διεθνούς εθιμικού δικαίου και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς έκφρασης των απαράγραπτων και απαραβίαστων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ενυπάρχουν στη φύσης μας, είναι έμφυτα και χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε ως ανθρώπινες υπάρξεις. Άλλωστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε πλήρως και να χρησιμοποιήσουμε τις ανθρώπινες αρετές μας, τη νοημοσύνη μας, τα ταλέντα μας και τη συνείδησή μας και να ικανοποιήσουμε τις πνευματικές και άλλες ανάγκες μας. Η αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν είναι μόνο μια ατομική και προσωπική τραγωδία αλλά επίσης δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, ενσπείροντας τη βία και τη σύγκρουση μέσα και μεταξύ κοινωνιών και εθνών. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια "αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο".
Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο τα ανθρώπινα όντα θα απολαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης και της πίστης και την ελευθερία από το φόβο και τη στέρηση" είναι "η ύψιστη προσδοκία του κοινού ανθρώπου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν διεθνή ευθύνη και όχι μόνο εσωτερική υπόθεση των κρατών. Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και αδιαίρετα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε άκρη της γης, και ότι κανένα δικαίωμα δεν θα πρέπει να θεωρείται σημαντικότερο από κάποιο άλλο.
Παρά την αδιαλλαξία των κυβερνήσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ριζωμένα σε πανανθρώπινες πεποιθήσεις για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, όπως αποδεικνύει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που αγωνίζονται για την πραγμάτωσή τους. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως εκείνοι που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους λόγω της τοποθέτησής τους υπέρ των δικαιωμάτων των άλλων, δείχνουν ότι η ανάγκη των ανθρώπων να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και καθολική.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ιεραρχούνται.
Η Οικουμενική Διακήρυξη προκηρύχθηκε ως ένα κοινό πρότυπο επίτευξης για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη" και ότι η εφαρμογή της εξαρτάται από κάθε άτομο, κάθε κοινωνία και κάθε κυβέρνηση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Θα είμαστε δίπλα σας, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι σε αυτό το δύσκολο ταξίδι προς την ειρήνη».