Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου


Επίσης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Π. κ. Γ. Ζησιμάτος αναφερόμενος στην επιλογή του συνθήματος «δεν αντέχουμε άλλο», επικεντρώθηκε στην συστηματική εξόντωση του βιώσιμου Ελληνικού Εμπορίου ασχέτως μεγέθους, το οποίο, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, έχει καταστεί πλέον προβληματικό, στραγγίζοντας την αγορά από ρευστό, ιδέες και ψυχικά αποθέματα.
Στη συγκέντρωση υπήρξε διάλογος και έντονος προβληματισμός για τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα, που έχουν διαμορφώσει η εκτίναξη του Φ.Π.Α, τα υψηλά ενοίκια, το παρεμπόριο, η αδυναμία χρηματοδότησης, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία, η δραματική μείωση της κατανάλωσης και σωρεία άλλων παραγόντων, που έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην δομή και στον κύκλο των μικρομεσαίων και υποσκάπτουν τα θεμέλια της επιχειρηματικότητας.
Σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τους φόβους και την αγωνία τους για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των επαγγελματιών, αλλά και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει, αφού πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, η χρεοκοπία πολλών είναι προ των πυλών και άλλες έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ενώ παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης ασφαλών δρόμων για έξοδο από την πολύπλευρη κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Επίσης, κατέθεσαν πολλές προτάσεις, που θα επεξεργαστούν εξειδικευμένοι επιστήμονες και οι οποίες εν συνεχεία θα αναλυθούν σε Ημερίδα, που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό, εντός του μηνός Οκτωβρίου.
Ο εμπορικός κόσμος, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης, ζητά από την πολιτική ηγεσία με συναίσθηση ευθύνης να λάβει τάχιστα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που απαιτεί η κρίσιμη χρονική συγκυρία, για την στήριξη και κυρίως την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.