Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

«Η Θήβα στην κορυφή της Πυραμίδας»


Ο συμπαθής Αρχαιολόγος θυμάται λεπτομερώς όλες τους τις συναντήσεις με τους εκάστοτε Δημάρχους της, με μοναδικό αίτημα του την διοργάνωση ενός συνεδρίου στην πόλη, όπου ειδικοί επιστήμονες θα κληθούν να βάλουν δάχτυλο επί τον ήλον.
«Το Αμφείο θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή της αρχαιολογικής ανάπτυξης της Θήβας και στην πλατεία της έχω ιδιαίτερους συναισθηματικούς συνειρμούς. . Συγκινούμαι και χαίρομαι παράλληλα» τονίζει, καθώς είχε κι εκείνος συμβάλλει να μείνει αυτός «ο χώρος αλώβητος και να γλιτώσει αυτό το κεντρικό τετράγωνο από την μετατροπή του σε ένα γκέτο, την 10ετία του 1970».
«Δεν εννοώ λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια να έχει μείνει άσκαφτος ,θεωρώ ότι έχει γίνει η απαλλοτρίωσή του και έπρεπε να έχουν γίνει εδώ ανασκαφές. Δεν είναι δυνατόν η Θήβα να κλαίει την μοίρα της, ενώ έπρεπε να χαίρεται για την περιουσία της» λέει σε έντονο ύφος, δηλώνοντας την συνεχή παρουσία του εδώ, προκειμένου να βοηθήσει τους τοπικούς φορείς, που αποβλέπουν στο μέλλον μιας πόλης που υπήρξε θρύλος στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο κ. Σπυρόπουλος κάθε φορά που φτάνει στην Θήβα επισκέπτεται το Αμφείον και άλλους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους χθες αντίκρισε έξαλλος «στο μεν Αμφείο είχαν αφοδεύσει πάνω στο τάφο, πάνω στα ιερά κόκαλα των Ελλήνων οι Πακιστανοί, που είχαν αράξει ξαπλωτοί δίπλα, τα ίδια και στον τάφο του Οιδίποδος, τον οποίο η τοπική εφορία, ντροπή της, έχει περιφράξει με σύρμα που δεν βάζουν ούτε στα κοτέτσια».
Τον κ. Σπυρόπολυο πλαισίωναν χθες στην κεντρική πλατεία αρκετοί Θηβαίοι, που τον συναντούν συνεχώς όταν φτάνει, μαζί του όμως και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θήβα στην κορυφή της Πυραμίδας» Ν. Τούτουζας, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ως πρώτη προτεραιότητα του «αν δώσει ο Θεός και βρεθεί στον Δήμο, να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί, προκειμένου να ανασυρθεί η πυραμίδα του Αμφείου».
«Αισθάνομαι τιμή και μόνο που σφίγγω το χέρι στον κ. Σπυρόπολυο, που θα έπρεπε να ήταν επίτιμος δημότης και με το κλειδί της πόλης. Αντί αυτών εκείνος παραγκωνίστηκε και εκδιώχθηκε και και η πόλη μας παρήκμασε, ενώ θα έπρεπε να ακτινοβολούσε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» τονίζει .
Αξίζει να σημειώσουμε πως την ίδια τύχη με την Θήβα έχουν και οι σημαντικότατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου στην Πελάνα, με το ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης, το οποίο επίσης σκέπασαν με τσιμέντο!!!